©Action

Action neemt eerste elektrische vrachtwagens in gebruik

Nieuws|Laatste update:

Non-food discountretailer Action heeft 2 volledig elektrische vrachtwagens in gebruik genomen. Bij het distributiecentrum in het Limburgse Echt nam Action-chief executive officer Hajir Hajji de vrachtwagens officieel in gebruik. Later deze maand gaat een derde elektrische truck rijden vanuit het Action-DC in Biblis, Duitsland. Vanuit het distributiecentrum in Echt worden 351 Action-winkels in Zuid-Nederland, België en Duitsland bediend met 74 vrachtwagens. 

Ervaring opdoen
De elektrische vrachtwagens van Volvo, type FM-Electric, worden dagelijks volwaardig ingezet bij de bevoorrading van omliggende winkels. Ze zijn onderdeel van een pilot om ervaring op te doen en te leren wat de impact ervan is op de logistiek en het gebruik in de praktijk. De chauffeurs van de vrachtwagens zijn extra opgeleid vanuit de leverancier.

Verdeeld over meerdere ritten met tussentijds bijladen levert een elektrische truck per dag aan maximaal 6 tot 9 winkels. De trucks hebben een accu van 540 kilowattuur en bereiken naar verwachting een actieradius van boven de 200 kilometer. Dit zal in de praktijk uitvoerig worden getest.

Zonnepanelen op trailers
Naast de inzet van e-trucks is Action ook een pilot gestart met zogenoemde SolarOnTop-zonnepanelen op 3 dubbeldeks-trailers. Die besparen tot 4 ton CO2-uitstoot per trailer in combinatie met reguliere trucks met dieselmotor.
Als onderdeel van de verduurzaming van transport nam Action eerder al meerdere initiatieven. In Nederland is recent een pilot afgerond met HVO100-biodiesel waarmee tot 90 procent CO2-reductie mogelijk is. Mede op basis van de diverse pilots verwacht Action nog dit jaar te besluiten over verdere opschaling van duurzame transportoplossingen.

‹ Naar overzicht