E-bike monitor: 42 procent Nederlanders bezit elektrische twee- of driewieler

Nieuws|Laatste update:

Nederlanders bezitten momenteel voor 12,4 miljard euro aan elektrische fietsen, elektrische scooters en licht elektrische voertuigen (lev’s). Ongeveer 5,5 miljoen Nederlanders bezitten op dit moment een elektrische fiets. Dit blijkt uit de E-bike Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 5.000 Nederlanders.

6,2 miljoen elektrische vervoermiddelen
Van de Nederlanders van 18 jaar en ouder is 42 procent in het bezit van een of meerdere elektrische fietsen, elektrische scooters of lev’s. Dit komt neer op 6 miljoen Nederlanders die samen 6,2 miljoen van deze elektrische vervoermiddelen bezitten.

Elektrische fietsen zijn binnen deze markt dus het grootst, want afgelopen jaar is het aantal Nederlanders met een elektrische fiets gegroeid van 4,6 naar 5,5 miljoen.

24 procent groei
De afzetmarkt voor elektrische fietsen, elektrische scooters en lev’s is het afgelopen jaar gegroeid tot een omvang van 12,4 miljard euro; een groei van 24 procent.

De markt wordt aangevoerd door elektrische fietsen – goed voor 11,8 miljard euro – gevolgd door elektrische scooters (420 miljoen euro) en lev’s (220 miljoen euro). Waar de markten voor elektrische fietsen en -scooters met respectievelijk 24 en 27 procent groeien, groeit de markt voor lev’s relatief het hardst met 69 procent groei.

Forse prijsstijging
De prijs van elektrische stadsfietsen is volgens het onderzoek afgelopen jaar gestegen van 1.876 naar 2.036 euro. Hoewel gebruikte elektrische stadsfietsen vorig jaar nog 805 euro kostten, is de prijs binnen deze categorie het sterkst gestegen. Voor een gebruikte elektrische stadsfiets betalen Nederlanders tegenwoordig namelijk gemiddeld 992 euro; oftewel 23 procent meer. 

‹ Naar overzicht