©Viewimage | Dreamstime.com

Verkoop elektrische auto’s stijgt dit jaar wereldwijd met 35 procent

Nieuws|Laatste update:

De wereldwijde verkoop van elektrische auto’s zal dit jaar naar een nieuw record stijgen, waardoor het aandeel in de totale automarkt tot bijna een vijfde zal toenemen. Dat stelt het internationaal energieagentschap IEA in de nieuwe editie van de jaarlijkse Global Electric Vehicle Outlook.

Meer dan 10 miljoen
Uit het rapport blijkt dat er in 2022 wereldwijd meer dan 10 miljoen elektrische auto’s zijn verkocht en dat de verkoop dit jaar naar verwachting met nog eens 35 procent zal groeien tot 14 miljoen stuks. Door deze explosieve groei is het aandeel van elektrische auto’s in de totale automarkt gestegen van ongeveer 4 procent in 2020 tot 14 procent in 2022 en zal dit jaar volgens de laatste IEA-voorspellingen verder toenemen tot 18 procent.

Europa
De overgrote meerderheid van de verkoop van elektrische auto’s tot nu toe is voornamelijk geconcentreerd in 3 markten: China, Europa en de Verenigde Staten. China loopt voorop, met 60 procent van de wereldwijde verkoop van elektrische auto’s in 2022. Vandaag de dag bevindt meer dan de helft van alle elektrische auto’s die wereldwijd op de weg zijn zich in China. Europa en de Verenigde Staten, de tweede en derde grootste markt, kenden beide een sterke groei met een omzetstijging van respectievelijk 15 procent en 55 procent in 2022.

Ambitieuze beleidsprogramma’s in grote economieën, zoals het Fit for 55-pakket van de Europese Unie (EU) en de Inflation Reduction Act in de Verenigde Staten, zullen dit decennium naar verwachting het marktaandeel voor elektrische voertuigen verder vergroten. Tegen 2030 zal het gemiddelde aandeel van elektrische auto’s in de totale verkoop in China, de Europese Unie en de Verenigde Staten volgens de onderzoekers stijgen tot ongeveer 60 procent.

Domino-effecten
De bemoedigende trends hebben ook positieve domino-effecten voor de productie van batterijen en de toeleveringsketens. Het nieuwe rapport benadrukt dat aangekondigde projecten voor de productie van batterijen meer dan genoeg zouden zijn om te voldoen aan de vraag naar elektrische voertuigen tot 2030 in het IEA’s Net Zero Emissions by 2050-scenario. De productie blijft echter sterk geconcentreerd, waarbij China de handel in batterijen en onderdelen domineert, en zijn aandeel in de wereldwijde export van elektrische auto’s vorig jaar tot meer dan 35 procent heeft vergroot.

‹ Naar overzicht