©Oleksandr Tkachenko

‘Binnen 5 jaar rijden 4 op de 10 Nederlanders elektrisch’

Nieuws|Laatste update:

Ruim 4 op de 10 Nederlanders met een rijbewijs verwachten binnen 5 jaar elektrisch te rijden. Milieuvriendelijkheid en het besparen van kosten worden het vaakst genoemd als motief. Dat blijkt uit een onderzoek van energiebedrijf Zonneplan onder 2000 Nederlanders, uitgevoerd door Panel Inzicht.

Aanschafkosten
Wie de stap – op korte termijn – niet verwacht te zetten, doet dat volgens de onderzoekers vooral vanwege de hoge aanschafkosten van elektrische auto’s.

Vorig jaar gaven nog 3 op de 10 Nederlanders aan binnen 5 jaar elektrisch te gaan rijden. Inmiddels geeft een kleine 7 procent van de ondervraagden aan dit daadwerkelijk al te doen. Een vergelijkbare groep verwacht dit binnen 1 jaar te gaan doen. Een groter deel wacht nog maximaal 3 jaar (13,3 procent) of 5 jaar (15,6 procent).

Twintigers
Twintigers zijn op korte termijn de grootste groep elektrische rijders: 6 op de 10 twintigers rijdt binnen nu en 5 jaar in een elektrische auto. Ook op regionaal niveau zijn er duidelijke verschillen. Friezen zijn de grootste ‘fanaten’, terwijl ook in Limburg en Noord-Brabant de animo bovengemiddeld groot is. Drenten zijn minder enthousiast: slechts een kwart van hen verwacht binnen 5 jaar in een elektrische auto rond te rijden.

Milieuvriendelijkheid
Uit het onderzoek van Zonneplan blijkt dat de voornaamste redenen om over te stappen op elektrisch rijden milieuvriendelijkheid (47 procent) en kostenbesparing (34 procent) zijn. Verder zegt 28 procent vast voorbereid te willen zijn op de toekomst. Bijna een kwart van de respondenten waardeert de stille en soepele rijervaring. Een even grote groep ziet de voordelen in technologische vooruitgang en/of streeft naar onafhankelijkheid van fossiele energiebronnen.

‹ Naar overzicht