©Heineken

Bierbrouwer Heineken voert eerste elektrische vrachttransport over de grens uit

Nieuws|Laatste update:

Heineken en Einride voeren samen hun eerste elektrische vrachtreis tussen Nederland en Duitsland uit. Door de introductie van elektrisch vrachtvervoer tussen de brouwerij van HEINEKEN in Den Bosch en het distributiecentrum in Duisburg zullen de bedrijven de CO2-uitstoot naar verwachting met 930 ton per jaar verminderen.

Net-zero in 2040
Dit sluit aan bij de ambitie van de bierbrouwer om tegen 2040 net-zero CO2-uitstoot te bereiken in de waardeketen, waarbij logistiek 12 procent van de totale CO2-uitstoot vertegenwoordigt. Arjen van der Woude, Heineken’s Director Strategic Sourcing Supply Chain, hierover: ‘Decarbonisatie van logistiek speelt een sleutelrol bij het realiseren van de net zero-ambitie van Heineken. Op dit moment is batterij-elektrisch transport een van de best gepositioneerde technologieën om wegvracht te decarboniseren. Einride heeft de kennis, het netwerk en de ervaring om op lange termijn end-to-end elektrische vrachtdiensten aan te bieden onder competitieve voorwaarden. Hun vermogen om voertuigfabrikanten, transportbedrijven, vervoerders, chauffeurs en autoriteiten samen te brengen om logistiek soepel te organiseren in essentiële delen van ons netwerk maakt hen een geweldige partner.’

Kunstmatige intelligentie
De eerste fase van het project bestaat uit de volledige implementatie van het aanbod van Einride. Dit omvat de inzet van elektrische vrachtwagens die worden aangedreven door hernieuwbare energie, de oprichting van laadinfrastructuur en de integratie van het op kunstmatige intelligentie gebaseerde besturingssysteem, Einride Saga, dat het volledige ecosysteem aandrijft. Een eerste vloot van 5 vrachtwagens, van het model Mercedes eActros 300, zal dagelijks 10 volle vrachtwagenladingen vervoeren. Wat ongeveer 540 kilometer per vrachtwagen is.

De laadinfrastructuur die is gebouwd om de routes van stroom te voorzien, is gebaseerd op de Kempower-laadoplossing, geïntegreerd met Saga. Met behulp van op data-gebaseerde inzichten zal Saga routes optimaliseren, energieverbruik minimaliseren en nauwkeurig toezicht houden op emissiereducties.

‹ Naar overzicht