©XPENG

Video van de week | XPENG AEROHT presenteert vliegende elektrische auto

Video's|Laatste update:

De Chinese fabrikant XPENG AEROHT heeft op de Consumer Electronics Show (CES) 2024 in Las Vegas zijn modulaire vliegende elektrische ‘Land Aircraft Carrier’ gepresenteerd. In het vierde kwartaal is de auto beschikbaar voor pre-order en eind 2025 wordt de levering verwacht. De auto heeft een tweedelig ontwerp en kan naadloos schakelen tussen land- en luchtmodus. De luchtmodus maakt verticale opstijging mogelijk voor lage hoogtevluchten, terwijl de grondmodus de luchtmodule omhult, waardoor grondvervoer mogelijk is.

Race
XPENG AEROHT is een dochteronderneming van XPENG MOTORS en heeft meer dan 10 jaar ervaring in laaghoogte-exploratie. In de race om vliegende auto’s van concept naar werkelijkheid te brengen, stelt het bedrijf de weg te leiden met zowel de Electric Vertical Take-off and Landing (eVTOL) vliegende auto als de modulaire Land Aircraft Carrier die specifiek is ontworpen om particulieren de lucht in te helpen.

De Land Aircraft Carrier biedt plaats aan 4 tot 5 passagiers en de elektrische aandrijflijn biedt meerdere oplaadmogelijkheden voor de luchtmodule. De luchtmodus is een volledig elektrisch bestuurd vliegtuig dat in staat is tot verticale opstijging en laagvliegende vluchten.

Vliegmodus
Bij het overschakelen naar de vliegmodus opent het zijn armen, waardoor verticaal opstijgen en landen mogelijk is. Deze functionaliteit maakt moeiteloze navigatie door drukke gebieden en obstakels mogelijk wanneer de omstandigheden dat toelaten, en speelt effectief in op de vraag naar reizen over korte afstanden op lage hoogte.

 In 2022 heeft XPENG AEROHT met succes een testvlucht uitgevoerd met een prototype dat ongeveer twee ton weegt. De eVTOL vliegende auto is ontworpen voor toekomstig driedimensionaal transport, waarbij het bedrijf overgaat tot massaproductie zodra gerelateerde beleid, regelgeving en toepassingsscenario’s dat toelaat.

‹ Naar overzicht