English

Veelgestelde vragen en antwoorden

Er is nu een plek waar antwoord wordt gegeven op veelgestelde vragen over elektrisch rijden. Door de kennis van een groot aantal partijen samen te brengen, zijn de meest dringende vragen bij elkaar gebracht en beantwoord. Het biedt duidelijkheid met zo goed mogelijk uitgelegde feiten over verschillende onderwerpen als de kosten van elektrisch rijden, de CO2-uitstoot, het opladen en de productie van batterijen. We merkten dat daar behoefte aan is.

De vragen en antwoorden zijn verzameld door ANWB en Milieu Centraal in samenwerking tussen een groot aantal partijen: BOVAG, RAI Vereniging, Ministerie voor Infrastructuur en Milieu, Vereniging Elektrische Rijders, Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA), Dutch Organisation for Electric Transport (DOET), Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), MRA Elektrisch (mede namens het Interprovinciaal Overleg), kennis- en innovatiecentrum ElaadNL (ook namens de netbeheerders) en het Nationaal Kenniscentrum Laadinfrastructuur (NKL).

Elke vraag heeft zowel een kort en krachtig als een tot in detail uitgelegd antwoord. Daarbij is aangegeven waar de informatie vandaan komt. De veelgestelde vragen en antwoorden zijn vanaf nu hier te vinden. De veelgestelde vragen en antwoorden worden minimaal elk half jaar bijgewerkt op basis van de nieuwste informatie.

De veelgestelde vragen en antwoorden zijn onderverdeeld in 4 categorieën:
1. De kosten van een elektrische auto (KOSTEN & MODELLEN)
2. Het opladen van een elektrische auto (OPLADEN)
3. Het milieu en elektrische auto’s (MILIEU)
4. De afstand die een elektrische auto kan rijden (ACTIERADIUS)

Als je vraag er niet bijstaat of als je onderzoeken tegenkomt waar wat anders lijkt te staan, kun je dit aangeven aan het secretariaat van het Formule E-Team: secretariaat-fet@rvo.nl

KOSTEN & MODELLEN | De kosten voor een auto bestaan uit de kosten voor het kopen en die voor het gebruik. Wat is daarbij het verschil in kosten tussen elektrische auto’s en auto’s die op benzine of diesel rijden?

Een nieuwe 100 procent elektrische auto waarmee je vier jaar jaarlijks 15.000 kilometer rijdt, kost gemiddeld 0,56 euro per kilometer. Dat is een all-in-prijs. Er zit alles in: de koop, het onderhoud, de elektriciteit, de belastingen en de afschrijving. Voor een auto die daarop lijkt en op benzine rijdt, betaal je bijna 0,55 euro per kilometer. Bij een elektrische auto is de aankoop flink duurder, maar het gebruik en het onderhoud goedkoper. De totale kosten voor het gebruik wordt ook wel total cost of ownership (TCO) genoemd1. Per merk en model – en afhankelijk van het aantal kilometer dat je elk jaar rijdt – kunnen de kosten voor een auto sterk verschillen. De huidige regels van de overheid zorgen dat de TCO van veel elektrische auto’s ongeveer hetzelfde is als van een auto die er op lijkt en op benzine of diesel rijdt.

Toon/verberg uitgebreidere informatie

Aankoop
Koop je een elektrische auto dan betaal je tot 2025 geen Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Sinds 4 juni 2020 kan je zelfs een vergoeding (subsidie) van de overheid krijgen als je er één koopt en aan de eisen voldoet. Ook met deze vergoeding is het kopen van een nieuwe elektrische auto meestal duurder dan een auto die er op lijkt en op benzine of diesel rijdt. Neem de prijs van de kleinste, kleine en middelgrote elektrische auto’s. Deze worden het A-, B- en C-segment genoemd. De prijzen van deze elektrische auto’s ligt al snel 10.000 euro hoger dan die van benzine- of dieselauto’s die erop lijken. Voor die hoge prijzen zijn een aantal redenen, zoals:

 • De kosten van de batterijen. Die zijn hoog, bijvoorbeeld omdat ze worden gemaakt van zeldzame metalen. Als een batterij niet meer geschikt is voor gebruik in een auto wordt deze niet zomaar weggegooid. De metalen en andere materialen die erin zitten worden opnieuw gebruikt. Ook dat kost geld.
 • Er zijn extra kosten bij het maken van een auto met batterijen. Vanwege de veiligheid moet je onder andere de temperatuur van de batterijen onder controle houden. Je hebt ook extra stevigheid nodig en computerprogramma’s om de batterijen hun werk goed te laten doen.
 • Fabrikanten gebruiken lichte en duurdere materialen zodat je er zo ver mogelijk mee kunt rijden.
 • Elektrische auto’s worden nog niet in heel grote aantallen gemaakt. Steeds meer fabrikanten maken elektrische auto’s. Hierdoor kunnen de prijzen lager worden.

De kosten voor batterijen en technieken die daarmee te maken hebben, blijven dalen. Daardoor zullen de prijzen van auto’s met benzine- en dieselmotoren en elektrische auto’s steeds dichter bij elkaar komen. Er is echter ook onzekerheid over hoe ver en hoe snel dat gaat. Autofabrikanten moeten ook genoeg winst op elektrische auto’s maken. Dit doen ze nu nog niet. Vaak verdienen ze er weinig geld mee of kost het ze zelfs geld.

Kosten voor gebruik
De kosten voor het gebruik van een elektrische auto zijn veel lager dan die van een diesel- of benzineauto.

 • Elektromotoren gebruiken minder energie dan benzine- en dieselmotoren. Ook zijn de kosten voor elektriciteit per kilometer goedkoper dan die van benzine en diesel.
 • Een elektrische auto kost minder aan reparaties, onderhoud en banden.
 • Voor een elektrische auto hoef je tot 2025 geen Motorrijtuigenbelasting (MRB) te betalen.

Onderhoud
De kans is groot dat de kosten voor het onderhoud van een elektrische auto lager zijn dan die van een benzine- of dieselauto die daarop lijkt. Een auto met een verbrandingsmotor heeft namelijk veel bewegende onderdelen. Die onderdelen slijten allemaal. Ze hebben regelmatig onderhoud nodig of moeten af en toe worden vervangen.

Omdat een elektrische auto weinig bewegende onderdelen heeft, is het onderhoud minimaal. Hierdoor ben je minder geld kwijt aan onderhoud. Zaken als olie verversen, nieuwe bougies, vervanging van de koppeling of de distributieriem kom je niet tegen op de rekening voor onderhoud bij je garage. De banden van een elektrische auto slijten natuurlijk wel, iets meer zelfs dan bij een benzine- of dieselauto. Ook de remmen slijten. Maar ze gaan meestal een stuk langer mee dan bij een benzine- of dieselauto. Dat komt omdat je ook de elektromotor gebruikt om te remmen.

Bronnen

1 Elektrisch Rijden Monitor ANWB 2019)

KOSTEN & MODELLEN | Hoe snel verliest een elektrische auto zijn waarde en hoeveel is dat dan?

Net als een benzine- of dieselauto wordt ook een elektrische auto over de jaren minder waard. Druk je dat in geld uit, dan noemen we dat afschrijving. Op dit moment lijkt het dat het verminderen van de waarde van een elektrische auto niet veel anders is dan die van een brandstofauto.

Het is moeilijk te voorspellen hoe de afschrijving bij elektrische auto’s in de toekomst verloopt. De techniek ontwikkelt zich snel. Daardoor verouderen elektrische auto’s best snel. Aan de andere kant zijn elektrische auto’s voordelig in gebruik. Daardoor zijn ze als gebruikte auto voor heel veel mensen interessant.

Toon/verberg uitgebreidere informatie

Op dit moment lijkt het dat het verminderen van de waarde van een elektrische auto niet veel anders is dan die van een brandstofauto. De afschrijving van een elektrische auto is nu voordeliger dan die van een dieselauto. De benzineauto heeft nog de beste afschrijving, de laagste dus.

Waarde houden
De elektrische auto’s die het eerst werden gemaakt, doen het wat betreft hun afschrijving niet heel goed. Hun waarde neemt snel af. Dat zegt niet alles. Ze waren duur door hoge prijzen voor batterijen. Bovendien zijn ze ingehaald door nieuwe techniek. Veel mensen verwachten dat de elektrische auto’s die nu te koop zijn, hun waarde beter behouden. Er zijn heel veel zaken die daarop van invloed zijn. Denk daarbij aan de kosten voor het maken van de auto’s, het opnieuw gebruiken van onderdelen en de inkoop van materialen. Ook de belastingvoordelen die er nu zijn, blijven niet voor altijd.

De afschrijving en wat een elektrische auto nog waard is, hangt af van een aantal ontwikkelingen:

 • Vraag en aanbod. De kans dat de vraag naar tweedehands elektrische auto’s sterk groeit, is groot. Het aanbod zal niet zo snel groeien.
 • De techniek die wordt gebruikt. De techniek van elektrische auto’s ontwikkelt zich snel. Ze kunnen verder rijden, laden sneller op, kunnen steeds meer zelf rijden. Daardoor verouderen elektrische auto’s best snel. Wel krijgen moderne elektrische auto’s vaak op afstand nieuwe software. Dit om te zorgen dat de functies van de auto blijven werken. Dit zorgt dat auto’s langer hun waarde behouden.
 • Regels in steden. In steeds meer steden zie je milieuzones. Daar mag je dan bijvoorbeeld niet komen met een oude dieselauto. Dat mag natuurlijk wel met een elektrische auto.
 • Bekendheid. Steeds meer mensen maken kennis met elektrisch rijden. Daardoor wordt het populair.
 • Batterijkwaliteit. Fabrikanten geven garantie op de batterij van een elektrische auto. Dit doen zij voor een aantal jaren of voor een aantal kilometers. De kwaliteit van de batterijen neemt door het gebruik langzaam af. Er wordt steeds meer duidelijk over de hoe de kwaliteit van de batterij afneemt.

Auto van de zaak
Heb je een auto van de zaak, dan koopt of huurt het bedrijf die voor je. Rijd je hem ook privé, dan krijg je een bijtelling van de belastingdienst. Dat is een bedrag dat bij je loon wordt opgeteld en waar je dus belasting over betaalt. Omdat de overheid het gebruik van elektrische auto’s wil aanmoedigen, is de bijtelling voor elektrische auto’s laag. Tot 2019 was dat voor de meeste elektrische auto’s maar 4 procent. In 2020 is dit 8 procent. De bijtelling stijgt langzaam naar 22 procent in 2026. Dan is hij net zo hoog als die voor brandstofauto’s.

De bijtelling heeft invloed op hoe snel en hoeveel een elektrische auto in waarde daalt. Elektrische auto’s die niet ouder zijn dan 5 jaar hebben een bijtelling van maar 4 procent. Die blijven dus veel waard (voor een andere zakelijke rijder) zolang die lage bijtelling nog geldt. Oudere elektrische auto’s zijn minder waard. Dat komt omdat het voordeel van de lage bijtelling er niet meer is. Je moet er dus meer belasting over betalen. Een zakelijke rijder zal deze elektrische auto minder snel interessant vinden. Op dit moment rijden er bovendien nog veel dezelfde modellen van de eerste elektrische auto’s rond. Deze oudere elektrische auto’s kunnen op een volle batterij minder ver rijden dan de nieuwste elektrische auto’s. Ook dit heeft invloed op de prijs.

KOSTEN & MODELLEN | De kosten voor het gebruik van een elektrische auto zijn lager dan die van een brandstofauto. Is dat ook zo zonder de belastingvoordelen van dit moment?

Als je een elektrische auto koopt, betaal je nu geen Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) en geen Motorrijtuigenbelasting (MRB). Dat is tijdelijk, want deze regels duren tot 2025. Daarna moeten ook eigenaren van een elektrische auto beide belastingen gaan betalen. Maar dat is dan niet direct het hele bedrag. De verwachting is dat de kosten voor gebruik lager blijven dan die van een brandstofauto. Dit omdat de regering bij de belasting op een auto rekening houdt met hoe goed of slecht deze voor het milieu is.

Toon/verberg uitgebreidere informatie

De kans is groot dat je in 2025 een elektrische auto voor hetzelfde geld kunt kopen als een benzine- of dieselauto die erop lijkt. De kosten voor het gebruik zijn lager, bijvoorbeeld het onderhoud en het opladen van de batterij met elektriciteit.

Belasting
De regering blijft bij de belasting op een auto rekening houden met hoeveel CO2 er vrijkomt bij het rijden. Daarom zullen elektrische auto’s in de aankoopbelasting (BPM) en wegenbelasting (MRB) voordelig blijven. Het kan zijn dat er in plaats van autobelasting een kilometerheffing gaat komen. Dan betaal je per kilometer die je rijdt. Ook dan is de kans groot dat je met een elektrische auto minder betaalt dan met een benzine- en dieselauto.

De BPM wordt nu berekend op basis van hoeveel CO2 vrijkomt tijdens het rijden met de auto. De overheid blijft het gebruik van elektrische auto’s ook in de toekomst aanmoedigen. In 2030 moeten alle nieuw verkochte auto’s elektrisch zijn. Het ligt dan ook voor de hand dat de BPM voor een elektrische auto lager blijft dan die voor een brandstofauto. Dat geldt ook voor de wegenbelasting, de MRB dus.

KOSTEN & MODELLEN | Welke financiële voordelen heeft elektrisch rijden?

De Nederlandse overheid moedigt elektrisch rijden op verschillende manieren aan. Op dit moment zijn de voordelen vooral voor zakelijke rijders. Deze worden in de komende jaren langzaam minder. Op dit moment zijn er de volgende financiële voordelen bij het kopen en rijden van elektrische auto’s.

Algemeen:

 • Belasting van Personenwagens en Motorrijwielen (BPM). Dit is een extra belasting bij het kopen van een auto. De hoogte hangt af van hoeveel CO2 er vrijkomt bij het rijden van de auto. Omdat een elektrische motor geen CO2 maakt, is de BPM tot en met het jaar 2024 nul euro.
 • Motorrijtuigenbelasting (MRB). De MRB wordt ook wel wegenbelasting genoemd. Je hoeft die niet te betalen als je een 100 procent elektrische auto hebt. Volgens het belastingplan 2020 blijft dat zo tot en met 2024.

Auto van de zaak

 • Bijtelling. Zakelijke rijders die ook privé rijden, krijgen een bijtelling. Dat is een bedrag dat de belastingdienst bij je loon optelt. Als zakelijke rijders een elektrische auto hebben, is dat financieel voordelig voor ze. Vanaf 2020 is de bijtelling voor een elektrische auto maar 8 procent, tot een maximaal bedrag van 45.000 euro. Hij stijgt langzaam naar 22 procent in 2026. Dan is hij net zo hoog als die voor auto’s die op benzine of diesel rijden.
 • Milieu-investeringsaftrek (MIA). Ondernemers kunnen bij het kopen van een 100 procent elektrische auto een vergoeding van de overheid krijgen. Dit gebeurt in de vorm van een extra afschrijvingspost. Dat betekent dat ze een bedrag mogen opgeven aan de belastingdienst waardoor de winst van hun bedrijf lager uitvalt. Ze hoeven dan minder belasting te betalen.

Een eigen auto

 • Sinds 4 juni 2020 krijg je wanneer je aan de eisen voldoet bij het kopen van een elektrische auto een bedrag van de overheid. Bij het kopen van een nieuwe is deze subsidie maximaal 4.000 euro. Bij een gebruikte is het maximaal 2.000 euro. Beide regels gelden ook bij het privé huren (leasen) van een elektrische auto. In 2020 is er in totaal 17,2 miljoen euro aan subsidie beschikbaar.
Toon/verberg uitgebreidere informatie
KOSTEN & MODELLEN | Waar moet je op letten bij de aanschaf van een (tweedehands) elektrische auto?

Nieuw
Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe elektrische auto. Als eerste zijn dat de prijs en hoe ver je ermee kunt rijden. Hij moet bij jouw gebruik passen. Dat betekent dat je het grootste deel van je kilometers moet kunnen rijden als je de batterij 1 keer oplaadt. Dat opladen kun je dan thuis, in je buurt en op je werk doen. Ook de snelheid waarmee hij oplaadt en de kwaliteit van de batterijen zijn van belang. Dat laatste zie je aan de garantie die autofabrikanten op de batterij geven.

Tweedehands
Koop je een gebruikte elektrische auto, dan moet je ook letten op de kwaliteit van de batterijen en hoe ver je ermee kunt rijden. Lastig is dat hier nog maar weinig over bekend is.

Het beste is om te controleren hoe goed de batterijen nog zijn. Sommige autodealers hebben speciale apparaten om de kwaliteit van de batterij te meten. Zij kunnen aangeven welk deel van de batterij het nog helemaal goed doet.

In veel gevallen kan de verkoper deze informatie niet leveren. Daarom is het verstandig om tijdens een proefrit de batterij een keer bijna helemaal leeg te rijden. Zo weet je of wat je wordt verteld over het aantal kilometers dat je met de elektrische auto kunt rijden ongeveer klopt.

Weten hoe lang het duurt om de batterijen op te laden, is ook belangrijk. Kijk daarbij ook naar welke laadkabels nodig zijn, of je thuis een oplaadpunt hebt en wat de kracht daarvan is. Bij dat laatste heb je het dan bijvoorbeeld over wat voor een elektrische aansluiting je thuis hebt.

In sommige gevallen worden de batterijen niet meegenomen in de prijs van een gebruikte elektrische auto. In zo’n geval moet je een huurcontract voor de batterijen afsluiten. Dat is niet altijd de goedkoopste keuze. Wel heeft het een belangrijk voordeel: je loopt niet het risico dat je nieuwe batterijen moet kopen als de oude niet meer goed zijn.

Toon/verberg uitgebreidere informatie
KOSTEN & MODELLEN | Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van elektrische auto’s?

Het aanbod van elektrische auto’s is de afgelopen jaren langzaam toegenomen. Sinds kort gaat het allemaal sneller. Veel automerken hebben of komen met nieuwe elektrische modellen. Ze maken die ook in grotere hoeveelheden. Daarbij gaat het niet alleen om de duurdere elektrische auto’s. Ook het aanbod van kleinere en goedkopere elektrische auto’s groeit.

Toon/verberg uitgebreidere informatie
KOSTEN & MODELLEN | Met welke elektrische auto kan ik een fietsendrager achterop plaatsen of een caravan trekken?

Er zijn op dit moment nog maar een aantal elektrische auto’s die een caravan kunnen trekken of goed tegen het extra gewicht van een fietsendrager kunnen. Voorbeelden zijn de Tesla Model X, de Jaguar I-PACE en de Audi e-tron. In de toekomst zullen er meer elektrische auto’s komen die veel gewicht kunnen trekken. Maar autofabrikanten zijn nu nog voorzichtig. Je kunt met een elektrische auto die een zware aanhanger trekt namelijk minder ver rijden. Met de caravan op vakantie naar Frankrijk is dan bijvoorbeeld een uitdaging. Vanaf 2030 mogen er geen nieuwe auto’s die op benzine of diesel rijden meer worden verkocht in Nederland. Maar tegen die tijd is de techniek van elektrische auto’s verbeterd. Er zijn dan zeker meer mogelijkheden voor liefhebbers van een caravan.

Toon/verberg uitgebreidere informatie
KOSTEN & MODELLEN | Hoe lang gaan de batterijen van een elektrische auto mee?

De batterijen van een elektrische auto zijn heel belangrijk, maar ook duur. Om deze reden doen fabrikanten er alles aan om batterijen zo lang mogelijk te gebruiken. Toch neemt de kwaliteit van de batterijen door het gebruik langzaam af. Dit heet degradatie. Hoe ver je kunt rijden met een volle batterij wordt dus ook langzaam minder. Hoe snel dat allemaal gaat, hangt af van een groot aantal zaken. Het heeft bijvoorbeeld te maken met hoe goed het batterijmanagementsysteem is. Dit systeem beschermt en beheert de batterij. Ook de leeftijd van de batterijen en hoe vaak en op welke manier ze zijn opgeladen zijn van invloed.

Toon/verberg uitgebreidere informatie

Autofabrikanten maken in elektrische auto’s een systeem dat de batterij beschermt en beheert. Dit heet een batterijmanagementsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat een batterij langer meegaat. Fabrikanten geven garantie op de batterij van een elektrische auto. Veel fabrikanten geven garantie op de batterij voor 8 jaar óf voor het rijden van 160.000 tot 200.000 kilometer. De fabrikanten beloven meestal dat de batterij na deze tijd of afstand nog minimaal 65 tot 70 procent van de originele kwaliteit heeft.

Op internet staan verschillende plaatjes die de degradatie van de batterij van verschillende elektrische auto’s laten zien. Bij dit soort plaatjes is het belangrijk om te weten hoe de auto wordt gebruikt. Auto’s die bijvoorbeeld vaak opgeladen zijn bij snellaadstations geven waarschijnlijk een ander beeld dan auto’s die thuis opgeladen zijn. De snelheid waarmee een batterij opgeladen wordt, heeft invloed op de tijd dat je de batterij kunt gebruiken.

Nadat een batterij voor een auto gebruikt is, kan deze vaak nog gebruikt worden voor een ander doel. Bijvoorbeeld voor het opslaan van elektriciteit uit zonnepanelen. Hierdoor krijgt de batterij een nieuwe functie buiten de auto. Ook is de verwachting dat batterijen door autofabrikanten weer ingezameld zullen worden om opnieuw te gebruiken. Batterijen zijn namelijk gemaakt van zeldzame materialen die nog een keer gebruikt kunnen worden.

Zelf doen
Autofabrikanten werken hard aan verbeteringen. De batterijen in nieuwe elektrische auto’s kunnen beter tegen het vaak opladen. Zelf kun je ook wat doen om het slechter worden van je batterijen veel minder snel te laten gaan:

 • Rijd de batterijen niet helemaal leeg.
 • Gebruik snelladen alleen voor lange ritten.
 • Laat de auto niet te lang stilstaan.
KOSTEN & MODELLEN | Hoeveel kilometer kan een elektrische auto rijden tijdens zijn leven?

Ook zonder het vervangen van de batterijen kan een elektrische auto heel wat kilometers rijden. Heeft een elektrische auto een kleine hoeveelheid batterijen? Dan is dat naar schatting 350.000 kilometer. Elektrische auto’s met een grote hoeveelheid batterijen kunnen 450.000 tot 500.000 kilometer rijden. Die afstanden hangen wel af van hoe vaak en hoe je de batterijen oplaadt.

Toon/verberg uitgebreidere informatie
KOSTEN & MODELLEN | Wat zijn de kosten van een elektrische auto die rijdt op waterstof?

Naast elektrische auto’s met een batterij zijn er ook elektrische auto’s met een brandstofcel. In een batterij wordt elektriciteit opgeslagen. In een brandstofcel wordt waterstof opgeslagen. De ene elektrische auto rijdt dus op elektriciteit, de andere elektrische auto rijdt op waterstof.

Net als bij benzine en diesel, tank je waterstof bij een tankstation. Een elektrische auto met een brandstofcel tank je in ongeveer 5 minuten vol. In Nederland zijn er pas een paar elektrische auto’s te koop die op waterstof rijden. In het voorjaar van 2020 reden er in Nederland dan ook pas zo’n 250 elektrische personenauto’s op waterstof.

Dit komt niet alleen omdat er minder elektrische auto’s te koop zijn die op waterstof rijden. Maar ook omdat ze veel duurder zijn. Je kunt ze kopen vanaf 66.500 euro. Net als bij een gewone elektrische auto betaal je ook voor een elektrische die op waterstof rijdt geen aankoop- (BPM) en wegenbelasting (MRB). Heb je een elektrische auto die op waterstof rijdt van de zaak, dan heb je een lage bijtelling. Die is 4 procent, en wel over het hele bedrag waarvoor je hem koopt.

Toon/verberg uitgebreidere informatie
KOSTEN & MODELLEN | Hoeveel verschillende elektrische auto’s die op waterstof rijden zijn er te koop?

In totaal zijn er in Nederland momenteel 3 modellen elektrische auto’s te koop die op waterstof rijden:

 • Hyundai IX35: te koop vanaf € 66.550
 • Hyundai NEXO: te koop vanaf € 96.995
 • Toyota Mirai: te koop vanaf € 79.990
Toon/verberg uitgebreidere informatie
OPLADEN | Hoe lang duurt het om mijn elektrische auto op te laden?

Dit is afhankelijk van drie dingen:
1. Hoeveel elektriciteit (vermogen) kan het oplaadpunt leveren?
2. Hoe snel kan de elektrische auto opladen?
​3. Hoe leeg is de batterij?

De meeste bestaande huizen hebben een 1-faseaansluiting op het elektriciteitsnet. Hierdoor duurt het thuis opladen van een elektrische auto met een vermogen van 3,7 kilowatt (kW) 10 tot 20 uur. Veel nieuwbouwhuizen hebben een 3-fasenaansluiting. Het opladen gaat 2 of 3 keer zo snel als een elektrische auto met 2 of 3 fasen opgeladen wordt, tussen de 3,5 en 10 uur dus. De meeste openbare laadpalen hebben een vermogen van 11 kilowatt. Hierdoor duurt het opladen van een elektrische auto 4 tot 10 uur. Het opladen van een elektrische auto bij snellaadstations met een vermogen van 75 kilowatt duurt ongeveer 40 minuten. Daarbij wordt de batterij opgeladen van 10 procent naar 80 procent.

Het opladen van een elektrische auto duurt langer dan benzine of diesel tanken. Maar het voordeel van een elektrische auto is dat opladen thuis en vrijwel altijd op de bestemming kan. Ook hoeft de gebruiker tijdens het opladen niet bij de elektrische auto te blijven. Een elektrische auto tijdens een rit opladen, hoeft bovendien alleen lange ritten.

Net als bij thuisladen en op straat laden is bij voertuigen voor de laadsnelheid onderscheid te maken naar het aantal fasen en het vermogen per fase. In de combinatie laadpunt-voertuig bepaalt het laagste vermogen en het laagste aantal fasen de uiteindelijke laadsnelheid.  Op de website www.EV-Database.nl zijn de maximale (snel)laadtijden per elektrische auto te zien.

Toon/verberg uitgebreidere informatie

Thuis en bij een openbaar oplaadpunt opladen
Hoe langt het duurt om een elektrische auto op te laden, hangt af van het vermogen van het oplaadpunt en van de boordlader. De boordlader is een apparaat dat is ingebouwd in de elektrische auto. De boordlader heeft een maximale snelheid waarmee deze elektriciteit aan de batterij kan leveren. Een belangrijke functie van de boordlader is wisselstroom veranderen in gelijkstroom. Wisselstroom is de vorm van elektriciteit zoals die via het elektriciteitsnet wordt geleverd aan huizen. Een elektrische auto kan echter alleen gelijkstroom gebruiken.

Hierdoor heeft het vermogen van de boordlader invloed op de hoeveelheid elektriciteit die een oplaadpunt aan de elektrische auto kan leveren. Het heeft daarom soms geen zin om een oplaadpunt met een hoog vermogen te gebruiken. Bijvoorbeeld als de auto een grote hoeveelheid elektriciteit niet kan verwerken. De keuze van het oplaadpunt en de aansluiting hiervan hangen dus af van de elektrische auto die opgeladen moet worden.

Snelladen
Een snellaadpunt gebruikt gelijkstroom. Daarom speelt de boordlader van de elektrische auto hierbij geen rol. Het veranderen van de wisselstroom in gelijkstroom gebeurt al in het snellaadpunt. Snellaadpunten hebben een maximaal vermogen van 350 kilowatt. Het maximale vermogen van de meeste elektrische auto’s ligt echter tussen de 50 en 150 kilowatt. Het opladen van een elektrische auto bij een snellaadpunt gaat ook echt snel tot de batterij voor 80 procent vol is. Vanaf dat moment gaat het opladen een stuk langzamer.

Website met laadtijden per model elektrische auto
De website EV-Database.nl geeft voor elk model elektrische auto laadtijden. De website maakt voor de inhoud van de batterij verschil tussen de cijfers van de fabrikant en cijfers uit de praktijk. De elektriciteit uit de batterij wordt namelijk niet alleen gebruikt om te rijden. De elektriciteit wordt ook gebruikt voor de verwarming, navigatie en radio. Voor de rekenvoorbeelden zijn daarom de cijfers uit de praktijk gebruikt. Nieuwbouwhuizen in Nederland hebben een aansluiting op het elektriciteitsnet van 3 x 25 ampère. Op die aansluiting kan in theorie een laadpaal met een vermogen van 11 kilowatt aangesloten worden. Ook een openbare laadpaal heeft een vermogen van 11 kilowatt. Let op: een elektrische auto kan alleen met 11 kilowatt opladen als deze de juiste techniek heeft. De elektrische auto moet namelijk met 3 fasen kunnen opladen. Dit is iets wat niet iedere elektrische auto kan.

Bronnen

OPLADEN | Hoeveel kost het opladen van een elektrische auto? Wat kost het opladen thuis, bij openbare laadpalen en bij snellaadstations? En wat is de precieze prijs voor het opladen op de verschillende plaatsen?

Een elektrische auto thuis opladen is meestal het goedkoopst. 1 kilowattuur (kWh) elektriciteit kost thuis ongeveer 23 eurocent. Wel moet de gebruiker natuurlijk eerst een oplaadpunt kopen. De prijzen van het opladen bij openbare laadpalen en snellaadstations verschillen erg per plaats. 1 kilowattuur elektriciteit kost bij een openbare laadpaal gemiddeld 35 eurocent per kilowattuur. 1 kilowattuur elektriciteit kost bij een snellaadstation gemiddeld 66 eurocent per kilowattuur.

Toon/verberg uitgebreidere informatie

Wat kost het thuis opladen van een elektrische auto?
Een elektrische auto thuis opladen is goedkoper dan op andere plaatsen. Wel moet de gebruiker van een elektrische auto een eigen oplaadpunt kopen. Daarna betaalt hij de gewone elektriciteitsprijs aan zijn energieleverancier. Die prijs is ongeveer 23 eurocent per kilowattuur (kWh). Als de gebruiker van een elektrische auto thuis zonnepanelen heeft, is het opladen als de zon schijnt zelfs ‘gratis’. Wel moet de gebruiker natuurlijk eerst de zonnepanelen kopen. Als de zonnepanelen ieder jaar 4.700 kilowattuur elektriciteit maken, is dat genoeg. Want een gezin met een middelgrote elektrische auto gebruikt ieder jaar 4.700 kilowattuur elektriciteit. Dit gebruik bestaat uit de elektriciteit die nodig is voor apparaten in het huis en voor het opladen van de elektrische auto. De elektrische auto rijdt in dit voorbeeld 11.600 kilometer per jaar. Dat is de gemiddelde afstand die Nederlanders elk jaar met een auto rijden.

Wat kost het opladen van een elektrische auto bij een openbare laadpaal?
Bij openbare laadpalen kan de prijs voor het opladen erg verschillen. Verschillende organisaties en zaken bepalen de prijs. Hierdoor is het vooraf niet altijd duidelijk wat het opladen kost. De prijs is opgebouwd uit twee delen:

1. de prijs per kilowattuur van elektriciteit;
2. de prijs van de laadpas.

Soms wordt er een prijs om te mogen laden (starttarief), administratiekosten of een bedrag voor de tijd dat je je auto oplaadt gerekend. Dit laatste is om te voorkomen dat mensen hun auto te lang bij de oplaadpaal laten staan.

1. De gemeente wijst de beheerder van het oplaadpunt aan. De beheerder bepaalt de prijs per kilowattuur van elektriciteit. De prijs is meestal te vinden op de laadpaal, bijvoorbeeld via een QR-code. De prijs kan ’s ochtends of ’s avonds anders zijn. Ook kan de prijs lager zijn als er bijvoorbeeld veel elektriciteit van zonnepanelen beschikbaar is. Er is een maximale prijs afgesproken om gebruikers van elektrische auto’s te beschermen. 1 kilowattuur elektriciteit kost bij een openbare laadpaal gemiddeld 35 eurocent per kilowattuur.

2. Bijna alle gebruikers betalen het opladen van hun elektrische auto met een speciaal pasje of een app. De aanbieder van deze laadpas kan hiervoor extra geld vragen. De kosten voor de laadpas zijn meestal een vast bedrag per maand of een bedrag per kilowattuur. De website www.laadpastop10.nl geeft onafhankelijke informatie over de prijzen van laadpassen.

De Nederlandse overheid heeft afspraken gemaakt met bedrijven over de prijs van het opladen van elektrische auto’s. Bij openbare laadpalen en snellaadstations moet de gebruiker gemakkelijk kunnen zien wat de kosten zijn. De gemaakte afspraken worden dit jaar uitgevoerd. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt dit in de gaten.

Bronnen

OPLADEN | Wat gebeurt er als iedere Nederlander een elektrische auto rijdt en er nog meer apparaten op elektriciteit werken? Is het elektriciteitsnet daar sterk genoeg voor? En is er dan nog wel genoeg elektriciteit?

Ja, want het elektriciteitsnet kan slim gebruikt worden. Op die manier kunnen miljoenen elektrische auto’s zonder problemen opladen. Op hetzelfde moment is er genoeg elektriciteit voor andere apparaten. Batterijen van elektrische auto’s bieden ook nieuwe kansen. Bijvoorbeeld het slim regelen van de vraag en het aanbod van elektriciteit. Dit kan door het slim regelen van het opladen van elektrische auto’s. Dat heet smart charging. Hierbij zijn veel partijen betrokken. Zoals de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het elektriciteitsnet, bedrijven die laadpalen beheren en autofabrikanten. Zij werken samen met de overheid. Het doel is het voorbereiden en aanpassen van het energiesysteem voor de toekomst.

Toon/verberg uitgebreidere informatie

Het elektriciteitsverbruik van mensen neemt toe. Hiermee is bij de aanleg van het elektriciteitsnet rekening gehouden. In Nederland is daarom nog genoeg ruimte beschikbaar op het elektriciteitsnet. Ook wordt het elektriciteitsnet in de toekomst uitgebreid. Zo kunnen er genoeg zonnepanelen en windmolens aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Maar ook om huizen te verwarmen met warmtepompen die op elektriciteit werken.

Door het elektriciteitsnet slim te gebruiken, is uitbreiding van het elektriciteitsnet pas later nodig. Een slim elektriciteitsnet heet een smart grid. Elektrische auto’s spelen een belangrijke rol in smart grids:

 • het opladen van elektrische auto’s hoeft soms niet meteen. De gebruiker van een elektrische auto bepaalt zelf hoe vol zijn batterij op een bepaald moment moet zijn. Het slimme oplaadpunt bepaalt wanneer de batterij opgeladen wordt en zorgt ervoor dat dit op altijd tijd gebeurt.
 • Als het opladen van een elektrische auto geen haast heeft, krijgen andere apparaten eerder elektriciteit geleverd.
 • Als er veel vraag naar elektriciteit is, is het in de toekomst mogelijk dat deze uit de batterij van de elektrische auto wordt gehaald. Dit heet vehicle-to-grid (V2G). Deze techniek is vrij nieuw, maar ontwikkelt zich snel. Zo kunnen sommige elektrische auto’s al elektriciteit uit zonnepanelen opslaan en later terugleveren. Als de zon schijnt, laadt de batterij op. Als het avond is, kan een deel van de stroom uit de batterij voor apparaten in huis worden gebruikt.

En tot slot, elektrische auto’s zijn 3 keer zuiniger dan auto’s die rijden op benzine of diesel. Warmtepompen zijn 3 tot 4 keer zuiniger dan HR-combiketels op aardgas. We gaan dus niet een-op-een aardgas en brandstof vervangen door elektriciteit. We gebruiken in totaal juist minder energie.

Bronnen

 • Smart Charging Guide: https://www.elaad.nl/uploads/files/Smart-Charging-Guide/Smart-Charging-Guide-NL.pdf
 • https://www.nklnederland.nl/projecten/onze-lopende-projecten/handreiking-en-basissets-afspraken-laadplein-2
OPLADEN | Wat kost het thuis laten installeren van een oplaadpunt?

Het kost ongeveer 1.500 tot 2.500 euro om thuis een oplaadpunt te laten installeren. Daarbij zijn alle kosten meegerekend. Van de kosten van de laadpaal of de wandlader met oplaadpunt, tot en met de kosten van de installatie en het aanpassen van de meterkast. Omdat het oplaadpunt een eigen groep in de meterkast nodig heeft, wordt de meterkast aangepast. De kosten liggen hoger als de meterkast helemaal niet geschikt is of de aansluiting op het elektriciteitsnet groter gemaakt moet worden.

Toon/verberg uitgebreidere informatie

De prijs van een oplaadpunt hangt voor een groot deel af van de hoeveelheid elektriciteit die het oplaadpunt kan leveren. Dit heet vermogen. Laadpalen met een hoog vermogen kunnen een elektrische auto sneller opladen, maar zijn ook duurder. Ook speelt de afstand tussen de meterkast en de laadpaal een rol. Net als de kosten van de installateur. Het is slim om vooraf te controleren of de meterkast geschikt is voor een laadpaal met een hoger vermogen. De meeste bestaande huizen hebben een 1-faseaansluiting op het elektriciteitsnet. Hierdoor kan een oplaadpunt van maximaal 3,7 kilowatt geplaatst worden. Veel nieuwbouwhuizen hebben een 3-fasenaansluiting. Hierdoor kan een oplaadpunt van 11 kilowatt geplaatst worden waarmee een elektrische auto sneller opgeladen kan worden. De kosten om van een 1-faseaansluiting een 3-fasenaansluiting te maken, zijn eenmalig 250 tot 1.000 euro.

TIP: Heb je naast een elektrische auto ook een inductiekookplaat of een warmtepomp? Of wil je deze kopen? Deze apparaten vragen net als een elektrische auto op sommige momenten veel elektriciteit. Het is in dit geval slim om een stroomverdeler (voorrangschakelaar) te plaatsen in de meterkast. Dit zorgt ervoor dat bepaalde apparaten voorrang krijgen als er veel elektriciteit gevraagd wordt. Ook wordt zo de meterkast beschermd. Hierdoor is het mogelijk om – als je de inductieplaat gebruikt – tijdelijk te stoppen met het opladen van je elektrische auto. Zónder stroomverdeler heb je waarschijnlijk een nog zwaardere aansluiting op het elektriciteitsnet nodig. En dat kost ieder jaar extra geld. Misschien is het zo snel mogelijk opladen van je elektrische auto ook niet nodig. Een oplaadpunt met een vermogen van 3,5 kilowatt kan bijvoorbeeld genoeg zijn. Als je auto ’s nachts vaak lang stilstaat, dan kun je hem in die tijd opladen.

OPLADEN | Is het thuis opladen van een elektrische auto veilig? Is er kans op brand of kortsluiting?

Laadpunten, openbare laadpalen en snellaadstations moeten – net als elektrische auto’s – aan strenge eisen voldoen. Ze zijn veilig als ze door een goedgekeurde installateur geplaatst zijn. Ook blijkt uit onderzoek dat een elektrische auto veilig is. Het risico op brand met een elektrische auto is niet groter dan bij een auto die op diesel of benzine rijdt. Wel moet de brandweer als er brand is met een elektrische auto anders optreden dan bij een auto die op benzine of diesel rijdt. Het is belangrijk om meer te weten te komen over het voorkomen en het bij brand blussen van de batterijen in een elektrische auto. Het lijkt erop dat er nieuwe blustechnieken nodig zijn. Naar welke technieken het beste zijn, wordt nu onderzoek gedaan.

Thuis is een oplaadpunt aangesloten op een eigen groep in de meterkast. Deze heeft ook een eigen zekering. Dat is brandveiliger en zorgt ervoor dat de stoppen niet doorslaan. Het opladen met een normaal stopcontact wordt sterk afgeraden. De kabel kan te heet worden en dat kan leiden tot brand. Ook is het slim om geen kabels te gebruiken die beschadigd zijn.​

Toon/verberg uitgebreidere informatie

Elektrische auto’s moeten voldoen aan strenge eisen. Zo stellen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Naties (VN) toelatings- en veiligheidseisen. Fabrikanten van elektrische voertuigen besteden veel aandacht aan brandveiligheid. Dit gebeurt tijdens, maar ook na de productie. DEKRA, een organisatie met experts in veiligheid, heeft samen met de Duitse universiteit van Göttingen een belangrijk onderzoek uitgevoerd. Hierbij zijn onder andere crash- en brandtesten uitgevoerd. Het oordeel van de twee organisaties is dat elektrische auto’s minstens zo veilig zijn als auto’s die op benzine of diesel rijden. Ook bij zware ongelukken ontstond in geen enkele van de geteste auto’s door de botsing brand. Het risico op een brand bij elektrische auto’s is volgens de onderzoekers dan ook zeer klein.

Net als voor elektrische auto’s gelden voor oplaadpunten internationale regels voor onder meer een veilig oplaadproces, veilige stekkerdozen en bescherming tegen invloeden van buitenaf. Natuurlijk kunnen net als bij auto’s die op benzine of diesel rijden technische fouten of ongelukken leiden tot brand. De kennis over (brand)veiligheid bij het opladen van elektrische auto’s is wereldwijd in ontwikkeling. Het Zweedse onderzoeksbureau RISE oordeelde begin 2020 dat het opladen van een elektrische auto in een parkeergarage niet zorgt voor een grotere kans op brand. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft opdracht gegeven voor een nieuwe versie van de ‘Factsheet veiligheid elektrisch vervoer’. In dit document worden de nieuwste oordelen uit onderzoeken over de veiligheid van elektrische auto’s en oplaadpunten meegenomen.

Elektrische auto’s zijn anders opgebouwd dan auto’s die rijden op benzine of diesel. Als er een brand is met een elektrische auto gaat deze hierdoor anders. Uit informatie van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) blijkt dat branden bij elektrische auto’s vooral anders zijn qua duur, hoe de brand zich ontwikkelt en hoe de brandweer deze moet blussen. Het vraagt dus om een andere manier van optreden door de brandweer. Landelijk wordt onder meer door het IFV informatie ontwikkeld als hulpmiddel bij een brand of ongeluk met een elektrische auto. De onderzoeken van het IFV bieden praktische tips voor de brandweer bij onder andere het blussen van moderne auto’s.

Bronnen

OPLADEN | Ik kan thuis of bij mijn werk geen oplaadpunt laten plaatsen. Waar vraag ik een openbare laadpaal aan en wat kost dit?

Op de website www.oplaadpalen.nl kun je zien waar in buurt van je huis al openbare laadpalen staan. Ook kun je bij de gemeente een openbare laadpaal aanvragen. Dit kan via de website www.laadpaalnodig.nl. De voorwaarden om een openbare laadpaal aan te vragen, verschillen per gemeente. Omdat het een openbare laadpaal is, zijn aan de plaatsing geen kosten verbonden. Wel moet je betalen voor de elektriciteit die de laadpaal nodig heeft om je elektrische auto op te laden. Zie vraag 2 voor de kosten van het opladen van je elektrische auto bij een openbare laadpaal.

Bronnen

Toon/verberg uitgebreidere informatie
OPLADEN | Ik woon in een appartement en ben lid van een Vereniging van Eigenaren. Hoe zorg ik daar voor een oplaadpunt?

Gebruikers van een elektrische auto die een eigen parkeerplaats hebben, kunnen geen openbare laadpaal aanvragen. Wel kunnen zij een oplaadpunt laten plaatsen in de parkeergarage van het appartementencomplex. Dit moet geregeld worden via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Bij het plaatsen van een oplaadpunt kunnen ingewikkelde vragen ontstaan. Bijvoorbeeld over de verdeling van de kosten en het eigendomsrecht.

Om gebruikers van elektrische auto’s op weg te helpen, is er de brochure ‘Laadoplossingen voor elektrische auto’s binnen de VvE’. Bij deze brochure hoort ook een hulpmiddel met de regels van de wet. Bovendien is er een speciale lening voor oplaadpunten bij appartementen.

Sommige bedrijven willen de prijs die betaald wordt voor de laadpaal voor hun rekening nemen. Deze bedrijven ontvangen vervolgens geld voor de elektriciteit waarmee de elektrische auto opgeladen wordt. Het is goed om te bekijken of dit interessant is voor de VvE.

Bronnen

Toon/verberg uitgebreidere informatie
OPLADEN | Welke aanbieders van abonnementen voor het opladen van elektrische auto’s zijn er? En hoe maak ik een keuze?

In Nederland kun je met iedere laadpas bij elke openbare laadpaal je elektrische auto opladen. Er is een groot aanbod van aanbieders van laadpassen. Elk bedrijf heeft zijn eigen abonnementen, prijzen en voorwaarden. Ook verschillen de afspraken die de bedrijven hebben gemaakt over het gebruiken van laadpalen in het buitenland. De website www.laadpastop10.nl geeft onafhankelijke informatie over alle laadpassen die in Nederland te krijgen zijn. De overzichten van de kosten van de laadpassen zijn gemaakt met behulp van rekeningen van gebruikers van elektrische auto’s.

Bronnen

Toon/verberg uitgebreidere informatie
OPLADEN | Hoeveel openbare oplaadpunten zijn er in Nederland?

In Nederland zijn er op dit moment (mei 2020) bijna 56.000 openbare oplaadpunten, waaronder 1.300 snellaadpunten. Een handig overzicht van alle oplaadpunten in Europa is te vinden op de website www.oplaadpalen.nl. Deze website laat zien of een laadpaal vrij is.

Bronnen

Toon/verberg uitgebreidere informatie
OPLADEN | Kan ik in het buitenland met dezelfde laadkabel als in Nederland mijn elektrische auto opladen?

Ja, want in Europa hebben alle laadkabels van elektrische auto’s dezelfde stekker. Binnen Europa hebben de landen hierover afspraken gemaakt. Voor het opladen van elektrische auto’s bij openbare laadpalen wordt bijna overal de Mennekes type 2-stekker gebruikt. Alleen bij sommige laadpalen in Frankrijk en Italië wordt gebruikgemaakt van een type 3-stekker. Bij snellaadstations zijn laadkabels met de juiste stekker aanwezig.

Toon/verberg uitgebreidere informatie

De Europese Unie heeft één stekker aangewezen als de Europese standaard. Dit is de type 2-stekker, ook wel bekend als de Mennekes-stekker.

In Frankrijk en Italië is de type 3-stekker een tijdje de standaard geweest. Deze is nog te vinden bij diverse oplaadpunten. Ze worden vaak vervangen door de Mennekes type 2-stekker, maar dit gaat niet overal even snel. Voor wie naar Frankrijk of Italië reist, is het slim om voor de zekerheid een laadkabel met een type 3-stekker of een verloopstuk mee te nemen.

Bij snellaadstations zijn laadkabels met de juiste stekker aanwezig. Bij de meeste snellaadstations zijn zowel een laadkabel met Chademo- als CCS-stekker aanwezig. Hierdoor kan iedere elektrische auto bij een snellaadstation terecht. De enige uitzondering is de functie van elektrische auto’s van Renault om op wisselstroom te snelladen. Voor een Renault ZOE is het daarom slim om vooraf te controleren of opladen bij het snellaadstation mogelijk is.

Bron

OPLADEN | Welke laadpassen werken in het buitenland?

Een laadpas werkt niet altijd in het buitenland. Dit is afhankelijk van de afspraken die de aanbieder van de laadpas heeft gemaakt met de buitenlandse beheerder van de laadpaal. Soms moet de extra mogelijkheid om in het buitenland op te laden eerst aangezet worden. Het is slim om de voorwaarden van de aanbieder van de laadpas vooraf te controleren.

Bron

Toon/verberg uitgebreidere informatie
OPLADEN | Hoe weet ik waar openbare laadpalen staan in het buitenland?

De website  www.oplaadpalen.nl laat alle laadpalen in Europa zien. Deze website laat zien of een laadpaal vrij is. De website www.abetterrouteplanner.com plant je buitenlandse rit met de stops om je auto op te laden. Deze website laat zien of een laadpaal vrij is, maar laat ook de prijzen zien om een elektrische auto op te laden. Bovendien heeft de ANWB de mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto in alle Europese landen op een rij gezet.

Toon/verberg uitgebreidere informatie

In Europa zijn er ruim 170.000 oplaadpunten. Bij 20.000 van die oplaadpunten is snelladen mogelijk (maart 2020). In Noordwest-Europa is de afgelopen jaren veel geld uitgegeven aan openbare laadpalen en snellaadpunten voor elektrische auto’s. Ook in andere Europese landen groeit het aantal oplaadpunten op dit moment snel.

Toch vraagt op vakantie gaan met een elektrische auto voorbereiding. Zorg ervoor dat je weet hoe je onderweg en in het land waar je op vakantie gaat je elektrische auto kunt opladen. De website www.abetterrouteplanner.com is een handig hulpmiddel. Bovendien heeft de ANWB de mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto in alle Europese landen op een rij gezet.

Bronnen

 • https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/waar-staan-de-oplaadpunten
 • www.abetterrouteplanner.com voor het plannen van oplaadpunten op basis van je elektrische auto en beschikbare oplaadpunten onderweg.
 • https://www.oplaadpalen.nl
 • https://www.mra-e.nl/vragen-en-antwoorden/
MILIEU | Belangrijke stoffen die in batterijen van elektrische auto’s zitten komen uit mijnen. Hoe zwaar hebben de arbeiders het? Hoe gaan de autofabrikanten daarmee om?

Voor het maken van benzine en diesel heb je olie nodig. Voor het maken van batterijen voor telefoons, laptops en elektrische auto’s heb je metalen zoals kobalt en lithium nodig. Die worden, net zoals olie, uit de aarde gehaald. Dat gebeurt in mijnen. De mensen die daar werken, kunnen het zwaar hebben, bijvoorbeeld in het Afrikaanse land Congo. Daar komt ongeveer 60 procent van het kobalt vandaan dat op de wereld wordt gebruikt. Bij 20 procent van het kobalt uit Congo wordt het werk met de handen gedaan. Organisaties die opkomen voor de rechten van mensen willen dat kobalt- en autobedrijven de situatie van de werknemers verbeteren. De bedrijven willen dat doen, bijvoorbeeld door het werk veiliger te maken en meer loon te geven. Daarnaast proberen ze de hoeveelheid kobalt in batterijen te verminderen. 9 procent van de kobalt die wereldwijd uit de aarde gehaald wordt, wordt gebruikt voor de batterijen van elektrische auto’s. Kobalt wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor andere batterijen, zoals die van mobiele telefoons, vliegtuigmotoren en satellieten.

Toon/verberg uitgebreidere informatie

Ongeveer 60 procent van het kobalt dat op de wereld wordt gebruikt, komt uit Congo. Zo’n 20 procent van het kobalt uit Congo wordt met de hand uit de grond gehaald. Dit is vaak gevaarlijk werk en is meestal verboden door de wet. Soms wordt het door kinderen gedaan. Organisaties die opkomen voor de rechten van mensen en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn hierop tegen. Zij stellen dat het volgens de wet verboden kobalt wordt gemengd met kobalt dat uit modernere, grote mijnen komt. Daar hebben de arbeiders het beter. Volgens Amnesty International is het sluiten van de slechte mijnen geen oplossing voor het probleem. Zo krijg je alleen maar meer arme mensen. Amnesty International vindt dat bedrijven moeten helpen bij het verbeteren van de veiligheid, lonen en andere belangrijke zaken.

De auto- en mijnbedrijven werken aan de volgende oplossingen:

 • Het verbeteren van de manier waarop mensen werken in illegale mijnen en worden beloond.
 • Het bieden van andere manieren om geld te verdienen voor inwoners van gebieden waar illegale mijnen zijn.
 • Duidelijk zijn over waar producten zoals kobalt en lithium vandaan komen.
 • Het ontwikkelen van een nieuw soort batterijen Op dit moment zit er in een batterij al 3 keer minder kobalt dan 5 jaar geleden. De meeste fabrikanten van elektrische auto’s willen kobalt in de toekomst zoveel mogelijk vervangen door nikkel. Dat is echter lastig, omdat kobalt belangrijk is om batterijen langer mee te laten gaan.

Bronnen

 • Hoekstra (2019) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2542435119302715
 • The Underestimated Potential of Battery Electric Vehicles to Reduce Emissions
 • OECD; OECD https://mneguidelines.oecd.org/mining.htm
 • Amnesty International, Time to recharge
 • https://www.stradeproject.eu/fileadmin/user_upload/pdf/STRADE_PB_Li_Co_EMobility.pdf
 • Kamerbrief overleg duurzaam vervoer (pagina 12/13)
MILIEU | Hoe lang gaat de batterij van een elektrische auto mee? Wat gebeurt er met de batterij als deze niet meer geschikt is voor een elektrische auto?

Oplaadbare batterijen kunnen als ze langer gebruikt worden steeds minder energie opslaan. We weten echter nog niet goed genoeg hoe snel dit gaat. Dat ligt aan verschillende zaken, bijvoorbeeld het automerk en het aantal keer dat een batterij wordt opgeladen en weer leeg raakt. Duidelijk wel is dat de hoeveelheid energie die een batterij kan opslaan ieder jaar gemiddeld tussen de 2 en 2,5 procent afneemt.

Een batterij van een elektrische auto wordt meestal vervangen als hij minder dan 80 procent kan opladen. Daarna kan hij nog een keer worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het opslaan van elektriciteit uit zonnepanelen. Is de batterij echt op, dan wordt die niet zomaar bij het afval gezet. Er gelden in Nederland strenge milieuregels. De kostbare metalen worden uit de batterij gehaald en opnieuw gebruikt en de overige stoffen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden in nieuwe wegen.

Toon/verberg uitgebreidere informatie

Zijn batterijen niet meer goed genoeg voor het gebruik in een elektrische auto, dan wil dat niet zeggen dat ze geen nut meer hebben. Ze zijn dan namelijk nog wel geschikt voor het opslaan van energie. In Nederland groeit de vraag naar elektriciteit. Steeds meer apparaten zijn elektrisch. Daarom neemt ook de behoefte aan opslag van elektriciteit toe. Dat kun je bijvoorbeeld doen door elektriciteit uit zonnepanelen die je niet direct gebruikt in batterijen op te slaan. Wanneer batterijen echt aan het einde van hun leven zijn, gooien we die in Nederland niet zomaar weg. Er zijn hier strenge milieuregels. De kostbare metalen worden er bijvoorbeeld uitgehaald zodat die nog een keer kunnen worden gebruikt. Wat overblijft wordt onder andere bij het aanleggen van wegen gebruikt.

Een belangrijke organisatie bij dit opnieuw gebruiken van de batterijen en de stoffen die daarin zitten is Auto Recycling Nederland (ARN). Zo geeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) het aan deze organisatie door als er een kenteken van een elektrische auto wordt ingeleverd. ARN houdt bij wat er met de batterijen gebeurt.

Bronnen

MILIEU | Is een elektrische auto opladen met elektriciteit niet gewoon slechter voor het milieu dan benzine gebruiken in een auto met een zuinige motor? Elektriciteit wordt toch met kolen geproduceerd…

Ook als je grijze elektriciteit gebruikt is elektrisch rijden het groenst. Zelfs een grote elektrische auto die met de huidige Nederlandse stroom geladen wordt, laat per kilometer de helft minder CO2 in de lucht komen dan een auto met een kleine benzinemotor. Bovendien wordt in Nederland steeds meer groene elektriciteit gemaakt. In het Klimaatakkoord staan afspraken tussen de regering, bedrijven en andere organisaties. Ze willen dat er minder vervuilende stoffen die slecht voor het klimaat zijn in de lucht komen. Een van de doelen is dat 75 procent van onze elektriciteit in 2030 met zon en wind wordt gemaakt. Met de jaren wordt rijden met elektrische auto’s daardoor steeds beter voor het klimaat.

Toon/verberg uitgebreidere informatie

Milieu Centraal geeft Nederlanders tips en informatie over goed omgaan met het milieu. De organisatie heeft uitgerekend hoeveel CO2 er tijdens het rijden van elektrische auto’s en benzineauto’s in de lucht komt. Daarvoor gebruikte ze de ‘well to wheel-methode’. Bij deze manier van rekenen wordt alle CO2 die vrijkomt bij het maken van de brandstof en bij het rijden van de auto bij elkaar opgeteld. Dus vanaf het moment waarop de brandstof uit de grond gehaald wordt tot en met het gebruik van de brandstof bij het rijden van de auto’s.

Kleine benzinemotor
De CO2 die bij verbranding vrijkomt, verschilt per brandstof (benzine en diesel). Ook maakt het uit hóe je de brandstof verbrandt. Hoeveel kilogram CO2 vrijkomt bij het verbranden van een liter brandstof noem je een CO2-emissiefactor.

De CO2-emissiefactor van een auto met een kleine benzinemotor is 2,81 kilogram CO2 per liter gebruikte benzine. Dit berekende Milieu Centraal met behulp van informatie over de energie-inhoud1 en koolstofinhoud2 van brandstoffen. Ook de CO2 die vrijkomt bij het maken van brandstof werd meegeteld3.

Elektriciteit
De CO2-emissiefactor voor elektriciteit is 0,475 kilogram CO2 per kilowattuur. Hierin is de CO2 die vrijkomt bij het maken van grijsgroene elektriciteit meegenomen. Die is 0,405 kilogram CO2 per kilowattuur4. Daarbij opgeteld is de CO2 die vrijkomt bij het winnen van de brandstof door energiecentrales. Die is 0,070 kilogram CO2 per kilowattuur4. De organisaties die deze cijfers hebben aangeleverd, zijn het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en CE Delft.

Beste cijfers
Hoeveel benzine, diesel of elektriciteit auto’s nodig hebben, kun je op verschillende manieren bepalen. De autofabrikanten geven informatie aan de hand van standaardtesten. Tot 2018 heette deze test NEDC, vanaf die tijd WLTP. Milieu Centraal neemt deze cijfers echter niet over. Milieu Centraal gebruikt informatie die consumenten doorgeven over hun echte gebruik van benzine en elektriciteit. Daarnaast gebruikt de organisatie informatie van anderen die het brandstof- en energiegebruik van auto’s berekenen met cijfers uit de praktijk. Voorbeelden zijn Ecotest, TravelCard, Spritmonitor, de website EV-Database en de ANWB. Deze organisaties verzamelen hun informatie allemaal op hun eigen manier. Daarom kijkt Milieu Centraal naar wat de beste cijfers zijn bij welke brandstof. Soms is het samenvoegen van informatie nodig voor een goed resultaat.

TOELICHTING: De standaardtest Worldwide harmonized Light Vehicles Test Procedure (WLTP) bestaat sinds 2018. Deze test wordt gebruikt door fabrikanten van auto’s. De test zegt iets over het brandstofgebruik van auto’s en hoeveel CO2 er vrijkomt als je in de auto’s rijdt. Met de test kijken ze ook hoe ver je met elektrische auto’s kunt rijden.

De Ecotest uit Duitsland kun je vergelijken met de WLTP. Maar de Ecotest is wel zo aangepast dat de resultaten beter kloppen in de praktijk. Ze zijn dus meer precies. De ANWB gebruikt een aanpak die lijkt op de Ecotest.

En dan is er nog de website www.EV-Database.nl. Deze website laat informatie zien over het energiegebruik van elektrische auto’s. Daarbij wordt met veel zaken rekening gehouden. Voorbeelden zijn het gewicht en de weerstand van de lucht. Maar ook hoe de auto over de weg rolt, het type banden en hoe goed de wielen in beweging worden gebracht.

Duitse autorijders kunnen hun brandstofgebruik aan Spritmonitor doorgeven. Ook deze informatie uit de praktijk is beter dan wanneer je een auto op een rolbank test. Op deze manier wordt namelijk ook de invloed van rijgedrag, het weer, de route, de ouderdom van de auto en het onderhoud meegenomen.

Dan is er nog TravelCard. Ook deze organisatie houdt de echte gegevens over brandstof- en energiegebruik van gebruikers van auto’s bij. Het nadeel is dat ze dat alleen voor zakelijke gebruikers doen. De informatie zegt dus niet altijd iets over mensen die privé hun auto rijden.

Bronnen

 • 4CO2 emissiefactoren stroom (PBL, KEV)
 • Verbruiksgegevens van particulieren, eigen bewerking Milieu Centraal
 • TNO (2014) Indirecte en directe CO2 uitstoot van elektrisch voertuig
 • TNO (2015) CO2 emissie productie personenauto's
 • 1RVO (2018) Energiedragerlijst
 • 3JRC (2014) WTT report 4.0 JEC well to wheel analysis
 • www.ev-database.nl
MILIEU | Bij het maken van een batterij komt CO2 vrij. Is een elektrische auto daardoor juist niet slechter voor het klimaat?

Nee. Met het gebruik van een elektrische auto komt er altijd minder CO2 vrij. Tijdens het hele leven van een elektrische auto is dat 40 procent minder dan bij een even grote benzineauto. Startpunt van de onderzoekers van Milieu Centraal is dat een auto tijdens zijn hele leven 220.000 kilometer rijdt. Daarbij gebruikt de auto grijsgroene elektriciteit. Rij je 3,5 jaar gemiddeld 11.600 kilometer elektrisch per jaar, dan heb je de CO2 die vrijkwam bij het maken van de batterijen goedgemaakt. In de toekomst wordt rijden met een elektrische auto alleen maar beter voor het klimaat. Dat komt omdat er steeds meer groene elektriciteit wordt gemaakt. Daarnaast komt er bij het maken van batterijen steeds minder CO2 vrij.

Toon/verberg uitgebreidere informatie

Er wordt heel veel gepraat over de manier waarop je berekent hoeveel CO2 er vrijkomt tijdens het hele leven van auto’s. Milieu Centraal heeft twee berekeningen gemaakt. De eerste laat zien hoeveel klimaatwinst er te halen is door de uitstoot van een elektrische en een benzineauto tijdens het hele leven van de auto’s te vergelijken. De berekening gaat uit van 220.000 kilometer rijden met een auto. De tweede laat zien vanaf welk aantal kilometers een elektrische auto beter is voor het klimaat dan eenzelfde soort benzineauto.

4.1 Hoeveel CO2 komt er gemiddeld vrij tijdens het hele leven van een auto?
Milieu Centraal vergelijkt een middelgrote auto die op benzine rijdt met een middelgrote elektrische auto. Daarbij wordt gekeken naar het hele leven van deze auto’s. 220.000 kilometer rijden is daarvoor een goede maat.

Elektrische auto:
Het maken van de elektrische auto: er komt 10.200 kilogram CO2 vrij
Het maken van de batterij: er komt 5.100 kilogram CO2 vrij
220.000 kilometer rijden: er komt 17.000 kilogram CO2 vrij

In totaal komt er 32.300 kilogram CO2 vrij.

Benzineauto
Het maken van de auto op benzine: er komt 10.200 kilogram CO2 vrij
220.000 km rijden: er komt 42.900 kilogram CO2 vrij
In totaal komt er 53.100 kilogram CO2 vrij.

Een elektrische auto is dus 40 procent schoner over zijn hele leven waarin hij 220.000 kilometer rijdt.

Bij de berekening die hierboven staat, is van het volgende uitgegaan:

 • Bij het rijden van een middenklasser benzineauto komt 0,202 kilogram CO2 per kilometer vrij.
 • Bij het rijden van een middelgrote elektrische auto komt 0,077 kilogram CO2 per kilometer vrij.
 • Bij het maken van de batterij voor een elektrische auto komt 106 kilogram CO2 per kilowattuur vrij1.
 • De hoeveelheid elektriciteit die in een batterij opgeslagen kan worden, heet vermogen. Dit gemiddelde vermogen is 48 kilowattuur2.
 • Er komt 10.200 kilogram CO2 vrij bij het maken, het onderhouden en de sloop van een elektrische auto. Het opnieuw gebruiken van de onderdelen is daarbij meegerekend.
 • Wat betreft het maken van de auto’s: het verschil tussen elektrische auto’s en benzineauto’s is niet meegenomen. Dat verschil is heel erg klein3.

4.2 Hoeveel kilometer moet je rijden om de CO2 die vrijkomt bij het maken van de batterij goed te maken?
Je moet ruim 40.800 kilometer rijden om de CO2 die vrijkomt bij het maken van de batterij goed te maken.

Bij het maken van een batterij komt 106 kilogram CO2 per kilowattuur vrij1. Een gemiddelde batterij heeft een vermogen van 48 kilowattuur. Bij het maken komt dus in totaal meer dan 5.100 kilogram CO2 vrij (106 kilogram x 48 kilowattuur).

Bij het rijden van een benzineauto komt 0,202 kilogram CO2 per kilometer vrij. Bij een elektrische auto is dat 0,077 kilogram CO2 per kilometer. Het verschil is dus 0,125 kilogram CO2 per kilometer die je rijdt. Dat voordeel is voor de elektrische auto.

Een middelgrote benzineauto gebruikt volgens Milieu Centraal gemiddeld 0,072 liter benzine per kilometer. Bij zo’n auto komt 2,81 kilogram CO2 per liter benzine vrij. Per kilometer is dat 0,202 kilo.

Een middelgrote elektrische auto gebruikt 0,163 kilowattuur per kilometer. De CO2-die vrijkomt bij het maken van elektriciteit is 0,475 kilogram CO2 per kilowattuur4. Bij het rijden van een elektrische auto komt dus 0,077 kilogram CO2 per kilometer vrij.

Hoeveel kilometer moet je elektrisch rijden om de CO2 die vrijkomt bij het maken van de batterij goed te maken? Dat kun je uitrekenen met de bovenstaande informatie.

 • Je moet 5.100 kilogram CO2 goedmaken ten opzichte van een auto die op benzine rijdt.
 • Het rijden van een elektrische auto geeft je een voordeel van 0.077 CO2 per gereden kilometer.
 • 5.100 gedeeld door 0,077 is 40.800. Na 40.800 kilometer rijden is een elektrische auto dus beter voor het klimaat dan een benzineauto.
 • Anders gezegd: rij je gemiddeld 11.600 kilometer per jaar met een elektrische auto, dan heb je de CO2 die vrijkomt bij het maken van de batterij in 3,5 jaar goedgemaakt.
MILIEU | Is er in de toekomst genoeg groene elektriciteit om elektrische auto’s ook echt groen op te laden?

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat 70 procent van alle elektriciteit in 2030 groen moet zijn. Elektriciteit uit kolen is dan bijvoorbeeld verdwenen. Er komt dan veel meer elektriciteit uit windmolens en zonnepanelen. Het is ook zo dat elektrische auto’s veel zuiniger zijn dan auto’s op benzine. Ze gebruiken per kilometer 4 keer zo weinig energie als auto’s die rijden op benzine of diesel. Er wordt in totaal dus ook minder energie gebruikt.

Toon/verberg uitgebreidere informatie

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zegt dat de komende jaren de hoeveelheid elektriciteit die we maken flink groeit1. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er minder gassen zoals CO2 in de lucht moeten komen die slecht zijn voor het klimaat. In 2030 moet daarom 70 procent van alle elektriciteit groen zijn. Die wordt bijvoorbeeld gemaakt met windmolens op zee, op land en met zonnepanelen op daken en in zonneparken.

Onze elektriciteit is in 2030 dus nog niet helemaal groen. Maar ook met de mix van grijze en groene elektriciteit die er nu is, is het rijden van een elektrische auto beter voor het klimaat dan met een auto die op benzine of diesel rijdt. Dat is ook nu al het geval. De hoeveelheid CO2 die vrijkomt tijdens het leven van een elektrische auto is veel minder dan die van een auto die op benzine of diesel rijdt. Daar komt bij dat elektrische auto’s veel zuiniger zijn in het gebruik. Dat komt omdat energie maken uit elektriciteit veel beter gaat dan energie maken van benzine of diesel. Elektrische auto’s gebruiken per kilometer een kwart minder energie dan auto’s die op benzine of diesel rijden.

Dat kun je uitrekenen met de volgende informatie:

 • voor het rijden van 1 kilometer met een middelgrote elektrische auto is 0,163 kilowattuur elektriciteit nodig.
 • 1 kilowattuur is hetzelfde als 3,6 megajoule aan energie.
 • 1 kilometer elektrisch rijden kost dus 0,163 x 3,6 = 0,59 megajoule.
 • 1 kilometer rijden in een middelgrote auto op benzine kost 0,072 liter benzine.
 • 1 liter benzine is hetzelfde als 32,2 megajoule aan energie.
 • 1 kilometer rijden op benzine kost dus 0,072 x 32,2 = 2,32 megajoule
 • 2,32 megajoule (de energie die nodig is voor 1 kilometer rijden op benzine) gedeeld door 0,59 megajoule (de energie die nodig is voor 1 kilometer elektrisch rijden) is 3,9.

Elektrisch rijden is dus ongeveer 4 keer beter dan rijden op benzine als het gaat om de energie die je nodig hebt om de auto te laten rijden. Als heel veel Nederlanders elektrisch gaan rijden, dan hebben we met zijn allen dus ook veel minder energie nodig voor onze auto’s.

Omdat een elektrische auto weinig energie gebruikt, gebruikt hij ook niet heel veel elektriciteit. In Nederland rijden we gemiddeld 11.600 kilometer per auto per jaar. Doe je dat elektrisch, dan kost dat zo’n 1.900 kilowattuur aan elektriciteit. Dat is minder dan een gezin dat in hetzelfde huis woont per jaar gebruikt. In 2017 was dat voor een gezin bijvoorbeeld 2.830 kilowattuur. Een auto die op benzine rijdt, gebruikt zo’n 7.400 kilowattuur per jaar.

Bronnen

 • 1CO2 emissiefactoren stroom (PBL, KEV)
 • Verbruiksgegevens van particulieren, eigen cijfers Milieu Centraal
 • RVO (2018) energiedragerlijst
MILIEU | Is het juist niet slechter voor het milieu als ik mijn goede benzineauto wegdoe en een elektrische auto koop?

Nee. Elke nieuwe elektrische auto die rondrijdt is beter voor het milieu dan een benzineauto. Koop je er een, dan gaat iemand anders in jouw nog goede benzineauto rijden. Die zal daarmee weer een oudere auto vervangen. Zo wordt het totaal aan auto’s dus steeds schoner en zuiniger. Juist oude auto’s stoten namelijk relatief veel vervuilende stoffen uit. Daarom mogen oude auto’s die op diesel rijden in steeds meer steden in sommige gebieden niet meer komen. Deze gebieden heten milieuzones.

Toon/verberg uitgebreidere informatie
MILIEU | Hoeveel stikstof en fijnstof komt er vrij door een elektrische auto in vergelijking met een auto die op benzine rijdt?

Elektrisch rijden vervuilt de lucht veel minder dan een benzineauto. Een elektrische auto heeft namelijk geen uitlaat waar stikstof en fijnstof uitkomt. Tijdens het maken van elektriciteit in energiecentrales komt ook stikstof vrij, maar deze wordt via de schoorsteen hoog in de lucht geblazen. Een uitlaat in een auto die op benzine rijdt, zit dicht bij de grond. En dus dicht bij de plek waar mensen, dieren en planten leven. Daardoor zijn de negatieve gevolgen voor de gezondheid van mensen en de natuur groter.

Toon/verberg uitgebreidere informatie

Stikstof
Bij het verbranden van brandstof in de motor van auto’s die op benzine en diesel rijden, komt stikstof vrij. Dat gebeurt in de vorm van stikstofdioxide. Bij elektrische auto’s gebeurt dat niet. Bij het rijden op benzine komt per kilometer 21 gram stikstofdioxide in de lucht. Bij het rijden op diesel is dat 365 gram per kilometer1. Ook nieuwe auto’s die op diesel rijden, stoten meer stikstofdioxide uit dan elektrische auto’s, en ook meer dan auto’s die op benzine rijden2.

Stikstofdioxide wordt soms afgekort tot NOx. Het bestaat uit zuurstof en stikstof en is slecht voor de gezondheid. Bovendien zorgt het ook voor verzuring en bemesting van de bodem. Daardoor verdwijnen planten en bomen die van arme grond houden. Uiteindelijk verdwijnen dan ook de insecten- en vogelsoorten die van die planten en bomen leven.

Fijnstof
Fijnstof bestaat uit kleine deeltjes van verschillende soorten stoffen. Het is slecht voor de gezondheid. Zit er veel fijnstof in de lucht, dan moeten mensen vaker hoesten en zijn ze kortademig.

Fijnstof komt vrij bij de verbranding in de motor van auto’s die op benzine en diesel rijden. Dat gebeurt in de vorm van roet. Daarnaast komt er ook fijnstof in de lucht door de slijtage van banden en remmen. Die fijnstof is minder schadelijk dan het fijnstof dat ontstaat tijdens het verbranden van de brandstof. Dat komt omdat het grote deeltjes zijn en die komen minder diep in je longen.

Elektrische auto’s hebben een elektromotor. Bij het gebruik van een elektromotor komt geen fijnstof vrij. Bij elektrische auto’s komt alleen fijnstof vrij door het slijten van banden en remmen. Een elektrische auto remt bovendien op zijn motor. Zo maakt hij extra energie en slijten de banden en remmen minder snel. Daarom komt er minder fijnstof vrij door slijtage dan bij een auto die op benzine of diesel rijdt. De nieuwere dieselmotoren hebben goede roetfilters. Die vangen het fijnstof op. Maar 6 procent van het totale fijnstof van deze dieselauto’s komt uit de motor. Dat is minder dan bij auto’s die op benzine rijden. Bij een benzineauto is 23 procent van alle fijnstof die vrijkomt tijdens het rijden afkomstig van het slijten van remmen en banden. De rest van het fijnstof dat de lucht ingaat komt uit de motor.

Alles bij elkaar komt het erop neer dat tijdens het rijden van een elektrische auto het minste fijnstof vrijkomt. 28 procent minder dan bij een benzineauto en 41 procent minder dan bij een dieselauto1.

Bronnen

 • CE Delft (2015), emissiekentallen elektriciteit
 • CBS (2015), protocol Monitoring Hernieuwbare energie
 • TNO (2015) Energie- en milieuaspecten van elektrische personenvoertuigen
 • TNO & CE Delft (2014), factsheets brandstoffen wegverkeer
 • RIVM en fijnstof
AFSTAND | Waar wordt de afstand die je met een elektrische auto kunt rijden door beïnvloed?

De afstand die je met een volle batterij van een elektrische auto kunt rijden, heet actieradius. Dit wordt ook wel bereik of range genoemd. Je kunt het vergelijken met de afstand die een auto op één volle tank benzine of diesel kan rijden.

De actieradius van een elektrische auto hangt af van 2 dingen:

 1. de grootte van de batterij (te vergelijken met de inhoud van de tank van een auto die op benzine of diesel rijdt);
 2. en hoeveel energie de auto nodig heeft om te rijden (verbruik en rijgedrag).
Toon/verberg uitgebreidere informatie

De afstand die je met een volle batterij van een elektrische auto kunt rijden, heet actieradius. Dit wordt ook wel bereik of range genoemd. Je kunt het vergelijken met de afstand die een auto op één volle tank benzine of diesel kan rijden.

De actieradius van een elektrische auto hangt af van 2 dingen:

 1. de grootte van de batterij (te vergelijken met de inhoud van de tank van een auto die op benzine of diesel rijdt);
 2. en hoeveel energie de auto nodig heeft om te rijden (verbruik en rijgedrag).

De grootte van de batterij
Hoeveel elektriciteit je kunt opslaan in een batterij, wordt uitgedrukt in kilowattuur. Dit heet de capaciteit. De capaciteit hangt af van de grootte van de batterijen. Een elektrische auto bevat meerdere batterijen. Dit heet het batterijpakket. In een groot batterijpakket kun je in de regel meer energie opslaan dan in een kleiner batterijpakket.

En dan is er nog de energiedichtheid. Dit is het verband tussen de capaciteit en de grootte van een batterijpakket. Door nieuwe batterijtechniek gaat de energiedichtheid omhoog. En dus zijn er steeds kleinere batterijen nodig om dezelfde hoeveelheid elektriciteit op te slaan.

Het verbruik van de auto
Het verbruik zegt iets over hoeveel energie een auto nodig heeft om te rijden. Hoe groter de auto, hoe meer benzine of brandstof nodig is om 1 kilometer te rijden. Een grote auto is namelijk ook zwaarder. Dit geldt ook voor een elektrische auto. Hoe zwaarder het batterijpakket en dus de elektrische auto, hoe meer elektriciteit gebruikt wordt. Andere belangrijke factoren zijn de vorm van de auto en de kwaliteit van de onderdelen die zorgen dat de auto rijdt (aandrijflijn). Hoe zuinig een auto is die op benzine of diesel rijdt, zie je aan het aantal gebruikte liters per 100 kilometer. Hoe zuinig een elektrische auto rijdt, zie je aan het aantal gebruikte kilowattuur elektriciteit per 100 kilometer.

Rijstijl en het weer
Niet alleen de auto heeft invloed op het verbruik, de rijstijl van de gebruiker heeft dat ook. Rij je rustig? Kies je ervoor om energie terug te winnen tijdens het remmen? Let je op je snelheid? Dan zal je zuiniger rijden. Ook de verwarming en airconditioning van een auto hebben energie nodig. Dit heeft dus invloed op het verbruik.

Batterijen presteren het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Bij een lagere temperatuur werken batterijen minder goed. Daarnaast kost het verwarmen van de auto veel energie, terwijl die warmte bij een auto die op benzine of diesel rijdt vrijkomt als restwarmte. Hierdoor neemt de afstand die je in de winter met een elektrische auto kunt rijden behoorlijk af. Veel elektrische auto’s kunnen daarom de batterijen koelen én verwarmen. Hiervoor is weliswaar energie nodig, maar het zorgt ervoor dat de batterijen een stuk beter werken. Daardoor is het verlies aan actieradius weer kleiner.

AFSTAND | Wat is het verschil met de afstand die een elektrische auto volgens de fabrikant kan rijden en de praktijk?

De afstand die je met een volle batterij van een elektrische auto kunt rijden, heet actieradius. Hoeveel energie de auto nodig heeft om te rijden, heet verbruik. Fabrikanten zijn verplicht om het verbruik van hun auto’s op te geven. Op basis van vooraf vastgestelde regels wordt de actieradius gemeten. Dit betekent dat met alle auto’s een standaardtest in een laboratorium uitgevoerd wordt. De standaardtest is sinds 2018 de Worldwide harmonized Light Vehicles Test Procedure (WLTP). Ondanks de invoering van de WLTP zijn de testcijfers nog niet helemaal gelijk aan de cijfers uit de praktijk. In het dagelijks gebruik heeft een auto die op elektriciteit, benzine of diesel rijdt meer brandstof of elektriciteit nodig dan de fabrikant opgeeft.

Toon/verberg uitgebreidere informatie

Hoeveel benzine, diesel of elektriciteit auto’s nodig hebben, kun je op verschillende manieren bepalen. De autofabrikanten geven informatie aan de hand van standaardtesten. Tot 2018 heette deze test NEDC. De standaardtest is sinds 2018 de Worldwide harmonized Light Vehicles Test Procedure (WLTP). Deze is ontwikkeld in opdracht van de Europese Unie. De WLTP zegt ook iets over hoeveel CO2 er vrijkomt als auto’s rijden.

Ondanks de invoering van de WLTP zijn de testcijfers nog niet helemaal gelijk aan de cijfers uit de praktijk. In het dagelijks gebruik heeft een auto die op elektriciteit, benzine of diesel rijdt meer brandstof nodig dan de fabrikant opgeeft.

Om meerdere redenen kan er een verschil zijn tussen de cijfers uit de praktijk en die van de WLTP. Dit kan bijvoorbeeld komen door de rijstijl van de gebruiker, extreem weer of de kwaliteit van het wegdek. Er zijn verschillende websites waar ervaringen van gebruikers worden bijgehouden om de actieradius uit de praktijk te achterhalen. De websites www.EV-Database.nl en www.spritmonitor.de/en/overview zijn hier voorbeelden van. ​

AFSTAND | Wordt de afstand die je met een elektrische auto kan rijden in de toekomst nog groter?

De afstand die je met een volle batterij van een elektrische auto kunt rijden, heet actieradius. Elektrische auto’s kunnen steeds verder rijden. Deze zal waarschijnlijk in de toekomst nog groter worden.

De eerste generatie elektrische auto’s werd in de periode 2009-2014 gepresenteerd. Het ging om auto’s als de Mitsubishi i-MiEV, de Nissan LEAF en de Renault ZOE. Met een volle batterij konden deze auto’s volgens de standaardtest NEDC 150 tot 175 kilometer rijden.

De nieuwste generatie elektrische auto’s is in de periode 2017-2020 gepresenteerd. Het gaat om auto’s als de Nissan LEAF e+, de Opel Ampera-e, de Tesla Model 3 en de Renault ZOE en de Hyundai KONA. Met een volle batterij kunnen deze auto’s volgens de nieuwe standaardtest WLTP 400 tot 500 kilometer rijden.

Toon/verberg uitgebreidere informatie

Elektrische auto’s die 400 tot 500 kilometer kunnen rijden met een volle batterij blijven de komende 5 tot 10 jaar de standaard. Nieuwe batterijtechnieken zullen in de toekomst elektrische auto’s mogelijk maken die 800 tot 1.000 kilometer kunnen rijden. Bovendien komen er ook goedkopere elektrische auto’s op de markt. Met deze auto’s van bijvoorbeeld MG, Mazda en Volkswagen kun je een afstand van ongeveer 260 kilometer rijden.

Of het nodig is om een grote batterij te hebben, is afhankelijk van de gebruiker. Mensen die veel lange afstanden rijden, vinden een grote batterij belangrijker. Door voor auto’s kleine en grote batterijen aan te bieden, worden elektrische auto’s voor iedereen aantrekkelijk. Mensen die alleen korte afstanden rijden, hebben namelijk geen grote batterij nodig. Omdat een elektrische auto met een kleine batterij goedkoper is, is deze voor hen aantrekkelijker.

Het heeft een aantal redenen dat fabrikanten steeds grotere batterijen in elektrische auto’s kunnen plaatsen. Zo is de prijs van batterijen de afgelopen jaren fors gedaald. Begin 2013 kostte een batterij nog 800 tot 1.000 Amerikaanse dollar per kilowattuur. In 2019 was die prijs al gedaald naar minder dan 100 dollar per kilowattuur. Wel is het onzeker of er in de toekomst voldoende lithium is om batterijen te maken. Toch is het einde van de prijsdaling nog niet in zicht. Elektrische auto’s worden hierdoor steeds goedkoper. Bovendien kiezen fabrikanten door de lagere prijs vaker voor grotere batterijen. Hierdoor neemt de actieradius van elektrische auto’s toe.

AFSTAND | Hoe lang gaat een batterij van een elektrische auto mee?

De batterijen van een elektrische auto zijn heel belangrijk, maar ook duur. Om deze reden doen fabrikanten er alles aan om batterijen zo lang mogelijk te gebruiken. Toch neemt de kwaliteit van de batterijen door het gebruik ieder jaar af. Dit heet degradatie.

De kwaliteit gaat heel langzaam achteruit. De gebruiker merkt dit niet of nauwelijks. Maar toch heeft de gebruiker van een elektrische auto invloed op de snelheid waarmee de kwaliteit van de batterij afneemt. Zo zeggen sommige experts dat het heel vaak snelladen van een elektrische auto slecht kan zijn voor de batterij. Maar ook de rijstijl kan van invloed zijn.

Autofabrikanten maken in elektrische auto’s een systeem dat de batterij beschermt en beheert. Dit heet een batterijmanagementsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat een batterij langer meegaat. Fabrikanten geven garanties op de batterij van een elektrische auto. Veel fabrikanten geven garantie op de batterij voor 8 jaar óf voor het rijden van 160.000 tot 200.000 kilometer. De fabrikanten beloven meestal dat de batterij na deze tijd of afstand nog minimaal 65 tot 70 procent van de originele kwaliteit heeft.

Toon/verberg uitgebreidere informatie

Op internet staan verschillende plaatjes die de degradatie van de batterij van verschillende elektrische auto’s laten zien. Bij dit soort plaatjes is het belangrijk om te weten hoe de auto wordt gebruikt. Auto’s die bijvoorbeeld vaak opgeladen zijn bij snellaadstations geven waarschijnlijk een ander beeld dan auto’s die thuis opgeladen zijn. De snelheid waarmee een batterij opgeladen wordt, heeft invloed op de tijd dat je de batterij kunt gebruiken.

Nadat een batterij voor een auto gebruikt is, kan deze vaak nog gebruikt worden voor een ander doel. Bijvoorbeeld voor het opslaan van elektriciteit uit zonnepanelen. Hierdoor krijgt de batterij een nieuwe functie buiten de auto. Ook is de verwachting dat batterijen door autofabrikanten weer ingezameld zullen worden om opnieuw te gebruiken. Batterijen zijn namelijk gemaakt van zeldzame materialen die nog een keer gebruikt kunnen worden.

AFSTAND | Krijg je garantie op de batterij van een elektrische auto?

De garantievoorwaarden voor de batterij van een elektrische auto verschillen per fabrikant. Veel fabrikanten geven garantie op de batterij voor 8 jaar óf voor het rijden van 160.000 tot 200.000 kilometer. De fabrikanten beloven meestal dat de batterij na deze tijd of afstand nog minimaal 65 tot 70 procent van de originele kwaliteit heeft. Het is daarom slim om voor het kopen van een elektrische auto de garantievoorwaarden te bestuderen.

Bronnen:

Toon/verberg uitgebreidere informatie
AFSTAND | Wat kost het om de batterij van een elektrische auto te vervangen? Kun je een batterij ook laten repareren of een tweedehandse batterij kopen? Of een batterij huren?

De kosten van een batterij zijn per autofabrikant en per elektrische auto verschillend. Op dit moment is Renault de enige fabrikant die batterijen van een elektrische auto verhuurt. Hierdoor loopt de gebruiker geen risico. De fabrikant moet namelijk de batterij vervangen als deze kapot is of minder dan 75 procent van de originele kwaliteit heeft. Wel betaalt de gebruiker maandelijks een vast bedrag voor het huren van de batterij. Wanneer je een batterij huurt, is de prijs waarvoor je de auto koopt veel lager.

Batterijen kunnen gerepareerd worden. Vaak zijn deze kosten hoog als je deze vergelijkt met de  extra afstand die je kunt rijden door de reparatie van de batterij. Dit komt omdat de vraag naar de reparatie van batterijen nog klein is. Op het moment dat er voldoende vraag is, zullen ook de kosten voor reparatie van batterijen dalen. De kosten voor het vervangen van de batterij kunnen verschillen van enkele duizenden euro’s tot enkele tienduizenden euro’s. Dit is afhankelijk van de grootte van de batterij. Sommige fabrikanten staan toe dat hun autodealers een kapot deel van de batterij mogen vervangen. De kosten hiervoor bedragen enkele duizenden euro’s. Over het kopen van tweedehandse batterijen is op dit moment nog weinig informatie bekend.

Toon/verberg uitgebreidere informatie
AFSTAND | Hoe weet ik of de batterij van een tweedehands auto nog goed is? En of ik met de batterij nog genoeg kilometers kan rijden?

De kwaliteit van batterijen van elektrische auto’s gaat tijdens het gebruik achteruit. Uit ervaringen van gebruikers blijkt dat de snelheid waarmee dit gebeurt laag is. De kwaliteit van de batterij van een mobiele telefoon gaat bijvoorbeeld veel sneller achteruit.

Wereldwijd rijden er vele tienduizenden elektrische auto’s die 5 jaar of ouder zijn. De batterijen van deze auto’s hebben nog tussen de 80 en 97 procent van hun originele ruimte om elektriciteit op te slaan over. Het grootste deel van deze batterijen kan zelfs nog meer dan 90 procent van de originele hoeveelheid elektriciteit opslaan. Dit wil niet zeggen dat je daarom niet kritisch moet kijken naar de kwaliteit van de batterij van een tweedehands elektrische auto.

Toon/verberg uitgebreidere informatie

Bij het kopen van een tweedehands elektrische auto moet je zo goed mogelijk de kwaliteit van de batterij en de afstand die je met een volle batterij kunt rijden controleren. Dit laatste heet de actieradius. Sommige autobedrijven geven klanten al een bewijs van de kwaliteit van de batterij. De meeste autobedrijven kunnen dit certificaat echter nog niet geven.

Om toch een goed beeld te krijgen, zul je op je eigen mening moeten vertrouwen. Op de eerste plaats is het handig om de origineel opgegeven actieradius te bekijken. Deze heeft de fabrikant opgegeven toen de auto nog nieuw was.

Vervolgens kun je proberen de kwaliteit die de batterij nu heeft te laten meten. Sommige autodealers hebben speciale apparaten om dit te doen. Zij kunnen aangeven welk deel van de batterij het nog helemaal goed doet.

Zelf kun je dit moeilijk achterhalen. Mocht de verkoper niks kunnen zeggen over de kwaliteit van de batterij, dan heb je zelf een aantal mogelijkheden:

 • Rijd de batterij tijdens de proefrit een keer bijna helemaal leeg. Zo kun je zien of de echte actieradius in de buurt komt van de opgegeven actieradius.
 • Soms kun je via de boordcomputer van de auto de status van de batterij bekijken. Er zijn ook apps voor je smartphone, waarmee je in combinatie met een OBD-dongel (een slim apparaatje voor auto’s) zelf de informatie over de batterij van een auto kan zien.

Mocht de auto een mogelijkheid hebben om te snelladen, controleer deze dan ook goed. Ga tijdens de proefrit met de auto langs het snellaadstation. Kijk goed op de snellader naar de snelheid waarmee de batterij opgeladen wordt. Vergelijk deze met wat de gebruikshandleiding van de auto over de snellaadsnelheid zegt.

AFSTAND | Wat is de actieradius van een elektrische auto die rijdt op waterstof? En wat is het verschil met een elektrische auto die rijdt op elektriciteit?

Naast elektrische auto’s met een batterij zijn er ook elektrische auto’s met een brandstofcel. In een batterij wordt elektriciteit opgeslagen. In een brandstofcel wordt waterstof opgeslagen. De ene elektrische auto rijdt dus op elektriciteit, de andere elektrische auto rijdt op waterstof.

Net als bij benzine en diesel, tank je waterstof bij een tankstation. Een elektrische auto met een brandstofcel tank je in ongeveer 5 minuten vol. In Nederland zijn er pas een paar elektrische auto’s te koop die op waterstof rijden.

De afstand die je met een volle brandstofcel van een elektrische auto kunt rijden, heet actieradius. De actieradius van elektrische auto’s die op waterstof rijden, ligt iets hoger dan die van een elektrische auto die op elektriciteit rijdt. De actieradius van een elektrische auto die op waterstof rijdt is volgens fabrikanten ongeveer 500 tot 600 kilometer. In de praktijk zal je iets minder ver kunnen rijden. Over het verschil is nog weinig bekend, omdat er nog niet zo veel van dit soort auto’s in Nederland rondrijden.

Ook zijn er nog maar heel weinig tankstations voor waterstof. Nederland telt op dit moment 5 stations waar elektrische auto’s waterstof kunnen tanken. Dit aantal groeit waarschijnlijk binnen een paar jaar naar 20 stations.

Toon/verberg uitgebreidere informatie