Veelgestelde vragen en antwoorden

Er is nu een plek waar antwoord wordt gegeven op veelgestelde vragen over elektrisch rijden. Door de kennis van een groot aantal partijen samen te brengen, zijn de meest dringende vragen bij elkaar gebracht en beantwoord. Het biedt duidelijkheid met zo goed mogelijk uitgelegde feiten over verschillende onderwerpen als de kosten van elektrisch rijden, de CO2-uitstoot, het opladen en de productie van batterijen. We merkten dat daar behoefte aan is.

De vragen en antwoorden zijn verzameld door ANWB en Milieu Centraal in samenwerking tussen een groot aantal partijen: BOVAG, RAI Vereniging, Ministerie voor Infrastructuur en Milieu, Vereniging Elektrische Rijders, Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA), Dutch Organisation for Electric Transport (DOET), Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), MRA Elektrisch (mede namens het Interprovinciaal Overleg), kennis- en innovatiecentrum ElaadNL (ook namens de netbeheerders) en het Nationaal Kenniscentrum Laadinfrastructuur (NKL).

Elke vraag heeft zowel een kort en krachtig als een tot in detail uitgelegd antwoord. Daarbij is aangegeven waar de informatie vandaan komt. De veelgestelde vragen en antwoorden zijn vanaf nu hier te vinden. De veelgestelde vragen en antwoorden worden minimaal elk half jaar bijgewerkt op basis van de nieuwste informatie.

De veelgestelde vragen en antwoorden zijn onderverdeeld in 6 categorieën:
1. De kosten van een elektrische auto (KOSTEN & MODELLEN)
2. Het opladen van een elektrische auto (OPLADEN)
3. Veiligheid bij het opladen van elektrische voertuigen (VEILIGHEID)
4. Het milieu en elektrische auto’s (MILIEU)
5. De afstand die een elektrische auto kan rijden (ACTIERADIUS)
6. Het delen van elektrische auto’s (AUTODELEN)

Als je vraag er niet bijstaat of als je onderzoeken tegenkomt waar wat anders lijkt te staan, kun je dit aangeven aan het secretariaat van het Formule E-Team: [email protected]

KOSTEN & MODELLEN
KOSTEN & MODELLEN Is elektrisch rijden goedkoper (video)?

In de serie #ikhebnogeenvraag legt Nederland Elektrisch de meest voorkomende vragen over elektrisch rijden voor aan experts en ervaringsdeskundigen. Deze aflevering gaat over KOSTEN. Is elektrisch rijden goedkoper? Jelle & Dave schakelen de hulp in van Marco Eenennaam van de ANWB, die jaarlijks met de Elektrisch Rijden Monitor de laatste trends bijhoudt. Jelle gaat op zoek naar een nieuwe elektrische auto bij een autobedrijf met het EDGe Mobility-keurmerk, waar ze alles weten over het onderhoud van een elektrische auto.

KOSTEN & MODELLEN De kosten voor een auto bestaan uit de kosten voor het kopen en die voor het gebruik. Wat is daarbij het verschil in kosten tussen elektrische auto’s en auto’s die op benzine of diesel rijden?

Een nieuwe 100 procent elektrische auto waarmee je vier jaar jaarlijks 15.000 kilometer rijdt, kost gemiddeld 57 eurocent per kilometer. Dat is een all-in-prijs. Er zit alles in: de koop, het onderhoud, de elektriciteit, de belastingen en de afschrijving. Voor een auto die daarop lijkt en op benzine rijdt, betaal je gemiddeld bijna 56,4 eurocent per kilometer. Bij een elektrische auto is de aankoop flink (grofweg 10.000 euro) duurder, maar het gebruik en het onderhoud goedkoper. De totale kosten voor het gebruik wordt ook wel total cost of ownership (TCO) genoemd1. Per merk en model – en afhankelijk van het aantal kilometer dat je elk jaar rijdt – kunnen de kosten voor een auto sterk verschillen. De huidige regels van de overheid zorgen dat de TCO van veel elektrische auto’s ongeveer hetzelfde is als van een auto die er op lijkt en op benzine of diesel rijdt.

Lees meer

Aankoop
Koop je een elektrische auto dan betaal je tot 2025 geen Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Sinds 4 juni 2020 kan je als burger zelf een subsidie ontvangen van de overheid als je er één koopt die aan de eisen voldoet. De subsidie voor een nieuwe elektrische auto bedraagt 4.000 euro en voor een tweedehands elektrische auto 2.000 euro (kijk hier hoeveel subsidie er nog beschikbaar is). Ook met deze subsidie is het kopen van een nieuwe elektrische auto meestal duurder dan een auto die er op lijkt en op benzine of diesel rijdt. Neem de prijs van de kleinste, kleine en middelgrote elektrische auto’s. Deze worden het A-, B- en C-segment genoemd. De prijzen van deze elektrische auto’s ligt al snel 10.000 euro hoger dan die van benzine- of dieselauto’s die erop lijken. Voor die hoge prijzen zijn een aantal redenen, zoals:

 • De kosten van de batterijen. Die zijn hoog, bijvoorbeeld omdat ze worden gemaakt van zeldzame metalen. Als een batterij niet meer geschikt is voor gebruik in een auto wordt deze niet zomaar weggegooid. De metalen en andere materialen die erin zitten worden opnieuw gebruikt. Ook dat kost geld.
 • Er zijn extra kosten bij het maken van een auto met batterijen. Vanwege de veiligheid moet je onder andere de temperatuur van de batterijen onder controle houden. Je hebt ook extra stevigheid nodig en computerprogramma’s om de batterijen hun werk goed te laten doen.
 • Fabrikanten gebruiken lichte en duurdere materialen zodat je er zo ver mogelijk mee kunt rijden.
 • Elektrische auto’s worden nog niet in heel grote aantallen gemaakt. Steeds meer fabrikanten maken elektrische auto’s. Hierdoor kunnen de prijzen lager worden.

De kosten voor batterijen en technieken die daarmee te maken hebben, blijven dalen. Daardoor zullen de prijzen van auto’s met benzine- en dieselmotoren en elektrische auto’s steeds dichter bij elkaar komen. Er is echter ook onzekerheid over hoe ver en hoe snel dat gaat. Autofabrikanten moeten ook genoeg winst op elektrische auto’s maken. Dit doen ze nu nog niet. Vaak verdienen ze er weinig geld mee of kost het ze zelfs geld.

Kosten voor gebruik
De kosten voor het gebruik van een elektrische auto liggen lager dan die van een diesel- of benzineauto.

 • Elektromotoren gebruiken minder energie dan benzine- en dieselmotoren. Ook zijn de kosten voor elektriciteit per kilometer lager dan die van benzine en diesel.
 • Een elektrische auto kost minder aan reparaties, onderhoud en banden.
 • Voor een elektrische auto hoef je tot 2025 geen Motorrijtuigenbelasting (MRB) te betalen.

Onderhoud
De kans is groot dat de kosten voor het onderhoud van een elektrische auto lager zijn dan die van een benzine- of dieselauto die daarop lijkt. Een auto met een verbrandingsmotor heeft namelijk veel bewegende onderdelen. Die onderdelen slijten allemaal. Ze hebben regelmatig onderhoud nodig of moeten af en toe worden vervangen.

Omdat een elektrische auto weinig bewegende onderdelen heeft, is het onderhoud minimaal. Hierdoor ben je minder geld kwijt aan onderhoud. Zaken als olie verversen, nieuwe bougies, vervanging van de koppeling of de distributieriem kom je niet tegen op de rekening voor onderhoud bij je garage. De banden van een elektrische auto slijten natuurlijk wel, iets meer zelfs dan bij een benzine- of dieselauto. Ook de remmen slijten. Maar ze gaan meestal een stuk langer mee dan bij een benzine- of dieselauto. Dat komt omdat je ook de elektromotor gebruikt om te remmen.

Bronnen

1 Elektrisch Rijden Monitor ANWB 2019)

KOSTEN & MODELLEN Hoe snel verliest een elektrische auto zijn waarde en hoeveel is dat dan?

Net als een benzine- of dieselauto wordt ook een elektrische auto over de jaren minder waard. Druk je dat in geld uit, dan noemen we dat afschrijving. Op dit moment lijkt het dat het verminderen van de waarde van een elektrische auto niet veel anders is dan die van een brandstofauto.

Het is moeilijk te voorspellen hoe de afschrijving bij elektrische auto’s in de toekomst verloopt. De techniek ontwikkelt zich snel. Daardoor verouderen elektrische auto’s best snel. Aan de andere kant zijn elektrische auto’s voordelig in gebruik. Daardoor zijn ze als gebruikte auto voor veel mensen interessant.

Lees meer

Op dit moment lijkt het dat het verminderen van de waarde van een elektrische auto niet veel anders is dan die van een brandstofauto. De afschrijving van een elektrische auto is nu voordeliger dan die van een dieselauto. De benzineauto heeft nog de beste afschrijving, de laagste dus.

Waarde houden
De elektrische auto’s die het eerst werden gemaakt, doen het wat betreft hun afschrijving niet heel goed. Hun waarde neemt snel af. Dat zegt niet alles. Ze waren duur door hoge prijzen voor batterijen. Bovendien zijn ze ingehaald door nieuwe techniek. Veel mensen verwachten dat de elektrische auto’s die nu te koop zijn, hun waarde beter behouden. Er zijn heel veel zaken die daarop van invloed zijn. Denk daarbij aan de kosten voor het maken van de auto’s, het opnieuw gebruiken van onderdelen en de inkoop van materialen. Ook de belastingvoordelen die er nu zijn, blijven niet voor altijd.

De afschrijving en wat een elektrische auto nog waard is, hangt af van een aantal ontwikkelingen:

 • Vraag en aanbod. De kans dat de vraag naar tweedehands elektrische auto’s sterk groeit, is groot. Het aanbod zal niet zo snel groeien.
 • De techniek die wordt gebruikt. De techniek van elektrische auto’s ontwikkelt zich snel. Ze kunnen verder rijden, laden sneller op, kunnen steeds meer zelf rijden. Daardoor verouderen elektrische auto’s best snel. Wel krijgen moderne elektrische auto’s vaak op afstand nieuwe software. Dit om te zorgen dat de functies van de auto blijven werken. Dit zorgt dat auto’s langer hun waarde behouden.
 • Regels in steden. In steeds meer steden zie je milieuzones. Daar mag je dan bijvoorbeeld niet komen met een oude dieselauto. Dat mag natuurlijk wel met een elektrische auto.
 • Bekendheid. Steeds meer mensen maken kennis met elektrisch rijden. Daardoor wordt het populair.
 • Batterijkwaliteit. Fabrikanten geven garantie op de batterij van een elektrische auto. Dit doen zij voor een aantal jaren of voor een aantal kilometers. De kwaliteit van de batterijen neemt door het gebruik langzaam af. Er wordt steeds meer duidelijk over de hoe de kwaliteit van de batterij afneemt.

Auto van de zaak

Heb je een auto van de zaak, dan koopt of huurt het bedrijf die voor je. Rijd je hem ook privé, dan krijg je een bijtelling van de belastingdienst. Dat is een bedrag dat bij je loon wordt opgeteld en waar je dus belasting over betaalt. Omdat de overheid het gebruik van elektrische auto’s wil aanmoedigen, is de bijtelling voor elektrische auto’s laag. Tot 2019 was dat voor de meeste elektrische auto’s maar 4 procent. In 2020 is dit 8 procent. De bijtelling stijgt langzaam naar 22 procent in 2026. Dan is hij net zo hoog als die voor brandstofauto’s.

De bijtelling heeft invloed op hoe snel en hoeveel elektrische auto die zakelijk gebruikt wordt in waarde daalt. Elektrische auto’s die niet ouder zijn dan 5 jaar (60 maanden vanaf de datum dat de auto zijn eerste kenteken krijgt) hebben een lagere bijtelling. Die blijven dus veel waard voor een andere zakelijke rijder, zolang die lage bijtelling voor de resterende periode van de 60 maanden nog geldt. Elektrische auto’s ouder dan 60 maanden zijn (voor een zakelijke rijder) dus minder waard. Dat komt omdat het voordeel van de lage bijtelling minder is. Je moet er dus meer belasting over betalen dan toen de auto nieuw was. Een zakelijke rijder zal deze elektrische auto minder snel interessant vinden. Op dit moment rijden er bovendien nog veel dezelfde soorten van de eerste generatie elektrische auto’s rond. Deze oudere elektrische auto’s kunnen op een volle batterij minder ver rijden dan de nieuwste elektrische auto’s. Ook dit heeft invloed op de prijs.

KOSTEN & MODELLEN De kosten voor het gebruik van een elektrische auto zijn lager dan die van een brandstofauto. Is dat ook zo zonder de belastingvoordelen van dit moment?

Als je een elektrische auto koopt, betaal je nu geen Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) en geen Motorrijtuigenbelasting (MRB). Dat is tijdelijk, want deze regels duren tot 2025. Daarna moeten ook eigenaren van een elektrische auto beide belastingen gaan betalen. Maar dat is dan niet direct het hele bedrag. De verwachting is dat de kosten voor gebruik lager blijven dan die van een brandstofauto. Dit omdat de regering bij de belasting op een auto rekening houdt met hoe goed of slecht deze voor het milieu is.

Lees meer

De kans is groot dat je in 2025 een elektrische auto voor hetzelfde geld kunt kopen als een benzine- of dieselauto die erop lijkt. De kosten voor het gebruik zijn lager, bijvoorbeeld het onderhoud en het opladen van de batterij met elektriciteit.

Belasting
De regering blijft bij de belasting op een auto rekening houden met hoeveel CO2 er vrijkomt bij het rijden. Daarom zullen elektrische auto’s in de aankoopbelasting (BPM) en wegenbelasting (MRB) voordelig blijven. Het kan zijn dat er in plaats van autobelasting een kilometerheffing gaat komen. Dan betaal je per kilometer die je rijdt. Ook dan is de kans groot dat je met een elektrische auto minder betaalt dan met een benzine- en dieselauto.

De BPM wordt nu berekend op basis van hoeveel CO2 vrijkomt tijdens het rijden met de auto. De overheid blijft het gebruik van elektrische auto’s ook in de toekomst aanmoedigen. In 2030 moeten alle nieuw verkochte auto’s elektrisch zijn. Het ligt dan ook voor de hand dat de BPM voor een elektrische auto lager blijft dan die voor een brandstofauto. Dat geldt ook voor de wegenbelasting, de MRB dus.

KOSTEN & MODELLEN Welke financiële voordelen heeft elektrisch rijden?

De Nederlandse overheid moedigt elektrisch rijden op verschillende manieren aan. Deze worden in de komende jaren langzaam minder. Op dit moment zijn er de volgende financiële voordelen bij het kopen en rijden van elektrische auto’s.

Algemeen:

 • Belasting van Personenwagens en Motorrijwielen (BPM). Dit is een extra belasting bij het kopen van een auto. De hoogte hangt af van hoeveel CO2 er vrijkomt bij het rijden van de auto. Omdat een elektrische motor geen CO2 maakt, is de BPM tot en met het jaar 2024 nul euro.
 • Motorrijtuigenbelasting (MRB). De MRB wordt ook wel wegenbelasting genoemd. Je hoeft die niet te betalen als je een 100 procent elektrische auto hebt. Volgens het belastingplan 2020 blijft dat zo tot en met 2024.

Auto van de zaak

 • Bijtelling. Zakelijke rijders die ook privé rijden, krijgen een bijtelling. Dat is een bedrag dat de belastingdienst bij je loon optelt. Als zakelijke rijders een elektrische auto hebben, is dat financieel voordelig voor ze. Vanaf 2021 is de bijtelling voor een elektrische auto 12 procent, tot een maximaal bedrag van 40.000 euro. Hij stijgt langzaam naar 22 procent in 2026. Dan is hij net zo hoog als die voor auto’s die op benzine of diesel rijden.
 • Milieu-investeringsaftrek (MIA). Ondernemers kunnen bij het kopen van een 100 procent elektrische auto een vergoeding van de overheid krijgen. Dit gebeurt in de vorm van een extra afschrijvingspost. Dat betekent dat ze een bedrag mogen opgeven aan de belastingdienst waardoor de winst van hun bedrijf lager uitvalt. Ze hoeven dan minder belasting te betalen.

Een eigen particuliere auto

 • Sinds 4 juni 2020 krijg je wanneer je aan de eisen voldoet bij het kopen of leasen (huren) van een particuliere elektrische auto een bedrag van de overheid. Bij het kopen van een nieuwe is deze subsidie maximaal 4.000 euro. Dit bedrag daalt in stappen naar 2.550 euro in 2025.  Bij een gebruikte auto is deze subsidie maximaal 2.000 euro. Beide regels gelden ook bij het privé leasen van een elektrische auto. In 2021 is er in totaal 17,2 miljoen euro aan subsidie beschikbaar (kijk hier hoeveel subsidie er nog beschikbaar is).
KOSTEN & MODELLEN Waar moet je op letten bij de aanschaf van een (tweedehands) elektrische auto?

Nieuw
Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe elektrische auto. Als eerste zijn dat de prijs waarvoor je de auto koopt en hoe ver je ermee kunt rijden. Hij moet bij jouw gebruik passen. Dat betekent dat je het grootste deel van je kilometers moet kunnen rijden als je de batterij 1 keer oplaadt. Dat opladen kun je dan thuis, in je buurt en op je werk doen. Ook de snelheid waarmee hij oplaadt en de kwaliteit van de batterijen zijn van belang. Dat laatste zie je aan de garantie die autofabrikanten op de batterij geven.

Tweedehands
Koop je een gebruikte elektrische auto, dan moet je ook letten op de kwaliteit van de batterijen en hoe ver je ermee kunt rijden. Lastig is dat hier nog maar weinig over bekend is.

Het beste is om te controleren hoe goed de batterijen nog zijn. Sommige autodealers hebben speciale apparaten om de kwaliteit van de batterij te meten. Zij kunnen aangeven welk deel van de batterij het nog helemaal goed doet.

In veel gevallen kan de verkoper deze informatie niet leveren. Daarom is het verstandig om tijdens een proefrit de batterij een keer bijna helemaal leeg te rijden. Zo weet je of wat je wordt verteld over het aantal kilometers dat je met de elektrische auto kunt rijden ongeveer klopt.

Weten hoe lang het duurt om de batterijen op te laden, is ook belangrijk. Kijk daarbij ook naar welke laadkabels nodig zijn, of je thuis een oplaadpunt hebt en wat de kracht daarvan is. Bij dat laatste heb je het dan bijvoorbeeld over wat voor een elektrische aansluiting je thuis hebt.

In sommige gevallen worden de batterijen niet meegenomen in de prijs van een gebruikte elektrische auto. In zo’n geval moet je een huurcontract voor de batterijen afsluiten. Dat is niet altijd de goedkoopste keuze. Wel heeft het een belangrijk voordeel: je loopt niet het risico dat je nieuwe batterijen moet kopen als de oude niet meer goed zijn.

KOSTEN & MODELLEN Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van elektrische auto’s?

Het aanbod van elektrische auto’s is de afgelopen jaren toegenomen. Veel automerken hebben of komen met nieuwe elektrische modellen. Ze maken die ook in grotere hoeveelheden. Daarbij gaat het niet alleen om de duurdere elektrische auto’s. Ook het aanbod van kleinere en goedkopere elektrische auto’s groeit.

KOSTEN & MODELLEN Met welke elektrische auto kan ik een fietsendrager achterop plaatsen of een caravan trekken?

Er komen steeds meer elektrische auto’s op de markt die een caravan kunnen trekken of goed tegen het extra gewicht van een fietsendrager kunnen. Voorbeelden zijn de Volkswagen ID.4 (1.000 kilogram), Kia e-Soul (300 kilogram), Nissan Ariya (1.500 kilogram), Tesla Model 3 (1.000 kilogram), Skoda Enyaq (1.000 kilogram), Polestar 2 (1.500 kilogram), Volvo XC40 Recharge (1.500 kilogram) en Ford Mustang Mach-E (750 kilogram). In de toekomst zullen er meer elektrische auto’s komen die veel gewicht kunnen trekken. Je kunt met een elektrische auto die een zware aanhanger trekt uiteraard wel minder ver rijden. Met de caravan op vakantie kan dan nog een uitdaging zijn door het aantal laadpalen in het buitenland. Internationaal wordt daarom fors geïnvesteerd in de uitrol van laadpalen. Vanaf 2030 is het doel dat er in Nederland geen nieuwe auto’s meer verkocht worden die op benzine of diesel rijden. Maar tegen die tijd is de techniek van elektrische auto’s verbeterd. In de toekomst zijn er dan zeker meer mogelijkheden voor liefhebbers van een caravan.

KOSTEN & MODELLEN Hoe lang gaan de batterijen van een elektrische auto mee?

De batterijen van een elektrische auto zijn heel belangrijk, maar ook duur. Om deze reden doen fabrikanten er alles aan om batterijen zo lang mogelijk te gebruiken en goedkoper te maken. Toch neemt de kwaliteit van de batterijen door het gebruik langzaam af. Dit heet degradatie. Hoe ver je kunt rijden met een volle batterij wordt dus ook langzaam minder. Hoe snel dat allemaal gaat, hangt af van een groot aantal zaken. Het heeft bijvoorbeeld te maken met hoe goed het batterijmanagementsysteem is. Dit systeem beschermt en beheert de batterij. Ook de leeftijd van de batterijen, de manier van koeling van de batterijen en hoe vaak en op welke manier ze zijn opgeladen zijn van invloed.

Lees meer

Autofabrikanten maken in elektrische auto’s een systeem dat de batterij beschermt en beheert. Dit heet een batterijmanagementsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat een batterij langer meegaat. Fabrikanten geven garantie op de batterij van een elektrische auto. Veel fabrikanten geven garantie op de batterij voor 8 jaar óf voor het rijden van 160.000 tot 200.000 kilometer. De fabrikanten beloven meestal dat de batterij na deze tijd of afstand nog minimaal 65 tot 70 procent van de originele kwaliteit heeft.

Op internet staan verschillende plaatjes die de degradatie van de batterij van verschillende elektrische auto’s laten zien. Bij dit soort plaatjes is het belangrijk om te weten hoe de auto wordt gebruikt. Auto’s die bijvoorbeeld vaak opgeladen zijn bij snellaadstations geven waarschijnlijk een ander beeld dan auto’s die thuis opgeladen zijn. De snelheid waarmee een batterij opgeladen wordt, heeft invloed op de tijd dat je de batterij kunt gebruiken.

Nadat een batterij voor een auto gebruikt is, kan deze vaak nog gebruikt worden voor een ander doel. Bijvoorbeeld voor het opslaan van elektriciteit uit zonnepanelen. Hierdoor krijgt de batterij een nieuwe functie buiten de auto. Ook is de verwachting dat batterijen door autofabrikanten weer ingezameld zullen worden om opnieuw te gebruiken. Batterijen zijn namelijk gemaakt van zeldzame materialen die nog een keer gebruikt kunnen worden.

Zelf doen
Autofabrikanten werken hard aan verbeteringen. De batterijen in nieuwe elektrische auto’s kunnen beter tegen het vaak opladen. Zelf kun je ook wat doen om het slechter worden van je batterijen veel minder snel te laten gaan:

 • Rijd de batterijen niet helemaal leeg.
 • Gebruik snelladen alleen tijdens lange ritten.
 • Laat de auto niet te lang stilstaan.
KOSTEN & MODELLEN Hoeveel kilometer kan een elektrische auto rijden tijdens zijn leven?

Ook zonder het vervangen van de batterijen kan een elektrische auto heel wat kilometers rijden. Heeft een elektrische auto een kleine hoeveelheid batterijen? Dan is dat naar schatting 350.000 kilometer. Elektrische auto’s met een grote hoeveelheid batterijen kunnen 450.000 tot 500.000 kilometer rijden. Die afstanden hangen wel af van hoe vaak en hoe je de batterijen oplaadt.

KOSTEN & MODELLEN Wat zijn de kosten van een elektrische auto die rijdt op waterstof?

Naast elektrische auto’s met een batterij zijn er ook elektrische auto’s met een brandstofcel. In een batterij wordt elektriciteit opgeslagen. In een brandstofcel wordt waterstof opgeslagen. De ene elektrische auto rijdt dus op elektriciteit, de andere elektrische auto rijdt op waterstof.

Net als bij benzine en diesel, tank je waterstof bij een tankstation. Een elektrische auto met een brandstofcel tank je in ongeveer 5 minuten vol. In Nederland zijn er pas een paar elektrische auto’s te koop die op waterstof rijden. Begin 2021 reden er in Nederland zo’n 370 elektrische personenauto’s op waterstof.

Dit komt niet alleen omdat er minder elektrische auto’s te koop zijn die op waterstof rijden. Maar ook omdat ze veel duurder zijn. Je kunt ze kopen vanaf 65.995 euro. Net als bij een gewone elektrische auto betaal je op dit moment ook voor een elektrische auto die op waterstof rijdt geen aankoop- (BPM) en wegenbelasting (MRB). Heb je een elektrische auto die op waterstof rijdt van de zaak, dan heb je een lage bijtelling. Die is 12 procent in 2021, en wel over het hele bedrag waarvoor je hem koopt.

KOSTEN & MODELLEN Hoeveel verschillende elektrische auto’s die op waterstof rijden zijn er te koop?

In totaal zijn er in Nederland momenteel 2 modellen elektrische auto’s te koop die op waterstof rijden:

 • Hyundai NEXO: te koop vanaf 83.995 euro
 • Toyota Mirai: te koop vanaf 65.995 euro
OPLADEN
OPLADEN Hoe werkt het laden van een elektrische auto (video)?

In de serie #ikhebnogeenvraag legt Nederland Elektrisch de meest voorkomende vragen over elektrisch rijden voor aan experts en ervaringsdeskundigen. Deze tweede aflevering gaat over LADEN. Hoe zit het met het opladen van een elektrische auto? Wiebe Wakker maakte een wereldreis in een elektrische auto en reed meer dan 100.000k kilometer in 3 jaar. Hoe heeft hij het laden ervaren door de wereld? Daarnaast schakelen Jelle & Dave de hulp in van Mariska van der Deen van het Nationaal Kennisplatform voor Laadinfrastructuur, die hen voorziet van de laatste cijfers over laden in Nederland.

OPLADEN Hoe lang duurt het om mijn elektrische auto op te laden?

Hoe snel de bijna lege batterijen van een elektrische auto weer vol zijn is afhankelijk van 3 dingen:

 1. Hoeveel elektriciteit (vermogen) kan het oplaadpunt leveren?
 2. Hoe snel kan de elektrische auto opladen?
 3. Hoe leeg is de batterij en hoe vol moet hij worden?

Bijvoorbeeld: na een rit van 50 kilometer is een elektrische auto in gemiddeld in 1 à 2 uur weer opgeladen, afhankelijk van de snelheid van het laadpunt en hoe snel de auto zelf kan laden. Bij een snellaadpunt is die tijd een stuk korter. Vaak kun je bij een snellaadpunt zo’n 100 kilometer bijladen in een kwartiertje. Het voordeel van een elektrische auto is dat opladen meestal thuis en vrijwel altijd op de bestemming kan. Ook hoeft de gebruiker tijdens het opladen niet bij de elektrische auto te blijven. Een elektrische auto tijdens een rit opladen, hoeft bovendien alleen bij lange ritten (afhankelijk van het bereik van de elektrische auto).

Op dit moment heeft zo’n 70 procent van de huizen een 1-faseaansluiting op het elektriciteitsnet. Dit betekent dat er een vermogen van 3,7 kilowatt (kW) is voor een laadpunt. Hierdoor duurt het thuis opladen van een elektrische auto op een 1-faseaansluiting 10 tot 20 uur. Nieuwbouwhuizen hebben standaard een 3-fasenaansluiting. Het opladen gaat op zo’n aansluiting – ook hier afhankelijk van of de auto – 3 keer zo snel, tussen de 3,5 en 10 uur dus. De meeste openbare laadpalen hebben een vermogen van 11 kilowatt. Hierdoor duurt het opladen van een elektrische auto 4 tot 10 uur. Het opladen van een elektrische auto bij snellaadstations met een vermogen van 75 kilowatt gaat sneller en duurt ongeveer 40 minuten. Dan wordt de batterij opgeladen van minimaal 10 procent naar maximaal 80 procent.

Op de website www.EV-Database.nl zijn de maximale (snel)laadtijden per elektrische auto te zien.

Lees meer

Thuis en bij een openbaar oplaadpunt opladen
Hoe langt het duurt om een elektrische auto op te laden, hangt af van het vermogen van het oplaadpunt en van de boordlader. De boordlader is een apparaat dat is ingebouwd in de elektrische auto. De boordlader heeft een maximale snelheid waarmee deze elektriciteit aan de batterij kan leveren. Een belangrijke functie van de boordlader is wisselstroom veranderen in gelijkstroom. Wisselstroom is de vorm van elektriciteit zoals die via het elektriciteitsnet wordt geleverd aan huizen. Een elektrische auto kan echter alleen gelijkstroom gebruiken.

Hierdoor heeft het vermogen van de boordlader invloed op de hoeveelheid elektriciteit die een oplaadpunt aan de elektrische auto kan leveren. Het heeft daarom soms geen zin om een oplaadpunt met een hoog vermogen te gebruiken. Bijvoorbeeld als de auto een grote hoeveelheid elektriciteit niet kan verwerken. De keuze van het oplaadpunt en de aansluiting hiervan hangen dus af van de elektrische auto die opgeladen moet worden.

Snelladen
Een snellaadpunt levert direct gelijkstroom aan de auto. Daarom speelt de boordlader van de elektrische auto hierbij geen rol. Het veranderen van de wisselstroom in gelijkstroom gebeurt al in het snellaadpunt. Snellaadpunten hebben een maximaal vermogen van 350 kilowatt. Het maximale vermogen dat de meeste elektrische auto’s kunnen opnemen, ligt echter tussen de 50 en 150 kilowatt. Het opladen van een elektrische auto bij een snellaadpunt gaat ook echt snel tot de batterij voor 80 procent vol is. Vanaf dat moment gaat het opladen een stuk langzamer, om schade aan de batterij te voorkomen.

Website met laadtijden per model elektrische auto
De website EV-Database.nl geeft voor elk model elektrische auto laadtijden. De website maakt voor de inhoud van de batterij verschil tussen de cijfers van de fabrikant en cijfers uit de praktijk. Voor de rekenvoorbeelden zijn daarom de cijfers uit de praktijk gebruikt. Nieuwbouwhuizen in Nederland hebben een aansluiting op het elektriciteitsnet van 3 x 25 ampère. Op die aansluiting kan in theorie een laadpaal met een vermogen van 11 kilowatt aangesloten worden. In theorie, want je kunt dat alleen doen als je niet tegelijkertijd andere grote apparaten in huis gebruikt, zoals de wasdroger of elektrische kookplaat. Ook een openbare laadpaal heeft een vermogen van 11 kilowatt. Maar als er 2 auto’s tegelijk opladen kan het zijn dat je minder vermogen van de laadpaal krijgt.

Let op: een elektrische auto kan alleen met 11 kilowatt opladen als deze de juiste techniek heeft. De elektrische auto moet namelijk met 3 fasen kunnen opladen. Dit is iets wat niet iedere elektrische auto kan.

De tabel hieronder bevat een schatting van de laadtijden (van leeg tot vol)

 

Thuis

(1 x 16 ampère, 3,7 kilowatt)

Publieke laadpaal

(of thuis als er een 3-fasenaansluiting aanwezig  is)
(3 x16 ampère, 11kW)

Snellader

​(naar 80% volle batterij met 75 kilowatt, afhankelijk of de auto dit ondersteunt)

Nissan LEAF
(36 kilowattuur, 1 x 32 ampère lader)

10 uur

10 uur

0,5 uur

Tesla Model 3 SR
(50 kilowattuur, 3 x 16 ampère lader)

14 uur

4,5 uur

0,5 uur (kan sneller bij Superchargers Tesla)

Volkswagen e-Golf
​(35 kilowattuur, 2 x 16 ampère lader)

9,5 uur

5 uur

0,5 uur

Bronnen

OPLADEN Hoeveel kost het opladen van een elektrische auto? Wat kost het opladen thuis, bij openbare laadpalen en bij snellaadstations? En wat is de precieze prijs voor het opladen op de verschillende plaatsen?

Een elektrische auto thuis opladen is meestal het goedkoopst. 1 kilowattuur (kWh) elektriciteit kost thuis ongeveer 23 eurocent. Wel moet de gebruiker natuurlijk eerst een oplaadpunt kopen. De prijzen van het opladen bij openbare laadpalen en snellaadstations verschillen erg per plaats en aanbieder. 1 kilowattuur elektriciteit kost bij een openbare laadpaal gemiddeld zo’n 35 eurocent. 1 kilowattuur elektriciteit kost bij een snellaadstation gemiddeld 66 eurocent.

Zie voor een actueel overzicht de website www.laadpastop10.nl.

Lees meer

Wat kost het thuis opladen van een elektrische auto?
Een elektrische auto thuis (of op kantoor) opladen is goedkoper dan op andere plaatsen. Wel moet de gebruiker van een elektrische auto een eigen oplaadpunt kopen. Daarna betaalt hij de gewone elektriciteitsprijs aan zijn energieleverancier. Die prijs is ongeveer 23 eurocent per kilowattuur (kWh). Als de gebruiker van een elektrische auto thuis zonnepanelen heeft, is het opladen als de zon schijnt zelfs ‘gratis’. Wel moet de gebruiker natuurlijk eerst de zonnepanelen kopen. Als de elektrische auto 11.600 kilometer per jaar rijdt – de gemiddelde afstand die Nederlanders elk jaar met een auto rijden – dan zijn zonnepanelen die ieder jaar 4.700 kilowattuur elektriciteit produceren genoeg. Want een gezin met een middelgrote elektrische auto gebruikt ieder jaar gemiddeld 4.700 kilowattuur elektriciteit. Dit gebruik bestaat uit de elektriciteit die nodig is voor apparaten in het huis en voor het opladen van de elektrische auto.

Wat kost het opladen van een elektrische auto bij een openbare laadpaal?
Bij openbare laadpalen kan de prijs voor het opladen erg verschillen. Verschillende organisaties en zaken bepalen de prijs. Hierdoor is het vooraf niet altijd duidelijk wat het opladen kost. Er wordt op dit moment hard gewerkt door aanbieders aan meer transparantie over de prijs. De prijs is opgebouwd uit 2 delen:

1. de prijs per kilowattuur van elektriciteit;
2. de abonnementskosten voor het gebruik van de laadpas.

Soms wordt er bovenop de prijs van de afgenomen kilowattuur een prijs gerekend om te mogen laden (starttarief), administratiekosten of een bedrag voor de tijd dat je auto aan de laadpaal staat. Dit laatste is om te voorkomen dat mensen hun auto langer dan nodig bij de oplaadpaal laten staan.

 1. De gemeente wijst de beheerder van het oplaadpunt aan. De beheerder bepaalt de prijs voor het laden. De prijs is meestal te vinden via een app of een QR-code op de laadpaal. 1 kilowattuur elektriciteit kost bij een openbare laadpaal gemiddeld 35 eurocent per kilowattuur.
 1. Bijna alle gebruikers betalen het opladen van hun elektrische auto met een speciaal pasje of een app. De aanbieder van deze laadpas kan een tarief vragen voor zijn dienstverlening. De kosten voor het abonnement van de laadpas zijn meestal een vast bedrag per maand of een bedrag per kilowattuur. De website www.laadpastop10.nl geeft onafhankelijke informatie over de prijzen van laadpassen van verschillende aanbieders.

De Nederlandse overheid heeft afspraken gemaakt met bedrijven over de prijs van het opladen van elektrische auto’s. Bij openbare laadpalen en snellaadstations moet de gebruiker gemakkelijk kunnen zien wat de kosten zijn. De gemaakte afspraken zijn inmiddels uitgevoerd. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt dit in de gaten.

Bronnen

OPLADEN Wat gebeurt er als iedere Nederlander een elektrische auto rijdt en er nog meer apparaten op elektriciteit werken? Is het elektriciteitsnet daar sterk genoeg voor? En is er dan nog wel genoeg elektriciteit?

Ja, want het elektriciteitsnet kan slim gebruikt worden. Op die manier kunnen miljoenen elektrische auto’s zonder problemen opladen. Op hetzelfde moment is er genoeg elektriciteit voor andere apparaten. Batterijen van elektrische auto’s bieden ook nieuwe kansen. Bijvoorbeeld het slim regelen van de vraag en het aanbod van elektriciteit. Dit kan door het slim regelen van het opladen van elektrische auto’s. Dat heet smart charging. Hierbij zijn veel partijen betrokken. Zoals de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het elektriciteitsnet, bedrijven die laadpalen beheren en autofabrikanten. Zij werken samen met de overheid. Het doel is het voorbereiden en aanpassen van het energiesysteem voor de toekomst.

Lees meer

Het elektriciteitsverbruik van mensen neemt toe. Hiermee is bij de aanleg van het elektriciteitsnet rekening gehouden. In Nederland is daarom nog genoeg ruimte beschikbaar op het elektriciteitsnet. Ook wordt het elektriciteitsnet in de toekomst uitgebreid. Zo kunnen er genoeg zonnepanelen en windmolens aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Maar ook om huizen te verwarmen met warmtepompen die op elektriciteit werken.

Omdat elektrische auto’s bij het laden in korte tijd wel veel stroom kunnen vragen, is het belangrijk dat we niet met zijn allen tegelijk op volle kracht gaan laden. Bijvoorbeeld aan het begin van de avond als mensen thuis komen en er toch al een piek zit in het stroomgebruik. Gelukkig biedt het laden van elektrische auto’s veel flexibiliteit. In de meeste gevallen hoeft de auto pas de volgende ochtend weer gebruikt te worden. Hierdoor is er voldoende tijd voor het opladen. Door de inzet van slimme technieken kan dat zonder dat je daar als gebruiker last van hebt. En met de steeds grotere batterijen is dagelijks laden meestal niet nodig. De ontwikkeling van het slim opladen – smart charging genoemd – is in volle gang.

Door het elektriciteitsnet slim te gebruiken, is uitbreiding van het elektriciteitsnet pas later nodig. Een slim elektriciteitsnet heet een smart grid. Elektrische auto’s spelen een belangrijke rol in smart grids:

 • het opladen van elektrische auto’s hoeft in veel gevallen niet meteen. De gebruiker van een elektrische auto bepaalt zelf hoe vol zijn batterij op een bepaald moment moet zijn. Het slimme oplaadpunt bekijkt wanneer de batterij opgeladen wordt en zorgt ervoor dat dit op altijd tijd gebeurt.
 • Als het opladen van een elektrische auto geen haast heeft, krijgen andere apparaten eerder elektriciteit geleverd.
 • Als er veel vraag naar elektriciteit is, is het in de toekomst mogelijk dat deze uit de batterij van de elektrische auto wordt gehaald als de automobilist dat goed vindt. De auto levert dan elektriciteit aan het elektriciteitsnet. Dit heet vehicle-to-grid (V2G). Deze techniek is vrij nieuw, maar ontwikkelt zich snel. Zo kunnen sommige elektrische auto’s al elektriciteit uit zonnepanelen opslaan en later terugleveren. Als de zon schijnt, laadt de batterij op. Als het avond is, kan een deel van de stroom uit de batterij voor apparaten in huis worden gebruikt.

En tot slot, elektrische auto’s zijn 3 keer efficiënter dan auto’s die rijden op benzine of diesel. Warmtepompen zijn 3 tot 4 keer zuiniger dan HR-combiketels op aardgas. We gaan dus niet een-op-een aardgas en brandstof vervangen door elektriciteit. We gebruiken in totaal juist minder energie.

Bronnen

OPLADEN Wat kost het thuis laten installeren van een oplaadpunt?

Het kost ongeveer 1.500 tot 2.500 euro om thuis een oplaadpunt te laten installeren. Daarbij zijn alle kosten meegerekend. Van de kosten van de laadpaal of de wandlader met oplaadpunt, tot en met de kosten van de installatie en het aanpassen van de meterkast. Omdat het oplaadpunt een eigen groep in de meterkast nodig heeft, wordt de meterkast aangepast. De kosten liggen hoger als de meterkast helemaal niet geschikt is of de aansluiting op het elektriciteitsnet groter gemaakt moet worden.

Lees meer

De prijs van een oplaadpunt hangt voor een groot deel af van de hoeveelheid elektriciteit die het oplaadpunt kan leveren. Dit heet vermogen. Laadpunten met een hoog vermogen kunnen een elektrische auto sneller opladen, maar zijn ook duurder. Ook speelt de afstand tussen de meterkast en de laadpaal een rol. Net als de kosten van de installateur. Het is slim om vooraf te controleren of de meterkast geschikt is voor een laadpaal met een hoger vermogen. 70 procent van de bestaande huizen heeft een 1-faseaansluiting op het elektriciteitsnet. Hierop kan een oplaadpunt van maximaal 3,7 kilowatt geplaatst worden. De overige huizen, en alle nieuwbouwhuizen, hebben een 3-fasenaansluiting. Hierop kan een oplaadpunt van 11 kilowatt geplaatst worden waarmee een elektrische auto sneller opgeladen kan worden (als de boordlader van de auto daarvoor geschikt is). De kosten om van een 1-faseaansluiting een 3-fasenaansluiting te maken, zijn eenmalig 250 tot 1.000 euro.

TIP: Heb je naast een elektrische auto ook een inductiekookplaat of een warmtepomp? Of wil je deze gaan kopen? Deze apparaten vragen net als een elektrische auto op sommige momenten veel elektriciteit. Het is in dit geval slim om een laadpunt te nemen met load balancing. Daarbij wordt het laadpunt aangesloten op de slimme elektriciteitsmeter. Als je gaat koken gaat de auto vanzelf iets langzamer laden waardoor je de meterkast beschermt. Hierdoor is het mogelijk om – als je de inductieplaat gebruikt – tijdelijk te stoppen met het opladen van je elektrische auto. Zónder load balancing heb je waarschijnlijk een nog zwaardere aansluiting op het stroomnet nodig. En dat kost ieder jaar extra geld. Misschien is het zo snel mogelijk opladen van je elektrische auto ook niet nodig. Een oplaadpunt met een vermogen van 3,7 kilowatt kan bijvoorbeeld genoeg zijn. Als je auto ’s nachts vaak lang stilstaat, dan kun je hem in die tijd opladen.

OPLADEN Is het thuis opladen van een elektrische auto veilig? Is er kans op brand of kortsluiting?

Laadpunten moeten aan strenge eisen voldoen en zijn veilig. Ze moeten dan wel door een erkende installateur geplaatst zijn. Die hebben een speciaal bewijs van kwaliteit.

Een laadpunt thuis wordt aangesloten op een aparte elektrische groep. Die heeft een eigen zekering en vaak ook een aparte aardlekschakelaar. Dat voorkomt het doorslaan van stoppen en is brandveilig. Opladen aan een huishoudelijk stopcontact wordt zeer afgeraden. De elektrische installatie kan verhit raken en dat kan leiden tot brand.

Bekende bewijzen van kwaliteit en verenigingen van vakmensen zijn KvINL, Keurmerk Kwaliteitsvakman en Techniek Nederland. Deze elektromonteurs zorgen dat de installatie voldoet aan de wet- en regelgeving (bijvoorbeeld NEN 1010-normen). QBISnl.nl is een voorbeeld van een algemene website met een overzicht van vakmensen met een bewijs van kwaliteit.

Lees meer

Elektrische auto’s moeten voldoen aan strenge eisen. Zo stellen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Naties (VN) toelatings- en veiligheidseisen. Fabrikanten van elektrische voertuigen besteden veel aandacht aan brandveiligheid. Dit gebeurt tijdens, maar ook na de productie. DEKRA, een organisatie met experts in veiligheid, heeft samen met de Duitse universiteit van Göttingen een belangrijk onderzoek uitgevoerd. Hierbij zijn onder andere crash- en brandtesten uitgevoerd. Het oordeel van de twee organisaties is dat elektrische auto’s minstens zo veilig zijn als auto’s die op benzine of diesel rijden. Ook bij zware ongelukken ontstond in geen enkele van de geteste auto’s door de botsing brand. Het risico op een brand bij elektrische auto’s is volgens de onderzoekers dan ook zeer klein.

Net als voor elektrische auto’s gelden voor oplaadpunten internationale regels voor onder meer een veilig oplaadproces, veilige stekkerdozen en bescherming tegen invloeden van buitenaf. De kennis over (brand)veiligheid bij het opladen van elektrische auto’s is wereldwijd in ontwikkeling. Het Zweedse onderzoeksbureau RISE oordeelde begin 2020 nog dat het opladen van een elektrische auto in een parkeergarage niet zorgt voor een grotere kans op brand. In het rapport ‘Veiligheid en elektrische personenauto’s’ dat CE Delft heeft gemaakt – in opdracht van de werkgroep Veiligheid van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur –  staat een overzicht van alle actuele informatie over de veiligheid van elektrische personenauto’s en de laadinfrastructuur. Het rapport behandelt verschillende veiligheidsonderdelen zoals brandveiligheid, veilig laden en voertuigveiligheid. De conclusie is dat de veiligheid met de nodige maatregelen voldoende geregeld is.

Elektrische auto’s zijn anders opgebouwd dan auto’s die rijden op benzine of diesel. Als er een brand is met een elektrische auto gaat deze hierdoor anders. Uit informatie van onder meer het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) blijkt dat branden bij elektrische auto’s vooral anders zijn qua duur, hoe de brand zich ontwikkelt en hoe de brandweer deze moet blussen. Het vraagt dus om een andere manier van optreden door de brandweer. Speciaal voor het aanleggen van laadpalen in parkeergarages geeft Brandweer Nederland een aantal adviezen voor de brandveiligheid. Het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN) werkt momenteel op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan een nieuwe NEN-norm voor de integrale brandveiligheid van parkeergarages. In deze norm worden ook de laatste inzichten rond het parkeren en opladen van elektrische auto’s meegenomen.

 

Bronnen

OPLADEN Ik kan thuis of bij mijn werk geen oplaadpunt laten plaatsen. Waar vraag ik een openbare laadpaal aan en wat kost dit?

Op de website www.oplaadpalen.nl kun je zien waar in buurt van je huis al openbare laadpalen staan. Ook kun je bij de gemeente een openbare laadpaal aanvragen. Dit kan via de website www.laadpaalnodig.nl. De voorwaarden om een openbare laadpaal aan te vragen, verschillen per gemeente. Omdat het een openbare laadpaal is, zijn aan de plaatsing geen kosten verbonden. Wel moet je betalen voor de elektriciteit die de laadpaal nodig heeft om je elektrische auto op te laden. Zie vraag 2 voor de kosten van het opladen van je elektrische auto bij een openbare laadpaal.

Bronnen

OPLADEN Ik woon in een appartement en ben lid van een Vereniging van Eigenaren. Hoe zorg ik daar voor een oplaadpunt?

Gebruikers van een elektrische auto die een eigen parkeerplaats hebben, kunnen geen openbare laadpaal aanvragen. Wel kunnen zij een oplaadpunt laten plaatsen in de parkeergarage van het appartementencomplex. Dit moet geregeld worden via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Bij het plaatsen van een oplaadpunt kunnen ingewikkelde vragen ontstaan. Bijvoorbeeld over de verdeling van de kosten en het eigendomsrecht.

Om gebruikers van elektrische auto’s op weg te helpen, is er de brochure ‘Laadoplossingen voor elektrische auto’s binnen de VvE’. Bij deze brochure hoort ook een hulpmiddel met de regels van de wet. Bovendien is er een speciale lening voor oplaadpunten bij appartementen.

Sommige bedrijven willen de prijs die betaald wordt voor de laadpaal voor hun rekening nemen. Deze bedrijven ontvangen vervolgens geld voor de elektriciteit waarmee de elektrische auto opgeladen wordt. Het is goed om te bekijken of dit interessant is voor de VvE.

Bronnen

OPLADEN Welke aanbieders van abonnementen voor het opladen van elektrische auto’s zijn er? En hoe maak ik een keuze?

In Nederland kun je met iedere laadpas bij elke openbare laadpaal je elektrische auto opladen. Er is een groot aanbod van aanbieders van laadpassen. Elk bedrijf heeft zijn eigen abonnementen, prijzen en voorwaarden. Ook verschillen de afspraken die de bedrijven hebben gemaakt over het gebruiken van laadpalen in het buitenland. De website www.laadpastop10.nl geeft onafhankelijke informatie over alle laadpassen die in Nederland te krijgen zijn. De overzichten van de kosten van de laadpassen zijn gemaakt met behulp van rekeningen van gebruikers van elektrische auto’s.

Bronnen

OPLADEN Hoeveel openbare oplaadpunten zijn er in Nederland?

In Nederland zijn er op dit moment (maart 2021) ruim 70.000 openbare oplaadpunten, waaronder bijna 2.200 snellaadpunten (zie ook deze pagina voor de meest actuele cijfers). Een handig overzicht van alle oplaadpunten in Europa is te vinden op de website www.oplaadpalen.nl. Deze website laat zien of een laadpaal vrij is.

Bronnen

OPLADEN Kan ik in het buitenland met dezelfde laadkabel als in Nederland mijn elektrische auto opladen?

Ja, want in Europa hebben alle laadkabels van elektrische auto’s dezelfde stekker. Binnen Europa hebben de landen hierover afspraken gemaakt. Voor het opladen van elektrische auto’s bij openbare laadpalen wordt bijna overal de Mennekes type 2-stekker gebruikt. Alleen bij sommige laadpalen in Frankrijk en Italië wordt gebruikgemaakt van een type 3-stekker. Bij snellaadstations zijn laadkabels met de juiste stekker in de meeste gevallen aanwezig. 

Lees meer

De Europese Unie heeft één stekker aangewezen als de Europese standaard. Dit is de type 2-stekker, ook wel bekend als de Mennekes-stekker.

In Frankrijk en Italië is de type 3-stekker een tijdje de standaard geweest. Deze is nog te vinden bij op enkele wat oudere oplaadpunten. Ze worden vaak vervangen door de Mennekes type 2-stekker, maar dit gaat niet overal even snel.

Bij snellaadstations zijn laadkabels met de juiste stekker aanwezig. Bij de meeste snellaadstations zijn zowel een laadkabel met Chademo- als CCS-stekker aanwezig. Hierdoor kan iedere elektrische auto bij een snellaadstation terecht. De enige uitzondering is de functie van elektrische auto’s van Renault om op wisselstroom te snelladen. Voor een Renault ZOE is het daarom slim om vooraf te controleren of opladen bij het snellaadstation mogelijk is.

Bron

OPLADEN Welke laadpassen werken in het buitenland?

Een laadpas werkt niet altijd in het buitenland. Dit is afhankelijk van de afspraken die de aanbieder van de laadpas heeft gemaakt met de buitenlandse beheerder van de laadpaal. Soms moet de extra mogelijkheid om in het buitenland op te laden eerst aangezet worden. Het is slim om de voorwaarden van de aanbieder van de laadpas vooraf te controleren.

Bron

OPLADEN Hoe weet ik waar openbare laadpalen staan in het buitenland?

De website  www.oplaadpalen.nl laat alle laadpalen in Europa zien. Deze website laat zien of een laadpaal vrij is. De website www.abetterrouteplanner.com plant je buitenlandse rit met de stops om je auto op te laden. Deze website laat zien of een laadpaal vrij is, maar laat ook de prijzen zien om een elektrische auto op te laden. Bovendien heeft de ANWB de mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto in alle Europese landen op een rij gezet.

Lees meer

In Europa zijn er ruim 200.000 oplaadpunten. Bij 20.000 van die oplaadpunten is snelladen mogelijk (maart 2020). In Noordwest-Europa is de afgelopen jaren veel geld uitgegeven aan openbare laadpalen en snellaadpunten voor elektrische auto’s. Ook in andere Europese landen groeit het aantal oplaadpunten op dit moment snel.

Toch vraagt op vakantie gaan met een elektrische auto voorbereiding. Zorg ervoor dat je weet hoe je onderweg en in het land waar je op vakantie gaat je elektrische auto kunt opladen en welke laadpas je nodig hebt. De website www.abetterrouteplanner.com is een handig hulpmiddel. Bovendien heeft de ANWB de mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto in alle Europese landen op een rij gezet.

Bronnen

VEILIGHEID
VEILIGHEID VEILIG DE WEG OP | Zijn elektrische auto’s veilig?

Je kunt erop vertrouwen dat alle auto’s in Nederland veilig zijn. Dat geldt ook voor elektrische auto’s. Alle auto’s moeten voor het krijgen van een kenteken voldoen aan veel internationale eisen voordat ze de weg op mogen. Dat is ook zo op het gebied van veiligheid. Fabrikanten van elektrische en hybride-elektrische voertuigen besteden veel aandacht aan de (brand)veiligheid. Ze testen de auto’s heel goed voordat ze deze gaan produceren. Ook na de productie houden ze de veiligheid zeer goed in de gaten.

Fabrikanten van moderne (elektrische) auto’s testen ze uitgebreid in de praktijk. Daarbij wordt onderzocht of ze aan alle wetten voldoen. Daarnaast controleren fabrikanten de auto’s ook op extra eisen die ze zelf hebben. Ze willen het zo goed mogelijk doen. Als ze namelijk al verkochte auto’s moeten terughalen naar de garage kan dat negatieve effecten hebben. Bijvoorbeeld een slechte naam en minder verkoop.

Uit botsproeven blijkt dat elektrische auto’s gemiddeld even veilig of zelfs veiliger zijn dan auto’s die op brandstof rijden. In het rapport Veiligheid en elektrische personenauto’s van november 2020 kun je de resultaten van een aantal van deze testen zien.

VEILIGHEID VEILIG DE WEG OP | Zijn er extra risico’s bij aanrijdingen met elektrische auto’s?

Uit proeven met botsingen blijkt dat elektrische auto’s minimaal even veilig zijn als brandstofauto’s. Dat staat in het uitgebreide rapport Veiligheid en elektrische personenauto’s van onderzoeksbureau CE Delft uit november 2020.

Een elektrische auto verschilt behoorlijk van een auto die op brandstof rijdt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de motor, de koppeling, de versnelling en de assen. Het gewicht zit meer aan de onderkant en hij is ook zwaarder. Dat komt door de batterijen. Elektrische auto’s kunnen sneller optrekken en remmen. Net zoals de meeste nieuwe auto’s hebben ze moderne techniek om de veiligheid te vergroten. Een voorbeeld is automatisch remmen. Dat heet Advanced Emergency Braking System (AEBS). Ze hebben ook technologie die zorgt voor een veilig gebruik van de batterijen. Dit noemen we een batterijmanagementsysteem (BMS).

De veiligheid van een personenauto hangt niet af van één ding zoals het gewicht of de verdeling van het gewicht. Een elektrische auto verschilt daarin met een brandstofauto. Maar de veiligheid van de auto ligt aan veel meer dingen en hun combinatie. Elektrische auto’s hebben vaak een aantal moderne systemen die een positief effect hebben op de veiligheid van de mensen die erin rijden.

VEILIGHEID VEILIG DE WEG OP | Autofabrikanten maken internationale afspraken, bijvoorbeeld over hun producten en hoe ze produceren. Ze moeten zich ook houden aan toelatingseisen van de EU of de VN. Wat is het verschil?

De Verenigde Naties (VN) en de Europese Commissie van de Europese Unie (EU) maken internationale wetten en verdragen. Die gaan onder andere over de technische eisen aan voertuigen. Alle autofabrikanten moeten daar dus aan voldoen.

ISO en IEC zijn voorbeelden van afspraken die de auto-industrie zelf heeft gemaakt. Ze gaan over elektronica. We noemen dit soort afspraken industriële normen. Bedrijven zorgen hiermee dat ze op dezelfde manier werken, bijvoorbeeld wat betreft hun producten en testen. Het zijn dus geen wetten waaraan ze zich moeten houden. Ze zijn een aanvulling. De Europese Unie of Verenigde Naties kunnen ze wel meenemen in hun internationale wetten, waarin staat of een auto de weg op mag. Dat duurt echter vaak lang, omdat er vele landen over moeten beslissen.

VEILIGHEID VEILIG DE WEG OP | De motor van een elektrische auto maakt geen geluid. Zorgt dat voor extra risico’s op de weg?

De motor van een elektrische auto maakt geen geluid. Maar dat merk je alleen bij lage snelheden. Ga je sneller dan 50 kilometer per uur, dan is er geen verschil meer in geluid met andere auto’s. Vanaf 1 juli 2021 heeft iedere nieuwe elektrische auto verplicht een Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS). Dit is een automatisch systeem dat bij lage snelheden andere weggebruikers die in de buurt zijn waarschuwt met een geluidssignaal.

Uit het rapport Veiligheid en elektrische personenauto’s van november 2020 blijkt dat AVAS voor voldoende veiligheid zorgt bij lagere snelheden dan 20 kilometer per uur. Voor hogere snelheden is het niet nodig. Hoe sneller je rijdt met een elektrische auto, hoe kleiner het verschil in geluid met een auto die op brandstof rijdt. Vanaf 50 kilometer per uur is er geen verschil meer door het steeds hardere geluid dat de banden maken. 

VEILIGHEID OPTREDEN BIJ ONGELUKKEN | Moeten mensen die hulp bieden bij ongelukken anders reageren bij elektrische auto’s dan bij brandstofauto’s?

Bij een ongeval, brand of als een auto in het water belandt moeten mensen die hulp bieden voor een deel anders reageren bij elektrische auto’s. Zo kunnen branden langer duren en gedragen ze zich anders dan bij een auto die op brandstof rijdt. Elektrische auto’s hebben namelijk een of meerdere elektromotoren en een groot batterijpakket. Mensen die hulp bieden, bijvoorbeeld van de politie, brandweer en ambulance, weten dit. Ze gaan daarom anders te werk bij elektrische auto’s.

Een bijzonder ongeluk is een autobrand in een parkeergarage. Batterijbranden duren lang. Batterijen kunnen ook opnieuw in brand vliegen. Er is dus veel bluswater nodig. Het wegslepen van de auto is ook vaak lastig in parkeergarages onder de grond.

Op de website van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) staat wat de brandweer het beste kan doen bij een brand met een elektrische auto. Daarover is ook informatie te vinden in het rapport Brandweeroptreden bij incidenten met moderne voertuigen.

VEILIGHEID BRANDGEVAAR | Vliegen elektrische auto’s gemakkelijker in brand dan brandstofauto’s?

Nee, elektrische auto’s zijn net zo veilig als brandstofauto’s. Elektrische auto’s vliegen niet gemakkelijker in brand. Wel is een brand in een elektrische auto anders. Daardoor kan het nodig zijn om die op een andere manier te blussen.

Er is veel bekend over de verschillen tussen een brand in een elektrische auto en een auto die op brandstof rijdt. Ze staan onder andere uitgebreid beschreven in een rapport van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV).

VEILIGHEID BRANDGEVAAR | Wat is een thermal runaway? Kan dit gebeuren in de batterij van een elektrische auto?

Het batterijmanagementsysteem (BMS) zorgt ervoor dat een oplaadbare batterij in een auto het veilig en goed doet. Die technologie houdt als alles normaal gaat de temperatuur, spanning en stroom in de gaten. Ze grijpt ook in als het nodig is.

Een ernstige beschadiging van de cellen van een batterij is geen normale situatie. Er kan dan gas vrijkomen waardoor er energie vrijkomt. Dat zorgt voor stijgende temperaturen. Wanneer dit van de ene batterijcel naar de volgende overspringt, kan een kettingreactie ontstaan. Dat noemen we thermal runaway. Deze kan zelfs een explosie veroorzaken.

De cellen van een batterij kunnen beschadigd raken door brand of een ernstige botsing. De brandweer weet dit en houdt hier rekening mee. Uit botsproeven blijkt echter dat elektrische auto’s in de praktijk minimaal even veilig zijn als brandstofauto’s. Dat stelt CE Delft in het uitgebreide onderzoek naar veiligheidsrisico’s van elektrische personenauto’s van november 2020. De kans op het ontstaan van een thermal runaway is klein; de risico’s dus ook.

VEILIGHEID VEILIG PARKEREN | Zijn er voorbeelden in Nederland van branden in parkeergarages veroorzaakt door elektrische auto’s?

In Nederland zijn geen branden in parkeergarages bekend die werden veroorzaakt door een elektrische auto. Alle branden met elektrische auto’s waarvan we weten, hadden een andere oorzaak. Er bestaat echter geen volledige lijst van alle branden in parkeergarages tot nu toe, en hoe die zijn ontstaan.

Wat de regels voor een brandveilige parkeergarage zijn wordt beschreven in de nieuwe NEN-norm integrale brandveiligheid. Toen met deze regels een start werd gemaakt, waren er een aantal zaken bekend. In 2006 en 2015 waren er gemiddeld 5 branden per jaar in ondergrondse parkeergarages. Die branden ontstonden niet altijd in een auto, maar bijvoorbeeld ook in een vuilcontainer. Soms was de brand aangestoken. Er waren geen branden waarbij een elektrische auto of laadpaal de oorzaak was.

Het uitgebreide onderzoek Veiligheid en elektrische personenauto’s is nog maar kortgeleden gedaan. Daarbij zijn ook geen voorbeelden gevonden van een brand door een elektrische auto. Wel worden 2 voorbeelden van kortgeleden in Alkmaar en Epe genoemd. Daar waren branden in parkeergarages met een elektrische auto. Volgens een onderzoek door het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en de brandweer was de brand in de Singelgarage in Alkmaar echter waarschijnlijk aangestoken.

Het IFV en Brandweer Nederland starten in 2021 met het bijhouden van een lijst. Daarin komen alle ongelukken te staan met alternatief aangedreven voertuigen waar de brandweer nodig was. Ze houden zo dus ook de branden met elektrische voertuigen bij. Zo zullen we daar steeds meer over weten. Bijvoorbeeld over hoeveel het er zijn, hoe ernstig ze zijn en hoe ze kunnen gebeuren.

VEILIGHEID VEILIG PARKEREN | Wat zijn de wettelijke regels voor het installeren van laadpunten en het opladen van elektrische voertuigen in parkeergarages?

De regels voor de brandveiligheid van parkeergarages staan in het Bouwbesluit 2012. Ze zijn voor het grootste deel gericht op 2 dingen. Ze moeten voorkomen dat een brand overslaat naar andere gebouwen én de veiligheid van mensen vergroten. Een voorbeeld van deze regels is dat de ruimte waaruit een brand kan ontsnappen niet te groot mag zijn. Nog zo’n voorbeeld is dat er voldoende vluchtwegen moeten zijn. Laadpunten zijn onderdeel van de elektrische installatie van een gebouw. Het Bouwbesluit 2012 verwijst daarom wat de laadpunten betreft naar andere regels. Die staan in de NEN 1010 van het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN).

In de NEN 1010 staan eisen voor het veilig aanleggen van een elektrische installatie, ook voor laadpunten. In de NEN 3140 staat wie ervoor moet zorgen dat die goed werkt en blijft werken. Daarnaast gelden voor laadpunten internationale regels, bijvoorbeeld de IEC 61851. Daarin staan onder andere regels voor veilig opladen, veilige stopcontacten, bescherming van de elektronica en tegen een botsing.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil dat er een nieuwe NEN-norm komt voor integrale brandveiligheid van parkeergarages. Hierin wordt ook alles wat we tot nu toe weten over veilig parkeren en opladen van elektrische auto’s meegenomen. Een groep vakmensen is hiermee in de tweede helft van 2020 gestart. Die werkt dus ook aan uitgebreide nieuwe regels voor elektrische auto’s in parkeergarages.

VEILIGHEID VEILIG PARKEREN | Is het verstandig te wachten met het aanleggen van laadpunten in een parkeergarage tot de nieuwe NEN-norm integrale brandveiligheid in parkeergarages er is? Of kunnen laadpunten nu al veilig geplaatst worden?

Het is niet nodig te wachten op de nieuwe NEN-norm integrale brandveiligheid in parkeergarages. Het maken daarvan kost tijd. Om nu al de veiligheid in parkeergarages te garanderen, kan gebruik worden gemaakt van algemene adviezen en brandveiligheidsmaatregelen. Die staan in het rapport van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en op de website van Brandweer Nederland. In de volgende vraag staat dit advies beschreven. Wanneer het wenselijk is, kan een veiligheidsexpert ook een speciaal advies geven voor de parkeergarage waar het over gaat. Ook bij de eigen veiligheidsregio kan informatie aangevraagd worden.

In moderne parkeergarages zijn vaak al veel maatregelen genomen om brand te voorkomen. Bovendien zijn elektrische auto’s niet minder brandveilig dan brandstofauto’s. Dit is ook de belangrijkste conclusie van het nieuwe rapport Veiligheid en elektrische personenauto’s. Daarin is uitgebreid onderzoek gedaan naar de risico’s van elektrische auto’s. De kans op brand bij elektrische auto’s is gemiddeld niet hoger dan bij brandstofauto’s. Dat er door elektrische auto’s geen groter risico is op brand in parkeergarages blijkt ook in de praktijk en uit andere onderzoeken en rapporten.

De adviezen van het IFV en Brandweer Nederland zeggen niet hoe elektrisch opladen precies geregeld moet worden. Er zijn ook geen lijsten van verplichte maatregelen voor een parkeergarage. Ze geven informatie die helpt bij het maken van een pakket maatregelen dat bij de situatie past. Hoe dat uiteindelijk eruitziet hangt onder andere af van de inrichting, de omgeving en het gebruik van de garage. De keuzes kunnen worden gemaakt door ontwerpers, veiligheidsadviseurs, organisaties die hulp bieden bij ongelukken en de mensen van de parkeergarage. In moderne parkeergarages zijn vaak al veel maatregelen genomen om brand en andere ongelukken te voorkomen. Daarmee wordt ook de veiligheid van elektrisch opladen verbeterd.

VEILIGHEID VEILIG PARKEREN | Wat is het algemene advies voor een veilige installatie van de laadpunten in parkeergarages?
 • Zorg dat een erkend elektrotechnisch installatiebedrijf de laadpunten aanlegt. Bekende keurmerken en verenigingen van technische vakmensen zijn KvINL, Keurmerk Kwaliteitsvakman en Techniek Nederland. Deze elektromonteurs zorgen dat de installatie voldoet aan de wetten en regels (bijvoorbeeld NEN 1010-normen).
 • Installeer alleen Mode 3-laadpunten (zoals staat in IEC 62196 en IEC 61851). Mode 3-laden is gecontroleerd opladen; de auto en het laadpunt communiceren met elkaar. Dit maakt de kans op storingen kleiner.
 • Plaats de laadpunten het liefst bij een ingang of uitgang.
 • Plaats het laadpunt op een plek waar het niet het risico loopt op een aanrijding of zorg voor bescherming tegen aanrijdingen.
 • Plaats een noodstop waarmee in één keer alle laadpunten kunnen worden uitgeschakeld. Doe dit bij de hoofdingang of op een andere handige plaats. Voorkom wel dat die gebruikt wordt door mensen die dat niet mogen, bijvoorbeeld met behulp van camera’s en/of door er een boete voor te geven.
 • Geef bij de hoofdingang of een andere handige plaats aan waar laadpunten zijn in de parkeergarage.
 • Zorg voor een heldere communicatie over veilig gebruik/niet-beschadigde laadkabels.
VEILIGHEID VEILIG PARKEREN | De brandweer adviseert om laadpunten bij de uitgang van parkeergarages te plaatsen. Zijn er andere oplossingen mogelijk? Bij VvE's kan niet altijd eenvoudig van parkeerplek geruild worden.

Vaak zijn er andere mogelijkheden dan het plaatsen van laadpunten bij de uitgang. Brandweer Nederland adviseert om ze het liefst bij de in- of uitgang en op straatniveau te plaatsen. Zo kan de brandweer snel bij het elektrische voertuig en het eventueel wegslepen. Voor andere oplossingen kan het beste advies gevraagd worden aan een veiligheidsexpert. Deze kan dan de exacte situatie onderzoeken en bepalen of de parkeergarage voldoende veilig is om laadpunten op andere plekken te installeren. Daarbij wordt onder andere gekeken naar het systeem voor de luchtstromen en of er een installatie voor brandblussen en een automatisch brandalarm is. Daarnaast is het mogelijk om samen met de brandweer te overleggen of de laadpunten ook op andere plekken kunnen worden geplaatst.

VEILIGHEID VEILIG PARKEREN | Wie is verantwoordelijk voor de brandveiligheid bij het opladen en parkeren van elektrische voertuigen in parkeergarages?

De eigenaar van het gebouw is verantwoordelijk voor brandveiligheid van de parkeergarage. Die moet zorgen dat alles volgens de regels gebeurt, ook wat betreft laadpunten. Voor parkeergarages onder een gebouw met appartementen is de Vereniging van Eigenaren  (VvE) verantwoordelijk. Ze moeten de verzekeringen en brandbeveiliging regelen.

VEILIGHEID VEILIG PARKEREN | Wie is verantwoordelijk voor het controleren en geregeld houden van de brandveiligheid in parkeergarages?

De brandveiligheid in een parkeergarage moet gecontroleerd worden. Deze moet aan de regels voldoen. Ook moet gezorgd worden dat iedereen zich goed aan die regels blijft houden. In het Bouwbesluit 2012 staat dat de gemeente hiervoor verantwoordelijk is. Die kan advies vragen van de brandweer.

VEILIGHEID VEILIG PARKEREN | Hoe vind ik een expert die een precies advies kan geven over de brandveiligheid van elektrische auto’s in een parkeergarage? Bestaat er een lijst met experts of hebben ze een vereniging?

Er zijn verschillende adviesbureaus die je kunt vragen om een precies advies te geven over de brandveiligheid van een parkeergarage. Die kijkt dan heel goed naar de exacte situatie. Er is geen lijst waarop al deze bureaus staan. Er bestaat ook geen speciaal bewijs van kwaliteit voor deze bureaus. Je kunt ook eerst meer informatie over vragen de brandveiligheid bij je eigen veiligheidsregio.

VEILIGHEID VEILIG PARKEREN | Wordt brandschade die ontstaat door het opladen van een elektrisch voertuig in een parkeergarage vergoed door de verzekeraar?

Bij het afsluiten van een brandverzekering is het altijd belangrijk goed te kijken naar de voorwaarden en wat er precies verzekerd is. Brandschade is meestal onderdeel van de opstalverzekering. Dat is de verzekering voor het gebouw, dus niet voor wat erin staat. Schade aan het voertuig kan onder de cascodekking vallen. Dat is de verzekering voor een voertuig.

VEILIGHEID VEILIG PARKEREN | Ik woon in een gebouw waar de Vereniging van Eigenaren verantwoordelijk is voor de parkeergarage. Hoe zorg ik daar op een veilige en verantwoorde manier voor een laadpunt?

Elektrisch rijders die een eigen parkeerplaats hebben, kunnen geen openbare laadpaal aanvragen. Dat geldt bijvoorbeeld in een parkeergarage onder appartementen. Wil een bewoner een laadplek op het eigen terrein, dan moet dat vaak geregeld worden via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit kan ingewikkeld zijn. Zo kunnen er allerlei vragen zijn over de verdeling van de kosten en wie er eigenaar is.

Er is informatie beschikbaar om bewoners en de VvE op weg te helpen. Die staat in Laadoplossingen voor elektrische auto’s binnen de VvE. Hier hoort ook een Juridische Toolkit bij. Daarnaast is er bij het Nationaal Warmtefonds een speciale lening voor VvE-laadpunten beschikbaar. Verder zijn er organisaties die een deel van de kosten voor de aankoop en het aanleggen op zich willen nemen. Dan willen ze wel zelf verdienen aan het gebruik van het laadpunt. Speciaal voor huurders van een sociale huurwoning is er het rapport Woningcorporaties en laadpunten met uitgebreide informatie. 

VEILIGHEID VEILIGE INSTALLATIE THUIS | Is het thuis opladen van een elektrische auto veilig? Is er kans op brand of kortsluiting?

Laadpunten moeten aan strenge eisen voldoen en zijn veilig. Ze moeten dan wel door een erkende installateur geplaatst zijn. Die hebben een speciaal bewijs van kwaliteit.

Een laadpunt thuis wordt aangesloten op een aparte elektrische groep. Die heeft een eigen zekering en vaak ook een aparte aardlekschakelaar. Dat voorkomt het doorslaan van stoppen en is brandveilig. Opladen aan een huishoudelijk stopcontact wordt zeer afgeraden. De elektrische installatie kan verhit raken en dat kan leiden tot brand.

Bekende bewijzen van kwaliteit en verenigingen van vakmensen zijn KvINL, Keurmerk Kwaliteitsvakman en Techniek Nederland. Deze elektromonteurs zorgen dat de installatie voldoet aan de wet- en regelgeving (bijvoorbeeld NEN 1010-normen). QBISnl.nl is een voorbeeld van een algemene website met een overzicht van vakmensen met een bewijs van kwaliteit.

Lees meer

Elektrische auto’s moeten voldoen aan strenge eisen. Zo stellen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Naties (VN) toelatings- en veiligheidseisen. Fabrikanten van elektrische voertuigen besteden veel aandacht aan brandveiligheid. Dit gebeurt tijdens, maar ook na de productie. DEKRA, een organisatie met experts in veiligheid, heeft samen met de Duitse universiteit van Göttingen een belangrijk onderzoek uitgevoerd. Hierbij zijn onder andere crash- en brandtesten uitgevoerd. Het oordeel van de twee organisaties is dat elektrische auto’s minstens zo veilig zijn als auto’s die op benzine of diesel rijden. Ook bij zware ongelukken ontstond in geen enkele van de geteste auto’s door de botsing brand. Het risico op een brand bij elektrische auto’s is volgens de onderzoekers dan ook zeer klein.

Net als voor elektrische auto’s gelden voor oplaadpunten internationale regels voor onder meer een veilig oplaadproces, veilige stekkerdozen en bescherming tegen invloeden van buitenaf. De kennis over (brand)veiligheid bij het opladen van elektrische auto’s is wereldwijd in ontwikkeling. Het Zweedse onderzoeksbureau RISE oordeelde begin 2020 nog dat het opladen van een elektrische auto in een parkeergarage niet zorgt voor een grotere kans op brand. In het rapport ‘Veiligheid en elektrische personenauto’s’ dat CE Delft heeft gemaakt – in opdracht van de werkgroep Veiligheid van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur –  staat een overzicht van alle actuele informatie over de veiligheid van elektrische personenauto’s en de laadinfrastructuur. Het rapport behandelt verschillende veiligheidsonderdelen zoals brandveiligheid, veilig laden en voertuigveiligheid. De conclusie is dat de veiligheid met de nodige maatregelen voldoende geregeld is.

Elektrische auto’s zijn anders opgebouwd dan auto’s die rijden op benzine of diesel. Als er een brand is met een elektrische auto gaat deze hierdoor anders. Uit informatie van onder meer het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) blijkt dat branden bij elektrische auto’s vooral anders zijn qua duur, hoe de brand zich ontwikkelt en hoe de brandweer deze moet blussen. Het vraagt dus om een andere manier van optreden door de brandweer. Speciaal voor het aanleggen van laadpalen in parkeergarages geeft Brandweer Nederland een aantal adviezen voor de brandveiligheid. Het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN) werkt momenteel op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan een nieuwe NEN-norm voor de integrale brandveiligheid van parkeergarages. In deze norm worden ook de laatste inzichten rond het parkeren en opladen van elektrische auto’s meegenomen.

 

Bronnen

MILIEU
MILIEU Is een elektrische auto wel écht groener (video)?

#ikhebnogeenvraag legt Nederland Elektrisch de meest voorkomende vragen over elektrisch rijden voor aan experts en ervaringsdeskundigen. Deze aflevering gaat over het MILIEU. Is een elektrische auto nu wel écht groener? Jelle & Dave schakelen de hulp in van Marieke Reisinger van Milieu Centraal.

Opmerking Milieu Centraal: Bij minuut 1:08 wordt "grijze stroom" bedoeld in plaats van "door steenkolen opgewekt".

MILIEU Elektrische auto’s: waarom doen we het eigenlijk?

​Nederland heeft in het klimaatverdrag van Parijs samen met 195 andere landen afgesproken om in 2050 de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celius, en zo mogelijk 1,5 graden Celsius. In Nederland hebben we samen afgesproken om in 2030 bijna de helft (49%) minder broeikasgassen in de lucht te laten komen dan we in 1990 deden. Het Nederlandse Klimaatakkoord (2019) gaat over de maatregelen die we nemen om dit doel te halen.

In Nederland veroorzaakt ons transport een derde van de totale CO2 die in de lucht komt. Als we de hoeveelheid CO2 die in de lucht komt van personen- en vrachtverkeer verlagen, heeft dat ook als voordeel dat de luchtkwaliteit verbetert. Dat verkeer stoot dan namelijk ook minder fijnstof en stikstof uit. Het kabinet wil dat de elektrische auto uiteindelijk voor iedereen aantrekkelijk en betaalbaar is. De overheid moedigt daarom de aanschaf van elektrische auto’s aan. Onder andere met een aankoopsubsidie en met belastingvoordelen op nieuwe en gebruikte elektrische auto’s. Maar ook door garantie te geven op batterijen en door veel nieuwe laadpalen te plaatsen. Het opladen van je elektrische auto moet net zo makkelijk worden als het opladen van je mobiele telefoon.

In het Nederlandse Klimaatakkoord is afgesproken dat alle auto’s die in 2030 nieuw gekocht worden geen CO2 en andere schadelijke stoffen meer in de lucht mogen laten komen. Dat zijn dus elektrische auto’s met een batterij die elektriciteit opslaat of met een brandstofcel die werkt op elektriciteit opslagen in waterstof. Het kabinet wil dat er in 2030 ongeveer 1,9 miljoen elektrische auto’s rijden die kunnen opladen aan ongeveer 1,8 miljoen laadpunten (openbaar en privé).

In oktober 2020 was het aandeel elektrische auto’s van alle nieuw verkochte auto’s 17%. Het aantal laadpunten groeit ook flink: eind 2020 waren er ruim 63.500 openbare laadpalen en naar schatting 158.000 particuliere laadpunten. Daarmee is Nederland onderdeel van de wereldtop. Toch schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in november 2020 dat een forse extra inspanning nodig is om de afgesproken klimaatdoelen te halen.

Bronnen:

MILIEU Belangrijke stoffen die in batterijen van elektrische auto’s zitten komen uit mijnen. Hoe zwaar hebben de arbeiders het? Hoe gaan de autofabrikanten daarmee om?

Voor het maken van benzine en diesel heb je olie nodig. Voor het maken van batterijen voor telefoons, laptops en elektrische auto’s heb je metalen zoals kobalt en lithium nodig. Die worden, net zoals olie, uit de aarde gehaald. Dat gebeurt in mijnen. De mensen die daar werken, kunnen het zwaar hebben, bijvoorbeeld in het Afrikaanse land Congo. Daar komt ongeveer 60 procent van het kobalt vandaan dat op de wereld wordt gebruikt. Bij 20 procent van het kobalt uit Congo wordt het werk met de handen gedaan. Organisaties die opkomen voor de rechten van mensen willen dat kobalt- en autobedrijven de situatie van de werknemers verbeteren. De bedrijven willen dat doen, bijvoorbeeld door het werk veiliger te maken en meer loon te geven. Daarnaast proberen ze de hoeveelheid kobalt in batterijen te verminderen. 9 procent van de kobalt die wereldwijd uit de aarde gehaald wordt, wordt gebruikt voor de batterijen van elektrische auto’s. Kobalt wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor andere batterijen, zoals die van mobiele telefoons, vliegtuigmotoren en satellieten.

Lees meer

Ongeveer 60 procent van het kobalt dat op de wereld wordt gebruikt, komt uit Congo. Zo’n 20 procent van het kobalt uit Congo wordt met de hand uit de grond gehaald. Dit is vaak gevaarlijk werk en is meestal verboden door de wet. Soms wordt het door kinderen gedaan. Organisaties die opkomen voor de rechten van mensen en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn hierop tegen. Zij stellen dat het volgens de wet verboden kobalt wordt gemengd met kobalt dat uit modernere, grote mijnen komt. Daar hebben de arbeiders het beter. Volgens Amnesty International is het sluiten van de slechte mijnen geen oplossing voor het probleem. Zo krijg je alleen maar meer arme mensen. Amnesty International vindt dat bedrijven moeten helpen bij het verbeteren van de veiligheid, lonen en andere belangrijke zaken.

De auto- en mijnbedrijven werken aan de volgende oplossingen:

 • Het verbeteren van de manier waarop mensen werken in illegale mijnen en worden beloond.
 • Het bieden van andere manieren om geld te verdienen voor inwoners van gebieden waar illegale mijnen zijn.
 • Duidelijk zijn over waar producten zoals kobalt en lithium vandaan komen.
 • Het ontwikkelen van een nieuw soort batterijen Op dit moment zit er in een batterij al 3 keer minder kobalt dan 5 jaar geleden. De meeste fabrikanten van elektrische auto’s willen kobalt in de toekomst zoveel mogelijk vervangen door nikkel. Dat is echter lastig, omdat kobalt belangrijk is om batterijen langer mee te laten gaan.

Bronnen

MILIEU Hoe lang gaat de batterij van een elektrische auto mee? Wat gebeurt er met de batterij als deze niet meer geschikt is voor een elektrische auto?

Oplaadbare batterijen kunnen als ze langer gebruikt worden steeds minder energie opslaan. We weten echter nog niet goed genoeg hoe snel dit gaat. Dat ligt aan verschillende zaken, bijvoorbeeld het automerk en het aantal keer dat een batterij wordt opgeladen en weer leeg raakt. Duidelijk wel is dat de hoeveelheid energie die een batterij kan opslaan ieder jaar gemiddeld tussen de 2 en 2,5 procent afneemt.

Een batterij van een elektrische auto wordt meestal vervangen als hij minder dan 80 procent kan opladen. Daarna kan hij nog een keer worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het opslaan van elektriciteit uit zonnepanelen. Is de batterij echt op, dan wordt die niet zomaar bij het afval gezet. Er gelden in Nederland strenge milieuregels. De kostbare metalen worden uit de batterij gehaald en opnieuw gebruikt en de overige stoffen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden in nieuwe wegen.

Lees meer

Zijn batterijen niet meer goed genoeg voor het gebruik in een elektrische auto, dan wil dat niet zeggen dat ze geen nut meer hebben. Ze zijn dan namelijk nog wel geschikt voor het opslaan van energie. In Nederland groeit de vraag naar elektriciteit. Steeds meer apparaten zijn elektrisch. Daarom neemt ook de behoefte aan opslag van elektriciteit toe. Dat kun je bijvoorbeeld doen door elektriciteit uit zonnepanelen die je niet direct gebruikt in batterijen op te slaan. Wanneer batterijen echt aan het einde van hun leven zijn, gooien we die in Nederland niet zomaar weg. Er zijn hier strenge milieuregels. De kostbare metalen worden er bijvoorbeeld uitgehaald zodat die nog een keer kunnen worden gebruikt. Wat overblijft wordt onder andere bij het aanleggen van wegen gebruikt.

Een belangrijke organisatie bij dit opnieuw gebruiken van de batterijen en de stoffen die daarin zitten is Auto Recycling Nederland (ARN). Zo geeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) het aan deze organisatie door als er een kenteken van een elektrische auto wordt ingeleverd. ARN houdt bij wat er met de batterijen gebeurt.

Bronnen

MILIEU Is een elektrische auto opladen met elektriciteit niet gewoon slechter voor het milieu dan benzine gebruiken in een auto met een zuinige motor? Elektriciteit wordt toch met kolen geproduceerd…

Ook als je grijze elektriciteit gebruikt is elektrisch rijden het groenst. Zelfs een grote elektrische auto die met de huidige Nederlandse stroom geladen wordt, laat per kilometer de helft minder CO2 in de lucht komen dan een auto met een kleine benzinemotor. Bovendien wordt in Nederland steeds meer groene elektriciteit gemaakt. In het Klimaatakkoord staan afspraken tussen de regering, bedrijven en andere organisaties. Ze willen dat er minder vervuilende stoffen die slecht voor het klimaat zijn in de lucht komen. Een van de doelen is dat 75 procent van onze elektriciteit in 2030 met zon en wind wordt gemaakt. Met de jaren wordt rijden met elektrische auto’s daardoor steeds beter voor het klimaat.

Lees meer

Milieu Centraal geeft Nederlanders tips en informatie over goed omgaan met het milieu. De organisatie heeft uitgerekend hoeveel CO2 er tijdens het rijden van elektrische auto’s en benzineauto’s in de lucht komt. Daarvoor gebruikte ze de ‘well to wheel-methode’. Bij deze manier van rekenen wordt alle CO2 die vrijkomt bij het maken van de brandstof en bij het rijden van de auto bij elkaar opgeteld. Dus vanaf het moment waarop de brandstof uit de grond gehaald wordt tot en met het gebruik van de brandstof bij het rijden van de auto’s.

Kleine benzinemotor
De CO2 die bij verbranding vrijkomt, verschilt per brandstof (benzine en diesel). Ook maakt het uit hóe je de brandstof verbrandt. Hoeveel kilogram CO2 vrijkomt bij het verbranden van een liter brandstof noem je een CO2-emissiefactor.

De CO2-emissiefactor van een auto met een kleine benzinemotor is 2,81 kilogram CO2 per liter gebruikte benzine. Dit berekende Milieu Centraal met behulp van informatie over de energie-inhoud1 en koolstofinhoud2 van brandstoffen. Ook de CO2 die vrijkomt bij het maken van brandstof werd meegeteld3.

Elektriciteit
De CO2-emissiefactor voor elektriciteit is 0,475 kilogram CO2 per kilowattuur. Hierin is de CO2 die vrijkomt bij het maken van grijsgroene elektriciteit meegenomen. Die is 0,405 kilogram CO2 per kilowattuur4. Daarbij opgeteld is de CO2 die vrijkomt bij het winnen van de brandstof door energiecentrales. Die is 0,070 kilogram CO2 per kilowattuur4. De organisaties die deze cijfers hebben aangeleverd, zijn het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en CE Delft.

Beste cijfers
Hoeveel benzine, diesel of elektriciteit auto’s nodig hebben, kun je op verschillende manieren bepalen. De autofabrikanten geven informatie aan de hand van standaardtesten. Tot 2018 heette deze test NEDC, vanaf die tijd WLTP. Milieu Centraal neemt deze cijfers echter niet over. Milieu Centraal gebruikt informatie die consumenten doorgeven over hun echte gebruik van benzine en elektriciteit. Daarnaast gebruikt de organisatie informatie van anderen die het brandstof- en energiegebruik van auto’s berekenen met cijfers uit de praktijk. Voorbeelden zijn Ecotest, TravelCard, Spritmonitor, de website EV-Database en de ANWB. Deze organisaties verzamelen hun informatie allemaal op hun eigen manier. Daarom kijkt Milieu Centraal naar wat de beste cijfers zijn bij welke brandstof. Soms is het samenvoegen van informatie nodig voor een goed resultaat.

TOELICHTING: De standaardtest Worldwide harmonized Light Vehicles Test Procedure (WLTP) bestaat sinds 2018. Deze test wordt gebruikt door fabrikanten van auto’s. De test zegt iets over het brandstofgebruik van auto’s en hoeveel CO2 er vrijkomt als je in de auto’s rijdt. Met de test kijken ze ook hoe ver je met elektrische auto’s kunt rijden.

De Ecotest uit Duitsland kun je vergelijken met de WLTP. Maar de Ecotest is wel zo aangepast dat de resultaten beter kloppen in de praktijk. Ze zijn dus meer precies. De ANWB gebruikt een aanpak die lijkt op de Ecotest.

En dan is er nog de website www.EV-Database.nl. Deze website laat informatie zien over het energiegebruik van elektrische auto’s. Daarbij wordt met veel zaken rekening gehouden. Voorbeelden zijn het gewicht en de weerstand van de lucht. Maar ook hoe de auto over de weg rolt, het type banden en hoe goed de wielen in beweging worden gebracht.

Duitse autorijders kunnen hun brandstofgebruik aan Spritmonitor doorgeven. Ook deze informatie uit de praktijk is beter dan wanneer je een auto op een rolbank test. Op deze manier wordt namelijk ook de invloed van rijgedrag, het weer, de route, de ouderdom van de auto en het onderhoud meegenomen.

Dan is er nog TravelCard. Ook deze organisatie houdt de echte gegevens over brandstof- en energiegebruik van gebruikers van auto’s bij. Het nadeel is dat ze dat alleen voor zakelijke gebruikers doen. De informatie zegt dus niet altijd iets over mensen die privé hun auto rijden.

Bronnen

 • 4CO2 emissiefactoren stroom (PBL, KEV)
 • Verbruiksgegevens van particulieren, eigen bewerking Milieu Centraal
 • TNO (2014) Indirecte en directe CO2 uitstoot van elektrisch voertuig
 • TNO (2015) CO2 emissie productie personenauto's
 • 1RVO (2018) Energiedragerlijst
 • 3JRC (2014) WTT report 4.0 JEC well to wheel analysis
 • www.ev-database.nl
MILIEU Bij het maken van een batterij komt CO2 vrij. Is een elektrische auto daardoor juist niet slechter voor het klimaat?

Nee. Met het gebruik van een elektrische auto komt er altijd minder CO2 vrij. Tijdens het hele leven van een elektrische auto is dat 40 procent minder dan bij een even grote benzineauto. Startpunt van de onderzoekers van Milieu Centraal is dat een auto tijdens zijn hele leven 220.000 kilometer rijdt. Daarbij gebruikt de auto grijsgroene elektriciteit. Rij je 3,5 jaar gemiddeld 11.600 kilometer elektrisch per jaar, dan heb je de CO2 die vrijkwam bij het maken van de batterijen goedgemaakt. In de toekomst wordt rijden met een elektrische auto alleen maar beter voor het klimaat. Dat komt omdat er steeds meer groene elektriciteit wordt gemaakt. Daarnaast komt er bij het maken van batterijen steeds minder CO2 vrij.

Lees meer

Er wordt heel veel gepraat over de manier waarop je berekent hoeveel CO2 er vrijkomt tijdens het hele leven van auto’s. Milieu Centraal heeft twee berekeningen gemaakt. De eerste laat zien hoeveel klimaatwinst er te halen is door de uitstoot van een elektrische en een benzineauto tijdens het hele leven van de auto’s te vergelijken. De berekening gaat uit van 220.000 kilometer rijden met een auto. De tweede laat zien vanaf welk aantal kilometers een elektrische auto beter is voor het klimaat dan eenzelfde soort benzineauto.

4.1 Hoeveel CO2 komt er gemiddeld vrij tijdens het hele leven van een auto?
Milieu Centraal vergelijkt een middelgrote auto die op benzine rijdt met een middelgrote elektrische auto. Daarbij wordt gekeken naar het hele leven van deze auto’s. 220.000 kilometer rijden is daarvoor een goede maat.

Elektrische auto:
Het maken van de elektrische auto: er komt 10.200 kilogram CO2 vrij
Het maken van de batterij: er komt 5.100 kilogram CO2 vrij
220.000 kilometer rijden: er komt 17.000 kilogram CO2 vrij

In totaal komt er 32.300 kilogram CO2 vrij.

Benzineauto
Het maken van de auto op benzine: er komt 10.200 kilogram CO2 vrij
220.000 km rijden: er komt 42.900 kilogram CO2 vrij
In totaal komt er 53.100 kilogram CO2 vrij.

Een elektrische auto is dus 40 procent schoner over zijn hele leven waarin hij 220.000 kilometer rijdt.

Bij de berekening die hierboven staat, is van het volgende uitgegaan:

 • Bij het rijden van een middenklasser benzineauto komt 0,202 kilogram CO2 per kilometer vrij.
 • Bij het rijden van een middelgrote elektrische auto komt 0,077 kilogram CO2 per kilometer vrij.
 • Bij het maken van de batterij voor een elektrische auto komt 106 kilogram CO2 per kilowattuur vrij1.
 • De hoeveelheid elektriciteit die in een batterij opgeslagen kan worden, heet vermogen. Dit gemiddelde vermogen is 48 kilowattuur2.
 • Er komt 10.200 kilogram CO2 vrij bij het maken, het onderhouden en de sloop van een elektrische auto. Het opnieuw gebruiken van de onderdelen is daarbij meegerekend.
 • Wat betreft het maken van de auto’s: het verschil tussen elektrische auto’s en benzineauto’s is niet meegenomen. Dat verschil is heel erg klein3.

4.2 Hoeveel kilometer moet je rijden om de CO2 die vrijkomt bij het maken van de batterij goed te maken?
Je moet ruim 40.800 kilometer rijden om de CO2 die vrijkomt bij het maken van de batterij goed te maken.

Bij het maken van een batterij komt 106 kilogram CO2 per kilowattuur vrij1. Een gemiddelde batterij heeft een vermogen van 48 kilowattuur. Bij het maken komt dus in totaal meer dan 5.100 kilogram CO2 vrij (106 kilogram x 48 kilowattuur).

Bij het rijden van een benzineauto komt 0,202 kilogram CO2 per kilometer vrij. Bij een elektrische auto is dat 0,077 kilogram CO2 per kilometer. Het verschil is dus 0,125 kilogram CO2 per kilometer die je rijdt. Dat voordeel is voor de elektrische auto.

Een middelgrote benzineauto gebruikt volgens Milieu Centraal gemiddeld 0,072 liter benzine per kilometer. Bij zo’n auto komt 2,81 kilogram CO2 per liter benzine vrij. Per kilometer is dat 0,202 kilo.

Een middelgrote elektrische auto gebruikt 0,163 kilowattuur per kilometer. De CO2-die vrijkomt bij het maken van elektriciteit is 0,475 kilogram CO2 per kilowattuur4. Bij het rijden van een elektrische auto komt dus 0,077 kilogram CO2 per kilometer vrij.

Hoeveel kilometer moet je elektrisch rijden om de CO2 die vrijkomt bij het maken van de batterij goed te maken? Dat kun je uitrekenen met de bovenstaande informatie.

 • Je moet 5.100 kilogram CO2 goedmaken ten opzichte van een auto die op benzine rijdt.
 • Het rijden van een elektrische auto geeft je een voordeel van 0.077 CO2 per gereden kilometer.
 • 5.100 gedeeld door 0,077 is 40.800. Na 40.800 kilometer rijden is een elektrische auto dus beter voor het klimaat dan een benzineauto.
 • Anders gezegd: rij je gemiddeld 11.600 kilometer per jaar met een elektrische auto, dan heb je de CO2 die vrijkomt bij het maken van de batterij in 3,5 jaar goedgemaakt.
MILIEU Is er in de toekomst genoeg groene elektriciteit om elektrische auto’s ook echt groen op te laden?

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat 70 procent van alle elektriciteit in 2030 groen moet zijn. Elektriciteit uit kolen is dan bijvoorbeeld verdwenen. Er komt dan veel meer elektriciteit uit windmolens en zonnepanelen. Het is ook zo dat elektrische auto’s veel zuiniger zijn dan auto’s op benzine. Ze gebruiken per kilometer 4 keer zo weinig energie als auto’s die rijden op benzine of diesel. Er wordt in totaal dus ook minder energie gebruikt.

Lees meer

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zegt dat de komende jaren de hoeveelheid elektriciteit die we maken flink groeit1. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er minder gassen zoals CO2 in de lucht moeten komen die slecht zijn voor het klimaat. In 2030 moet daarom 70 procent van alle elektriciteit groen zijn. Die wordt bijvoorbeeld gemaakt met windmolens op zee, op land en met zonnepanelen op daken en in zonneparken.

Onze elektriciteit is in 2030 dus nog niet helemaal groen. Maar ook met de mix van grijze en groene elektriciteit die er nu is, is het rijden van een elektrische auto beter voor het klimaat dan met een auto die op benzine of diesel rijdt. Dat is ook nu al het geval. De hoeveelheid CO2 die vrijkomt tijdens het leven van een elektrische auto is veel minder dan die van een auto die op benzine of diesel rijdt. Daar komt bij dat elektrische auto’s veel zuiniger zijn in het gebruik. Dat komt omdat energie maken uit elektriciteit veel beter gaat dan energie maken van benzine of diesel. Elektrische auto’s gebruiken per kilometer een kwart minder energie dan auto’s die op benzine of diesel rijden.

Dat kun je uitrekenen met de volgende informatie:

 • voor het rijden van 1 kilometer met een middelgrote elektrische auto is 0,163 kilowattuur elektriciteit nodig.
 • 1 kilowattuur is hetzelfde als 3,6 megajoule aan energie.
 • 1 kilometer elektrisch rijden kost dus 0,163 x 3,6 = 0,59 megajoule.
 • 1 kilometer rijden in een middelgrote auto op benzine kost 0,072 liter benzine.
 • 1 liter benzine is hetzelfde als 32,2 megajoule aan energie.
 • 1 kilometer rijden op benzine kost dus 0,072 x 32,2 = 2,32 megajoule
 • 2,32 megajoule (de energie die nodig is voor 1 kilometer rijden op benzine) gedeeld door 0,59 megajoule (de energie die nodig is voor 1 kilometer elektrisch rijden) is 3,9.

Elektrisch rijden is dus ongeveer 4 keer beter dan rijden op benzine als het gaat om de energie die je nodig hebt om de auto te laten rijden. Als heel veel Nederlanders elektrisch gaan rijden, dan hebben we met zijn allen dus ook veel minder energie nodig voor onze auto’s.

Omdat een elektrische auto weinig energie gebruikt, gebruikt hij ook niet heel veel elektriciteit. In Nederland rijden we gemiddeld 11.600 kilometer per auto per jaar. Doe je dat elektrisch, dan kost dat zo’n 1.900 kilowattuur aan elektriciteit. Dat is minder dan een gezin dat in hetzelfde huis woont per jaar gebruikt. In 2017 was dat voor een gezin bijvoorbeeld 2.830 kilowattuur. Een auto die op benzine rijdt, gebruikt zo’n 7.400 kilowattuur per jaar.

Bronnen

 • 1CO2 emissiefactoren stroom (PBL, KEV)
 • Verbruiksgegevens van particulieren, eigen cijfers Milieu Centraal
 • RVO (2018) energiedragerlijst
MILIEU Is het juist niet slechter voor het milieu als ik mijn goede benzineauto wegdoe en een elektrische auto koop?

Nee. Elke nieuwe elektrische auto die rondrijdt is beter voor het milieu dan een benzineauto. Koop je er een, dan gaat iemand anders in jouw nog goede benzineauto rijden. Die zal daarmee weer een oudere auto vervangen. Zo wordt het totaal aan auto’s dus steeds schoner en zuiniger. Juist oude auto’s stoten namelijk relatief veel vervuilende stoffen uit. Daarom mogen oude auto’s die op diesel rijden in steeds meer steden in sommige gebieden niet meer komen. Deze gebieden heten milieuzones.

MILIEU Hoeveel stikstof en fijnstof komt er vrij door een elektrische auto in vergelijking met een auto die op benzine rijdt?

Elektrisch rijden vervuilt de lucht veel minder dan een benzineauto. Een elektrische auto heeft namelijk geen uitlaat waar stikstof en fijnstof uitkomt. Tijdens het maken van elektriciteit in energiecentrales komt ook stikstof vrij, maar deze wordt via de schoorsteen hoog in de lucht geblazen. Een uitlaat in een auto die op benzine rijdt, zit dicht bij de grond. En dus dicht bij de plek waar mensen, dieren en planten leven. Daardoor zijn de negatieve gevolgen voor de gezondheid van mensen en de natuur groter.

Lees meer

Stikstof
Bij het verbranden van brandstof in de motor van auto’s die op benzine en diesel rijden, komt stikstof vrij. Dat gebeurt in de vorm van stikstofdioxide. Bij elektrische auto’s gebeurt dat niet. Bij het rijden op benzine komt per kilometer 21 gram stikstofdioxide in de lucht. Bij het rijden op diesel is dat 365 gram per kilometer1. Ook nieuwe auto’s die op diesel rijden, stoten meer stikstofdioxide uit dan elektrische auto’s, en ook meer dan auto’s die op benzine rijden2.

Stikstofdioxide wordt soms afgekort tot NOx. Het bestaat uit zuurstof en stikstof en is slecht voor de gezondheid. Bovendien zorgt het ook voor verzuring en bemesting van de bodem. Daardoor verdwijnen planten en bomen die van arme grond houden. Uiteindelijk verdwijnen dan ook de insecten- en vogelsoorten die van die planten en bomen leven.

Fijnstof
Fijnstof bestaat uit kleine deeltjes van verschillende soorten stoffen. Het is slecht voor de gezondheid. Zit er veel fijnstof in de lucht, dan moeten mensen vaker hoesten en zijn ze kortademig.

Fijnstof komt vrij bij de verbranding in de motor van auto’s die op benzine en diesel rijden. Dat gebeurt in de vorm van roet. Daarnaast komt er ook fijnstof in de lucht door de slijtage van banden en remmen. Die fijnstof is minder schadelijk dan het fijnstof dat ontstaat tijdens het verbranden van de brandstof. Dat komt omdat het grote deeltjes zijn en die komen minder diep in je longen.

Elektrische auto’s hebben een elektromotor. Bij het gebruik van een elektromotor komt geen fijnstof vrij. Bij elektrische auto’s komt alleen fijnstof vrij door het slijten van banden en remmen. Een elektrische auto remt bovendien op zijn motor. Zo maakt hij extra energie en slijten de banden en remmen minder snel. Daarom komt er minder fijnstof vrij door slijtage dan bij een auto die op benzine of diesel rijdt. De nieuwere dieselmotoren hebben goede roetfilters. Die vangen het fijnstof op. Maar 6 procent van het totale fijnstof van deze dieselauto’s komt uit de motor. Dat is minder dan bij auto’s die op benzine rijden. Bij een benzineauto is 23 procent van alle fijnstof die vrijkomt tijdens het rijden afkomstig van het slijten van remmen en banden. De rest van het fijnstof dat de lucht ingaat komt uit de motor.

Alles bij elkaar komt het erop neer dat tijdens het rijden van een elektrische auto het minste fijnstof vrijkomt. 28 procent minder dan bij een benzineauto en 41 procent minder dan bij een dieselauto1.

Bronnen

 • CE Delft (2015), emissiekentallen elektriciteit
 • CBS (2015), protocol Monitoring Hernieuwbare energie
 • TNO (2015) Energie- en milieuaspecten van elektrische personenvoertuigen
 • TNO & CE Delft (2014), factsheets brandstoffen wegverkeer
 • RIVM en fijnstof
AFSTAND
AFSTAND Kun je ver genoeg rijden met een elektrische auto (video)?

In de serie #ikhebnogeenvraag legt Nederland Elektrisch de meest voorkomende vragen over elektrisch rijden voor aan experts en ervaringsdeskundigen. Deze aflevering gaat over AFSTAND. Kun je ver genoeg rijden met een elektrische auto? Jelle & Dave schakelen de hulp in van Marina van Helvoort, specialist elektrisch vervoer en bestuurslid van de Vereniging Elektrische Rijders.

AFSTAND Waar wordt de afstand die je met een elektrische auto kunt rijden door beïnvloed?

De afstand die je met een volle batterij van een elektrische auto kunt rijden, heet actieradius. Dit wordt ook wel bereik of range genoemd. Je kunt het vergelijken met de afstand die een auto op één volle tank benzine of diesel kan rijden.

De actieradius van een elektrische auto hangt af van 2 dingen:

 1. de grootte van de batterij (te vergelijken met de inhoud van de tank van een auto die op benzine of diesel rijdt);
 2. en hoeveel energie de auto nodig heeft om te rijden (verbruik en rijgedrag).
Lees meer

De afstand die je met een volle batterij van een elektrische auto kunt rijden, heet actieradius. Dit wordt ook wel bereik of range genoemd. Je kunt het vergelijken met de afstand die een auto op één volle tank benzine of diesel kan rijden.

De actieradius van een elektrische auto hangt af van 2 dingen:

 1. de grootte van de batterij (te vergelijken met de inhoud van de tank van een auto die op benzine of diesel rijdt);
 2. en hoeveel energie de auto nodig heeft om te rijden (verbruik en rijgedrag).

De grootte van de batterij
Hoeveel elektriciteit je kunt opslaan in een batterij, wordt uitgedrukt in kilowattuur. Dit heet de capaciteit. De capaciteit hangt af van de grootte van de batterijen. Een elektrische auto bevat meerdere batterijen. Dit heet het batterijpakket. In een groot batterijpakket kun je in de regel meer energie opslaan dan in een kleiner batterijpakket.

En dan is er nog de energiedichtheid. Dit is het verband tussen de capaciteit en de grootte van een batterijpakket. Door nieuwe batterijtechniek gaat de energiedichtheid omhoog. En dus zijn er steeds kleinere batterijen nodig om dezelfde hoeveelheid elektriciteit op te slaan.

Het verbruik van de auto
Het verbruik zegt iets over hoeveel energie een auto nodig heeft om te rijden. Hoe groter de auto, hoe meer benzine of brandstof nodig is om 1 kilometer te rijden. Een grote auto is namelijk ook zwaarder. Dit geldt ook voor een elektrische auto. Hoe zwaarder het batterijpakket en dus de elektrische auto, hoe meer elektriciteit gebruikt wordt. Andere belangrijke factoren zijn de vorm van de auto en de kwaliteit van de onderdelen die zorgen dat de auto rijdt (aandrijflijn). Hoe zuinig een auto is die op benzine of diesel rijdt, zie je aan het aantal gebruikte liters per 100 kilometer. Hoe zuinig een elektrische auto rijdt, zie je aan het aantal gebruikte kilowattuur elektriciteit per 100 kilometer.

Rijstijl en het weer
Niet alleen de auto heeft invloed op het verbruik, de rijstijl van de gebruiker heeft dat ook. Rij je rustig? Kies je ervoor om energie terug te winnen tijdens het remmen? Let je op je snelheid? Dan zal je zuiniger rijden. Ook de verwarming en airconditioning van een auto hebben energie nodig. Dit heeft dus invloed op het verbruik.

Batterijen presteren het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Bij een lagere temperatuur werken batterijen minder goed. Daarnaast kost het verwarmen van de auto veel energie, terwijl die warmte bij een auto die op benzine of diesel rijdt vrijkomt als restwarmte. Hierdoor neemt de afstand die je in de winter met een elektrische auto kunt rijden behoorlijk af. Veel elektrische auto’s kunnen daarom de batterijen koelen én verwarmen. Hiervoor is weliswaar energie nodig, maar het zorgt ervoor dat de batterijen een stuk beter werken. Daardoor is het verlies aan actieradius weer kleiner.

Meerdere organisaties geven op hun website – bijvoorbeeld Milieu Centraal en de ANWB – tips over hoe je met je rijstijl de afstand die je met een elektrische auto kunt rijden vergroot.

AFSTAND Wat is het verschil met de afstand die een elektrische auto volgens de fabrikant kan rijden en de praktijk?

De afstand die je met een volle batterij van een elektrische auto kunt rijden, heet actieradius. Hoeveel energie de auto nodig heeft om te rijden, heet verbruik. Fabrikanten zijn verplicht om het verbruik van hun auto’s op te geven. Op basis van vooraf vastgestelde regels wordt de actieradius gemeten. Dit betekent dat met alle auto’s een standaardtest in een laboratorium uitgevoerd wordt. De standaardtest is sinds 2018 de Worldwide harmonized Light Vehicles Test Procedure (WLTP). Ondanks de invoering van deze standaardtest, zijn de testcijfers nog niet helemaal gelijk aan de cijfers uit de praktijk Dit omdat de praktijksituatie afwijkt van de testsituatie in het laboratorium. De buitentemperatuur, rijstijl, kwaliteit van het wegdek en andere zaken hebben in de praktijk namelijk invloed op de afstand die je met een elektrische auto kunt rijden.

Lees meer

Hoeveel benzine, diesel of elektriciteit auto’s nodig hebben, kun je op verschillende manieren bepalen. De autofabrikanten geven informatie aan de hand van standaardtesten. Tot 2018 heette deze test NEDC. De standaardtest is sinds 2018 de Worldwide harmonized Light Vehicles Test Procedure (WLTP). Deze is ontwikkeld in opdracht van de Europese Unie. De WLTP- en New European Driving Cycle (NEDC)-test zeggen ook iets over hoeveel CO2 er in de lucht komt als auto’s rijden.

Door de invoering van de WLTP-test worden resultaten bereikt die het verbruik van een auto in de praktijk beter benaderen, maar nog steeds wijkt het praktijkverbruik in de meeste gevallen af van de resultaten in het laboratorium.

Dit heeft diverse oorzaken. Dit kan bijvoorbeeld komen door de rijstijl van de gebruiker, extreem weer of de kwaliteit van het wegdek. Er zijn verschillende websites waar ervaringen van gebruikers worden bijgehouden om de actieradius uit de praktijk te achterhalen. De websites www.EV-Database.nl en www.spritmonitor.de/en/overview zijn hier voorbeelden van. ​

AFSTAND Wordt de afstand die je met een elektrische auto kan rijden in de toekomst nog groter?

De afstand die je met een volle batterij van een elektrische auto kunt rijden, heet actieradius. Elektrische auto’s kunnen steeds verder rijden. De actieradius zal waarschijnlijk in de toekomst nog groter worden.

De eerste generatie elektrische auto’s werd in de periode 2009-2014 gepresenteerd. Het ging om auto’s als de Mitsubishi i-MiEV, de Nissan LEAF en de Renault ZOE. Met een volle batterij konden deze auto’s volgens de standaardtest NEDC 150 tot 175 kilometer rijden.

De nieuwste generatie elektrische auto’s is in de periode 2017-2020 gepresenteerd. Het gaat om auto’s als de Nissan LEAF e+, de Opel Ampera-e, de Tesla Model 3 en de Renault ZOE en de Hyundai KONA. Met een volle batterij kunnen deze auto’s volgens de nieuwe standaardtest WLTP 400 tot 500 kilometer rijden. Nieuwe elektrische auto’s die Tesla, Lucid Air en het Nederlandse bedrijf Lightyear hebben laten zien, kunnen naar waarschijnlijk nog veel verder rijden. Daarnaast bieden autofabrikanten hun nieuwe auto’s steeds vaker aan met verschillende groottes van batterijen. Niet iedereen heeft namelijk een grote batterij nodig en een kleinere batterij kan worden verkocht tegen een aantrekkelijkere prijs voor de consument. Bovendien gebruikt de auto dan minder energie omdat het gewicht van de auto lager is. Meer informatie is te vinden in het rapport ‘Met de stroom mee’ waarin duidelijk wordt uitgelegd waarom veel autorijders genoeg hebben aan een elektrische auto die 250 kilometer kan rijden op een volle batterij.

Lees meer

Elektrische auto’s die 400 tot 500 kilometer kunnen rijden met een volle batterij blijven de komende 5 tot 10 jaar een belangrijk onderdeel van het totale aanbod. Nieuwe batterijtechnieken zullen in de toekomst elektrische auto’s mogelijk maken die 800 tot 1.000 kilometer kunnen rijden. Daarnaast bieden autofabrikanten hun nieuwe auto’s steeds vaker aan met verschillende groottes van batterijen. Niet iedereen heeft namelijk een grote batterij nodig en een kleinere batterij kan worden verkocht tegen een aantrekkelijkere prijs voor de consument. Bovendien gebruikt de auto dan minder energie omdat het gewicht van de auto lager is. Met deze auto’s van bijvoorbeeld MG, Mazda en Volkswagen kun je een afstand van ongeveer 260 kilometer rijden.

Of het nodig is om een grote batterij te hebben, is afhankelijk van de gebruiker. Mensen die veel lange afstanden rijden, vinden een grote batterij belangrijker. Door voor auto’s kleine en grote batterijen aan te bieden, worden elektrische auto’s voor iedereen aantrekkelijk. Mensen die alleen korte afstanden rijden, hebben namelijk geen grote batterij nodig. Omdat een elektrische auto met een kleine batterij goedkoper is, is deze voor hen aantrekkelijker.

Het heeft een aantal redenen dat fabrikanten steeds grotere batterijen in elektrische auto’s kunnen plaatsen. Zo is de prijs van batterijen de afgelopen jaren fors gedaald. Begin 2013 kostte een batterij nog 800 tot 1.000 Amerikaanse dollar per kilowattuur. In 2019 was die prijs al gedaald naar minder dan 100 dollar per kilowattuur. Wel is het onzeker of er in de toekomst voldoende ruwe grondstoffen zijn om batterijen te maken Toch is het einde van de prijsdaling nog niet in zicht. Elektrische auto’s worden hierdoor steeds goedkoper. Bovendien kiezen fabrikanten door de lagere prijs vaker – soms als extra optie – voor grotere batterijen. Hierdoor neemt de actieradius van elektrische auto’s toe of kan de actieradius naar wens worden vergroot.

AFSTAND Hoe lang gaat een batterij van een elektrische auto mee?

De batterijen van een elektrische auto zijn heel belangrijk, maar ook duur. Om deze reden doen fabrikanten er alles aan om batterijen zo lang mogelijk te gebruiken. Toch neemt de kwaliteit van de batterijen door het gebruik ieder jaar af. Dit heet degradatie.

De kwaliteit gaat heel langzaam achteruit. De gebruiker merkt dit niet of nauwelijks. Maar toch heeft de gebruiker van een elektrische auto invloed op de snelheid waarmee de kwaliteit van de batterij afneemt. Zo zeggen sommige experts dat het heel vaak snelladen van een elektrische auto slecht kan zijn voor de batterij. Maar ook de rijstijl kan bijvoorbeeld van invloed zijn.

Autofabrikanten maken in elektrische auto’s een systeem dat de batterij beschermt en beheert. Dit heet een batterijmanagementsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat een batterij langer meegaat. Fabrikanten geven garanties op de batterij van een elektrische auto. Veel fabrikanten geven lange garantie op de batterij voor 8 jaar óf voor het rijden van 160.000 tot 200.000 kilometer. De fabrikanten beloven meestal dat de batterij na deze tijd of afstand nog minimaal 65 tot 70 procent van de originele kwaliteit heeft.

Lees meer

Op internet staan verschillende plaatjes die de degradatie van de batterij van verschillende elektrische auto’s laten zien. Bij dit soort plaatjes is het belangrijk om te weten hoe de auto wordt gebruikt. Auto’s die bijvoorbeeld vaak opgeladen zijn bij snellaadstations geven waarschijnlijk een ander beeld dan auto’s die thuis opgeladen zijn zonder snellader. De snelheid waarmee een batterij opgeladen wordt, kan invloed hebben op de tijd dat je de batterij kunt gebruiken. Maar ook dingen als de temperatuur van de batterij, hoe snel wordt weggereden en hoe vaak wordt geladen, heeft invloed op de tijd dat je een batterij kunt gebruiken.

Als een batterij voor auto niet meer genoeg kwaliteit heeft en de actieradius hierdoor te klein wordt, kan deze vaak nog gebruikt worden voor een ander doel. Bijvoorbeeld voor het opslaan van elektriciteit uit zonnepanelen. Hierdoor krijgt de batterij een nieuwe functie buiten de auto. Ook is de verwachting dat batterijen door autofabrikanten weer ingezameld zullen worden om opnieuw te gebruiken. Batterijen zijn namelijk gemaakt van zeldzame materialen die nog een keer gebruikt kunnen worden.

AFSTAND Krijg je garantie op de batterij van een elektrische auto?

De garantievoorwaarden voor de batterij van een elektrische auto verschillen per fabrikant. Veel fabrikanten geven garantie op de batterij voor 8 jaar óf voor het rijden van 160.000 tot 200.000 kilometer. De fabrikanten beloven meestal dat de batterij na deze tijd of afstand nog minimaal 65 tot 70 procent van de originele kwaliteit heeft. Het is daarom slim om voor het kopen van een elektrische auto de garantievoorwaarden te bestuderen.

Bronnen:

AFSTAND Wat kost het om de batterij van een elektrische auto te vervangen? Kun je een batterij ook laten repareren of een tweedehandse batterij kopen? Of een batterij huren?

De kosten van een batterij zijn per autofabrikant en per elektrische auto verschillend. Op dit moment is Renault nog de enige fabrikant die batterijen van een elektrische auto verhuurt. Hierdoor loopt de gebruiker geen risico.  De fabrikant belooft een minimale kwaliteit, als de batterij kapot gaat of de kwaliteit minder gaat worden, wordt de batterij gerepareerd of vervangen.

Wel betaalt de gebruiker maandelijks een vast bedrag voor het huren van de batterij. Wanneer je een batterij huurt, is de prijs waarvoor je de auto koopt veel lager.

Batterijen kunnen gerepareerd worden. Vaak zijn deze kosten hoog als je deze vergelijkt met de  extra afstand die je kunt rijden door de reparatie van de batterij. Dit komt omdat de vraag naar de reparatie van batterijen nog klein is. Op het moment dat er voldoende vraag is, zullen ook de kosten voor reparatie van batterijen dalen. De kosten voor het vervangen van de batterij kunnen verschillen van enkele duizenden euro’s tot enkele tienduizenden euro’s. Dit is afhankelijk van de grootte van de batterij. Sommige fabrikanten staan toe dat hun autodealers een kapot deel van de batterij mogen vervangen. De kosten hiervoor bedragen enkele duizenden euro’s. Over het kopen van tweedehandse batterijen is op dit moment nog weinig informatie bekend. 

AFSTAND Hoe weet ik of de batterij van een tweedehands auto nog goed is? En of ik met de batterij nog genoeg kilometers kan rijden?

De kwaliteit van batterijen van elektrische auto’s gaat tijdens het gebruik achteruit. Uit ervaringen van gebruikers blijkt dat de snelheid waarmee dit gebeurt laag is. Fabrikanten beloven daarom ook dat de batterij voor een lange periode van goede kwaliteit blijft. De kwaliteit van de batterij van een mobiele telefoon gaat bijvoorbeeld veel sneller achteruit.

Wereldwijd rijden er vele tienduizenden elektrische auto’s die 5 jaar of ouder zijn. De batterijen van deze auto’s hebben nog tussen de 80 en 97 procent van hun originele ruimte om elektriciteit op te slaan over. Het grootste deel van deze batterijen kan zelfs nog meer dan 90 procent van de originele hoeveelheid elektriciteit opslaan. Dit wil niet zeggen dat je daarom niet kritisch moet kijken naar de kwaliteit van de batterij van een tweedehands elektrische auto.

Lees meer

Bij het kopen van een tweedehands elektrische auto moet je zo goed mogelijk de kwaliteit van de batterij en de afstand die je met een volle batterij kunt rijden controleren. Dit laatste heet de actieradius. Sommige autobedrijven geven klanten al een bewijs van de kwaliteit van de batterij. De meeste autobedrijven kunnen dit certificaat echter nog niet geven.

Om toch een goed beeld te krijgen, zul je op je eigen mening moeten vertrouwen. Op de eerste plaats is het handig om de origineel opgegeven actieradius te bekijken. Deze heeft de fabrikant opgegeven toen de auto nog nieuw was.

Vervolgens kun je proberen de kwaliteit die de batterij nu heeft te laten meten. Sommige autodealers hebben speciale apparaten om dit te doen. Zij kunnen aangeven of de batterij nog goed is.

Zelf kun je dit moeilijk achterhalen. Mocht de verkoper niks kunnen zeggen over de kwaliteit van de batterij, dan heb je zelf een aantal mogelijkheden:

 • Rijd de batterij tijdens de proefrit een keer bijna helemaal leeg. Zo kun je zien of de echte actieradius in de buurt komt van de opgegeven actieradius.
 • Soms kun je via de boordcomputer van de auto de State of Health (SoH) van de batterij bekijken.

Mocht de auto een mogelijkheid hebben om te snelladen, controleer deze dan ook goed. Ga tijdens de proefrit met de auto langs het snellaadstation. Kijk goed op de snellader naar de snelheid waarmee de batterij opgeladen wordt. Vergelijk deze met wat de gebruikshandleiding van de auto over de snellaadsnelheid zegt.

AFSTAND Wat is de actieradius van een elektrische auto die rijdt op waterstof? En wat is het verschil met een elektrische auto die rijdt op elektriciteit?

Naast elektrische auto’s met een batterij zijn er ook elektrische auto’s met een brandstofcel waarbij alleen waterdamp in de lucht komt. In een batterij wordt elektriciteit in de batterij opgeslagen. In een auto met een brandstofcel wordt deze gevoed met waterstof. Deze waterstof moet getankt en opgeslagen worden in een brandstoftank in de auto. De ene elektrische auto rijdt dus op stroom uit de batterij, de andere elektrische auto rijdt op stroom die uit waterstof gehaald wordt.

Net als bij benzine en diesel, tank je waterstof bij een tankstation. Een elektrische auto met een brandstofcel tank je in ongeveer 5 minuten vol. Dat is even lang als we gewend zijn bij het tanken van een auto die op benzine of diesel rijdt. In Nederland zijn er pas een paar elektrische auto’s te koop die op waterstof rijden.

De afstand die je met een volle tank waterstof kunt rijden van een elektrische auto met een brandstofcel heet actieradius. De actieradius van een auto met brandstofcel is afhankelijk van de getankte hoeveelheid kilogram waterstof en de hoeveelheid energie die de auto nodig heeft. Bij een middengrote elektrische personenauto kun met iedere kilogram waterstof 100 kilometer rijden. Met een tankinhoud van 5 kilogram waterstof kan je dus ongeveer 500 kilometer rijden. Over het verschil per elektrische auto met een brandstofcel is nog weinig bekend, omdat er nog niet zo veel van dit soort auto’s rondrijden.

In Nederland zijn er momenteel nog maar weinig tankstations voor waterstof. Nederland telt op dit moment 5 stations waar elektrische auto’s waterstof kunnen tanken. Dit aantal groeit waarschijnlijk binnen een paar jaar naar 20 stations. Deze sluiten aan op het  netwerk in Duitsland waar er eind 2020 bijna 90 tankstations voor waterstof waren. Waterstof kan niet alleen gebruikt worden voor personenauto’s met een brandstofcel, maar ook voor vrachtauto’s en bussen met een brandstofcel. Er rijden in Europa al meerdere bussen en vrachtauto’s met een brandstofcel rond. Veel fabrikanten van vrachtauto’s hebben al bekendgemaakt vrachtauto’s met brandstofcellen te gaan maken.

AUTODELEN
AUTODELEN ALGEMEEN | Wat is autodelen?

Autodelen is het tegen betaling gebruiken van een auto die niet in eigen bezit is.

AUTODELEN ALGEMEEN | Hoeveel elektrische deelauto’s zijn er in Nederland?

In maart 2020 waren er 64.312 deelauto’s in Nederland. Daarvan rijdt 8,2 procent op elektriciteit. 6 op de 100 deelauto’s zijn helemaal elektrisch. Het aantal elektrische deelauto’s groeit. Dat laat het plaatje hieronder zien.

Bronnen

AUTODELEN GEBRUIKERS | Is een elektrische deelauto een goede keus voor mij?

Met autodelen kun je ervaren hoe het is om in een elektrische auto te rijden zonder dat je er een hoeft te kopen of te leasen. Als er bij jou verschillende aanbieders zijn, dan kun je ook nog eens allerlei modellen uitproberen. Een deelauto wordt namelijk veel gebruikt. Hij zal dus snel worden vervangen. Je rijdt dus steeds in de nieuwste modellen elektrische auto’s. Of je er geld mee kunt besparen, hangt natuurlijk af van hoe vaak je een auto gebruikt. Hoe zit dat bij jou? Autodelen is financieel interessant als je zo’n 12.000 kilometer of minder per jaar rijdt. Dat zie je in dit voorbeeld op de website van Milieu Centraal. Hier kun je bekijken of autodelen interessant is voor jou.

Lees meer

Als je 12.700 kilometer per jaar rijdt, betaal je voor een kleine auto iedere maand ongeveer 340 euro. Een middenklasser kost je rond de 600 euro per maand. Daar zit alles bij: de verzekering, het onderhoud, het opladen... Een deelauto gebruiken in combinatie met de fiets en het openbaar vervoer is voor de meeste mensen goedkoper dan een eigen auto. Autodelen is vooral goedkoper wanneer je de auto maar af en toe nodig hebt.

Stel je gebruikt de auto iedere dag om naar je werk te gaan. Dan is delen vaak duurder dan een eigen auto of reizen met het openbaar vervoer. Stel je hebt maar af en toe een auto nodig voor je werk. Bijvoorbeeld om naar plekken te gaan waar je moeilijk met het openbaar vervoer kunt komen. Dan is een deelauto al snel voordeliger. Ga je op vakantie, dan is een huurauto goedkoper dan een deelauto. Dat geldt zeker als je de huurauto een tijd van tevoren boekt.

Er zijn nog meer voordelen aan het rijden in een deelauto. Zo zit het onderhoud in de prijs. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan. Als je in een deelauto rijdt dan zijn de kosten van de verzekeraar niet voor jou, maar voor de eigenaar. Het enige wat je zelf moet regelen, is het reserveren. En je moet natuurlijk afrekenen, maar dat gaat vaak automatisch.

Je kunt ook je eigen auto delen met anderen. Zo kun je je eigen kosten verlagen. Er is een speciale verzekering voor autodelen die je kunt regelen via SnappCar.

Het kopen van een elektrische auto is behoorlijk duur in vergelijking met gewone auto’s. De kosten voor het rijden van een elektrische auto zijn echter laag. Een elektrische deelauto koop je niet zelf. Dat geld hoef je dus niet uit te geven. Maar je hebt wel de voordelen van elektrisch rijden.

In of bij de stad zijn er vaak een aantal aanbieders van elektrische deelauto’s. Daar is het dan ook mogelijk om verschillende elektrische auto’s uit te proberen. Een deelauto wordt bovendien veel gebruikt. Hij zal dus snel worden vervangen. Je rijdt dus steeds in de nieuwste modellen elektrische auto’s. Een elektrische deelauto is ook aantrekkelijk als je het fijn vindt om in een automaat te rijden, of als je dat moet. In deelauto’s die op benzine of diesel rijden, moet je meestal met de hand schakelen.

Van alle deelauto’s in Nederland zijn er op dit moment nog niet heel veel elektrisch. Er is dus niet altijd een elektrische deelauto beschikbaar bij jou in de buurt. Dat hoeft geen probleem te zijn. Als gebruiker van deelauto’s kun je zelf beslissen om iets verder te lopen of te fietsen als je elektrisch wilt rijden.

Bronnen

AUTODELEN GEBRUIKERS | Hoe kan ik (elektrisch) autodelen?

Hoe het delen van een elektrische auto werkt, is hetzelfde als bij auto’s die op benzine of diesel rijden. Je kunt het op verschillende manieren doen. Hier lees je meer over het gebruiken van deelauto’s die worden aangeboden door bedrijven en burgers. En hier lees je meer over hoe je je eigen (elektrische) auto kunt delen met anderen.

AUTODELEN GEBRUIKERS | Welke organisaties bieden elektrische deelauto’s aan en hoe maak ik een keuze?

Veel aanbieders van deelauto’s zoals Greenwheels, MyWheels, en Juuve hebben ook elektrische deelauto’s. In Amsterdam kun je elektrisch rijden via ShareNow en Fetch. Zakelijk en persoonlijk elektrisch rijden in een deelauto kan via Amber. En op de website van We Drive Solar kun je je aanmelden voor een elektrische deelauto die helemaal op groene stroom rijdt. Via SnappCar vind je steeds meer elektrische deelauto’s van mensen die in dezelfde buurt wonen. Via deze organisatie kun je ook je eigen auto delen met de buurt en zo geld verdienen. Dat kan vanaf een kleine 100 euro per maand. Net zoals bij Greenwheels reserveer je een elektrische deelauto in de buurt via een app. Na gebruik worden de kilometerstanden automatisch opgeschreven. De kosten worden automatisch afgetrokken van je maandelijkse tegoed. Je wordt dus niet voor een deel eigenaar van de auto. Alles wordt gemakkelijk voor je bijgehouden en geregeld.

AUTODELEN GEBRUIKERS | Hoe vind ik een elektrische deelauto bij mij in de buurt?

Waar deelauto’s in jouw buurt staan kun je zien op ritjeweg. Dat kan natuurlijk ook bij de aanbieders van deelauto’s die actief zijn in jouw buurt.

AUTODELEN GEBRUIKERS | Klopt de informatie over het aantal kilometers dat een elektrische deelauto kan rijden?

Het aantal kilometers dat een elektrische auto kan rijden, hangt af van de grootte van de batterij. Elektrische deelauto’s zijn vaak nieuwe modellen. De modernste elektrische auto’s zijn tussen 2017 en 2020 gemaakt. Dat zijn auto’s zoals de Nissan LEAF e+, de Opel Ampera-e, de Tesla Model 3, de Renault ZOE en de Hyundai KONA. Met een volle batterij kunnen ze volgens de fabrikanten tot 500 kilometer rijden. Maar in het echt gebruikt een auto vaak meer elektriciteit (of benzine of diesel) dan een fabrikant zegt. Het verschil is niet zo groot als een paar jaar geleden.

AUTODELEN GEBRUIKERS | Het aantal kilometers dat een elektrische auto kan rijden, wordt bepaald in een nieuwe standaardtest met de naam WLTP 400. Maar wat de fabrikant zegt, klopt dus niet altijd in het echt. Hoe komt dat?

Dit kan bijvoorbeeld komen door de rijstijl van de gebruiker. Het ligt ook aan het weer. Is het koud, dan kan er minder energie in de batterijen. Het kan bijvoorbeeld ook te maken hebben met de kwaliteit van de weg. Er zijn verschillende websites die laten zien hoe ver verschillende modellen elektrische auto’s echt kunnen rijden. Dat kunnen ze doen omdat ze informatie van rijders van elektrische auto’s krijgen. Voorbeelden zijn www.EV-Database.nl en www.spritmonitor.de/en/overview.

AUTODELEN GEBRUIKERS | Zijn er speciale laadpalen voor elektrische deelauto’s? Zijn die altijd beschikbaar?

Parkeerplaatsen voor elektrische deelauto’s hebben altijd een laadpaal. Hoe het precies werkt kan verschillen:

 • Back to one: de elektrische deelauto heeft een vaste plek met een eigen laadpaal.
 • Zonefloating: de elektrische deelauto kan worden teruggezet aan een laadpaal in een bepaald gebied. Dat is vaak een buurt of wijk. De auto zwerft dan door dat gebied. In de app van de aanbieder van de auto kun je zien waar hij staat.
 • Back to many: de elektrische deelauto heeft geen vaste parkeerplek of gebied. Hij kan op plek A worden opgehaald en op plek B worden ingeleverd. Deze plekken zijn wel slim gekozen. Er komen veel mensen die van deelauto’s gebruikmaken. Voor hen worden daar altijd parkeerplekken met een laadpaal apart gehouden.
AUTODELEN GEBRUIKERS | Hoe weet ik zeker dat mijn elektrische deelauto genoeg is opgeladen?

Na het gebruiken van een elektrische deelauto zet je hem terug aan een laadpaal (back to one). Dit kan een vaste laadpaal zijn, speciaal voor de deelauto. Het kan ook een openbare laadpaal zijn in het gebied waar de auto moet worden neergezet. Deze deelauto (zonefloating) is na gebruik niet direct beschikbaar voor de volgende gebruiker. Hij moet even opladen. Tijdens die periode kan de auto niet worden gereserveerd.

AUTODELEN GEBRUIKERS | Hoe lang duurt het opladen van een elektrische deelauto precies?

Hier (bij de vragen onder het kopje OPLADEN) kun je lezen hoe lang het duurt om een elektrische auto op te laden.

AUTODELEN GEBRUIKERS | Er staat dat ik de elektrische auto op een gewone parkeerplek mag zetten als de batterijen vol genoeg zijn. Mag dat ook in een buurt waar je een parkeervergunning moet hebben?

Als een elektrische deelauto mag worden teruggezet in een bepaald gebied, dan noemen we dat zonefloating. Als er in dat gebied een vergunning nodig is om te parkeren, dan is er een vergunning geregeld voor jouw deelauto. Je mag de auto daar dus op een gewone parkeerplek neerzetten. Op plekken buiten dat gebied waar een vergunning nodig is, mag dat natuurlijk niet.

AUTODELEN GEBRUIKERS | Kan een elektrische deelauto bij elke laadpaal worden opgeladen?

Dit hangt af van de laadpas die bij de auto hoort. Er zijn ook laadpalen die niet werken met sommige laadpassen. Maar dat zijn er niet veel. Daarnaast maakt het uit of de auto geschikt is om op te laden via een snellader. Sommige oudere modellen elektrische auto’s kunnen dat bijvoorbeeld niet. Alle nieuwe modellen wel. Bij laadpalen van Tesla kun je alleen met een Tesla terecht.

AUTODELEN GEBRUIKERS | Hoe weet ik waar de deelauto geparkeerd staat?

Er zijn deelauto’s die op vaste parkeerplekken in je wijk staan. Andere deelauto’s vind je via een app op je smartphone.

AUTODELEN GEBRUIKERS | Kan ik hulp krijgen als ik voor het eerst een elektrische deelauto gebruik?

Ja. Vaak kun je een video bekijken waarin wordt uitgelegd hoe het werkt. Of er is iemand in de buurt die je op weg helpt en je vragen beantwoordt. Die persoon zorgt voor de auto en maakt er ook gebruik van. Ook vragen sommige aanbieders van elektrische deelauto’s je om ze te bellen als je voor het eerst in de auto gaat rijden. Je wordt dan telefonisch geholpen bij je eerste gebruik.

AUTODELEN WERKGEVERS | Welke mogelijkheden zijn er om elektrische deelauto’s in te zetten voor mijn bedrijf?

Hier lees je hoe je (elektrische) deelauto’s kunt gebruiken om mee te werken aan een beter milieu en minder geld uit te geven aan verkeer en vervoer. Bedrijven die onder andere elektrische deelauto’s voor zakelijk gebruik aanbieden, zijn bijvoorbeeld E-Mission, Amber, LeasePlan AutoDelen, Alphabet en Wagenplan.

AUTODELEN GEMEENTEN | Hoe kunnen gemeenten omgaan met bewoners die een deelauto in hun buurt willen als die er nog niet is?
 1. Reageer positief op elke bewoner die wil autodelen. Laat weten dat de gemeente enthousiast is over het delen van elektrische auto’s.
 2. Verwijs naar een webpagina waarop alles staat wat er in de gemeente nu al mogelijk is bij het delen van vervoer. Als die pagina er nog niet is, zorg dan dat die er komt.
 3. Stuur een pakket met informatie over de mogelijkheden in de gemeente.
 4. Verwijs naar www.ritjeweg.nl voor het aanbod van (elektrische) deelauto’s in de gemeente.

Meer informatie over autodelen en hoe je dat kunt aanmoedigen staat op toolkitautodelen.crow.nl en www.autodelen.info. In de Toolkit Autodelen vind je kennis over de praktijk en wettelijke regels. De website geeft antwoorden op jouw belangrijke vragen. Je leest er onder andere over de voor- en nadelen van de verschillende manieren van autodelen. Daarnaast wordt er informatie gegeven over hoe je de plekken voor deelauto’s goed kunt inrichten. Verschillende gemeenten laten dat ook zien in mooie voorbeelden.

AUTODELEN GEMEENTEN | Wat kan een gemeente doen om het delen van elektrische auto’s aantrekkelijker te maken? Hoe kan een gemeente burgers en bedrijven helpen bij hun plannen voor het delen van elektrische auto’s?
 1. Denk na over de voordelen van het delen van vervoer voor de gemeente. Leg dit vast in de doelen die je wilt bereiken. Laat deze aansluiten op je plannen voor parkeren en verkeer en vervoer.
 2. Geef als gemeente het goede voorbeeld. Laat je eigen mensen in elektrische auto’s rijden. Stel die als ze niet werken als deelauto beschikbaar aan bewoners. Bijvoorbeeld in het weekend.
 3. Moedig bedrijven en andere organisaties in de gemeente aan om hun elektrische auto’s te delen op de tijden dat er niet wordt gewerkt. Beloon ze met financiële steun voor laadpalen en gratis parkeren.
 4. Beloon activiteiten die goed zijn voor het milieu en klimaat door te helpen met speciale regels. Je kunt de komst van elektrische deelauto’s bijvoorbeeld belonen door:
  1. een parkeerplek met laadpaal voor ze te reserveren;
  2. ze een parkeervergunning te geven voor gebieden waar dat nodig is.
 5. Geef informatie over het aanbod van deelauto’s op de website van de gemeente. Ben duidelijk over de steun die de gemeente biedt. Denk na over financiële steun voor gebruikers. Je kunt ze bijvoorbeeld een korting op de eerste rit geven. Ga op alle manieren die mogelijk zijn actief in gesprek over de komst van deelauto’s.
 6. Wijs organisaties en mensen die elektrische deelauto’s willen op de mogelijkheden voor ondersteuning via de regio, zoals MRA-Elektrisch.
AUTODELEN GEMEENTEN | Hoe kunnen gemeenten het delen van elektrische auto’s ondersteunen zonder reclame te maken voor een bepaald bedrijf?

In hun plannen voor verkeer en vervoer en het delen van auto’s kunnen gemeenten spelregels opnemen die voor iedereen gelden. Die zijn dan duidelijk voor alle bedrijven die deelauto’s aanbieden. Zo hebben ze allemaal evenveel kans op succes. Je kunt bedrijven die deelauto’s aanbieden ook vragen om een offerte te maken. Daarbij kun je kiezen met hoeveel bedrijven je maximaal samenwerkt. De plekken voor deelauto’s kunnen dan naar het bedrijf met het beste aanbod gaan, of eerlijk worden verdeeld.

Wil je als gemeente dat er meer elektrische deelauto’s worden gebruikt? Dan kun je afspraken maken met de aanbieder over een welkomstkorting. Bijvoorbeeld elke eerste rit gratis. Daarbij moet de gemeente alle aanbieders gelijk behandelen.

AUTODELEN GEMEENTEN | Hoe kunnen gemeenten omgaan met een verzoek voor het reserveren van een parkeerplaats voor een deelauto?

De keuze om een bestaande, gewone parkeerplaats te reserveren voor een deelauto kan verzet veroorzaken. Dat kan bijvoorbeeld wanneer het in de buurt al heel erg moeilijk is om een parkeerplek te vinden. Verandering is nooit gemakkelijk, maar de komst van een deelauto kan het aantal auto’s in de buurt verminderen. Het kan dus helpen bij het oplossen van parkeerproblemen. Het vertellen van dit verhaal is belangrijk. Dat geldt ook voor samen met bewoners de plekken voor een deelauto kiezen en praten over hoe die er dan uit kunnen gaan zien.

Onderzoek ook samen met de organisaties of mensen die een deelauto in de buurt willen of je de bewoners er echt mee helpt. 

AUTODELEN GEMEENTEN | Kunnen gemeenten ook laadpalen plaatsen die alleen voor elektrische deelauto’s bedoeld zijn?

Ja, dit gebeurt al op veel plekken.

AUTODELEN STARTEN MET DELEN | Hoe kan ik voor een elektrische deelauto een vaste parkeerplaats en laadvoorziening aan de openbare weg aanvragen?

Start bij de gemeente. Die kan besluiten dat een gewone parkeerplek wordt veranderd in aparte parkeerplek voor een elektrische deelauto. Hoe dat wordt aangepakt, verschilt per gemeente. Stel een gemeente heeft afspraken met een of meer bedrijven die laadpalen plaatsen. Dan regelt de gemeente het zelf of stuurt je door naar een aanbieder van laadpalen. In andere gevallen kun je bij de regio terecht met je vraag. In de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland kan dat via MRA-Elektrisch. De regio zal dan samen met de gemeente met jouw verzoek aan de slag gaan.

Een mooi voorbeeld van succes in het delen van elektrische auto’s is te vinden in Waterland. Hier werken organisaties die deelauto’s willen, de gemeente, een aanbieder van deelauto’s en MRA-Elektrisch goed samen. Het aantal elektrische deelauto’s is er snel uitgebreid. Steeds meer inwoners zijn enthousiast.

AUTODELEN STARTEN MET DELEN | Zijn er al veel plekken waar veel mensen bij elkaar komen om vervoer te delen? Bijvoorbeeld voor het plaatsen en opladen van elektrische fietsen en scooters?

Plekken waar veel mensen bij elkaar komen en vervoer kunnen delen, noemen we mobiliteitshubs of eHUBS. Veel ervaring daarmee is er nog niet. Maar het wordt wel op heel wat plaatsen op verschillende manieren uitgeprobeerd. Daarbij helpt Europa met financiële steun via het Interreg-programma. Zo kan het dat er proeven worden gedaan met eHUBS in verschillende landen in Noordwest-Europa. Neem contact op met jouw regio voor advies over deze mogelijkheid. 

AUTODELEN STARTEN MET DELEN | Is een laadpaal voor een deelauto ook een laadpaal voor iedereen?

Dat is niet het geval wanneer de deelauto een eigen parkeerplek heeft. Als een deelauto overal in een buurt of wijk bij een laadpaal mag worden gezet, is dat wel zo. Vaak wordt bij de komst van een deelauto een extra laadpaal geplaatst. Zo zijn er genoeg laadpalen voor iedereen.

AUTODELEN STARTEN MET DELEN | Hoe weet ik waar ik een deelauto moet plaatsen zodat die genoeg wordt gebruikt?

Voor het kiezen van de beste plek voor een deelauto kun je een onderzoek (laten) doen. Daarbij wordt goed gekeken naar de omgeving en de mensen die er wonen. Je kunt ook samen met de gemeente de beste plek kiezen. Een andere mogelijkheid is om via een vragenlijst uit te zoeken wat de bewoners van een buurt of wijk willen.

AUTODELEN STARTEN MET DELEN | Hoe regel je schade aan deelauto’s en boetes voor deelauto’s?

Als je eigenaar van de deelauto bent of die leaset, loopt dat via jou. Wanneer er steeds meer deelauto’s bij jou in de buurt komen, kun je voor dit soort zaken samenwerken met zakelijke aanbieders. Dat deed Stichting Waterland bijvoorbeeld met MyWheels. Dat gebeurde toen er 7 deelauto’s waren en er vraag was naar meer. De Vereniging voor Gedeeld Autogebruik en OnzeAuto bieden verzekeringen voor deelauto’s aan.

AUTODELEN STARTEN MET DELEN | Moet ik zelf een app of website bouwen voor het reserveren en gebruiken van een elektrische deelauto?

Je kunt die zelf bouwen. Maar er zijn ook apps en websites die je gewoon kunt kopen en gebruiken voor het reserveren en gebruiken van deelauto’s. Een veelgebruikte app is Partago. Die is in Vlaanderen gemaakt voor mensen die samenwerken bij het delen van auto’s.

AUTODELEN STARTEN MET DELEN | Kan ik financiële steun krijgen bij het kopen van een elektrische deelauto?

Er is geen speciale vergoeding van de overheid voor het kopen van een elektrische deelauto. Voor het kopen van een elektrische auto kun je echter wel financiële steun krijgen. Je kunt de elektrische auto dan als deelauto aanbieden via Snappcar. Als je een auto leaset, is het nodig om even goed uit te zoeken of je die mag delen.