Foto van de week | Vattenfall InCharge plaatst 4.000e publieke laadpunt in Noord-Brabant en Limburg

Foto's|Laatste update:

Vattenfall InCharge in het Limburgse Kerkrade heeft het 4.000ste laadpunt voor elektrische auto’s in Noord-Brabant en Limburg geplaatst. Een mijlpaal, waarmee Vattenfall halverwege de realisatie van totaal 8.000 laadpunten in deze provincies is.

Exponentieel
Begin 2020 gunden Noord-Brabant en Limburg een aanbesteding voor de uitrol van hun laadnetwerk aan Vattenfall InCharge. Een belangrijke innovatie ten opzichte van de eerder gewonnen aanbesteding betrof het proactief plaatsen op basis van verwachte laadbehoefte.

Proactief plaatsen wordt steeds belangrijker omdat het aantal elektrisch rijders exponentieel toeneemt. Tegelijkertijd is er een tekort aan installateurs en schaarste op het elektriciteitsnet. Om zo efficiënt mogelijk gebruik te kunnen maken van de beperkte mankracht en middelen moet van tevoren daarom goed ingeschat worden waar laadpalen bijgeplaatst moeten worden.

Slim datamodel
Een slim datamodel voorspelt de laadbehoefte per gemeente binnen een bepaald gebied aan de hand van bijvoorbeeld de verkoopcijfers van elektrische auto’s en veranderingen in het aantal inwoners. Vattenfall InCharge maakt daarna in overleg met de betrokken gemeenten en de netbeheerder een behoeftevoorspellend plan voor het efficiënt en snel plaatsen van laadpalen. In de afgelopen 2 jaar zijn er van de 4.000 geplaatste publieke laadpunten zo’n 1.800 proactief geplaatst.

Naast het proactief plaatsen van laadpalen realiseert Vattenfall InCharge in Noord-Brabant en Limburg ook laadpalen op aanvraag. Dat werkt zo: een bewoner koopt of leaset een elektrische auto en heeft geen eigen parkeerplaats. Dan kan deze persoon een laadpaal in de buurt aanvragen als daar nog geen laadpaal staat of als deze drukbezet is.

Maastricht aan kop
De meeste nieuwe laadpunten in Noord-Brabant en Limburg staan in Maastricht (236 laadpunten, waarvan er 164 proactief geplaatst zijn), gevolgd door ’s-Hertogenbosch (192), Roosendaal (168), Venlo (160) en Tilburg (156).

‹ Naar overzicht