©VDL

Foto van de week | VDL rondt eerste grootschalige batterijvervangingsproject voor elektrische bussen af

Foto's|Laatste update:

VDL Bus & Coach heeft het eerste grootschalige batterijrefurbishmentproject van Europa afgerond. 43 bussen van Hermes, dat onderdeel is van Transdev Nederland, zijn voorzien van compleet nieuwe en grotere batterijpakketten. 

Stationaire toepassing
De oude batterijen worden binnen project ‘Anubis’ in samenwerking met energiebedrijf RWE gebruikt in een stationaire toepassing in het elektriciteitsnet.

Het Brabantse openbaarvervoerbedrijf Hermes nam ruim 6 jaar geleden 43 elektrische bussen in gebruik en had daarmee in één klap de grootste elektrische busvloot van Europa. De prestaties van de initiële batterijen waren na 6 jaar teruggelopen door het intensieve gebruik van de bussen, wat zich laat vergelijken met een personenauto die in 6 jaar 1,75 miljoen kilometer heeft gereden. Omdat de afname van de batterijprestaties de actieradius van de bussen liet teruglopen, zou een efficiënte inzet niet meer gegarandeerd kunnen worden. Daarom is ervoor gekozen om de batterijen te vervangen.

350 kilowattuur
Er is gekozen om het originele batterijpakket te vervangen door een volledig nieuw systeem met een bijna dubbele capaciteit, van 180 kilowattuur naar 350
kilowattuur. Hierdoor ontstaat een aanzienlijk grotere actieradius waardoor deze upgrade de mogelijkheid geeft om flexibeler met de geplande laadmomenten om te gaan. Zo zijn de 43 bussen die gezamenlijk inmiddels ruim 18 miljoen kilometer hebben gereden, weer up-to-date en klaar om ook de komende jaren in Eindhoven zero emissie stadsvervoer te verzorgen.

Martijn Mentink, algemeen directeur Hermes: 'In 2016 liep Hermes voorop met de introductie van 43 zero emissie 18-meter-bussen. We zijn er trots op dat we nu weer een grote stap voorwaarts in onze vergroeningsstrategie mogen maken. Omdat we minder laadmomenten nodig hebben voor onze bussen, kunnen we de bussen op meer lijnen inzetten. Zo kunnen meer reizigers kennismaken met het comfort van deze elektrische bussen en daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee.' 

‹ Naar overzicht