©Den Haag

Beschikbaarheid laadpalen en prijzen van 1 juli 2021 verplicht openbaar beschikbaar

Nieuws|Laatste update:

Vanaf 1 juli 2021 zijn laadexploitanten verplicht informatie over hun publieke toegankelijke laadpalen openbaar te delen. Zij doen dat niet alleen via hun eigen site of app, maar moeten deze data ook beschikbaar stellen aan bijvoorbeeld appbouwers. Zo kunnen prijsvergelijkingsapps met real time informatie over alle publieke laadpalen in Nederland worden gemaakt. Ook kunnen elektrische rijders straks via hun navigatieapp snel en makkelijk de informatie vinden die ze nodig hebben als ze onderweg hun elektrische auto willen laden.

In één oogopslag
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil met de maatregel antwoord bieden op vragen als waar is een vrije laadpaal, met welke snelheid kan daar geladen worden en wat kost dat? Van Veldhoven: ‘Wie elektrisch rijdt kan meestal met een glimlach afrekenen. We maken het nu makkelijker om de laagste prijs te vinden. Net als bij de benzinepomp zie je straks in één oogopslag wat het laden kost. En weet je voordat je er naar toe rijdt dat een laadpunt vrij is. Dat geeft zekerheid en vertrouwen.’

Goede stap
Uit het nationaal laadonderzoek 2020 van ElaadNL en de Vereniging Elektrische Rijders blijkt dat ook onder mensen die al elektrisch rijden veel behoefte is aan goede informatie over bezettingsstatus, prijs, laadsnelheid en precieze locatie van een laadpunt. Deze regels, die vastgelegd worden in het Besluit en Regeling Infrastructuur Alternatieve Brandstoffen, geven elektrische rijders meer zekerheid en gemak.

Koos Burgman, voorzitter van de Vereniging Elektrische rijders noemt het een goede stap: ‘Onze helpdesk krijgt regelmatig verbaasde vragen van leden die niet makkelijk kunnen zien wat laden kost. De doorgewinterde elektrische rijder weet inmiddels zijn weg vaak wel te vinden via verschillende apps. Maar voor mensen die net overgestapt zijn op een elektrische auto is het vaak echt zoeken. Nu er zoveel nieuwe elektrische rijders bijkomen is dit echt een stap die wat ons betreft niet snel genoeg kan worden gezet.’

213 nieuwe laadpunten per werkdag
Om de groei van het aantal elektrische auto’s bij te benen zijn er in Nederland in 2021 naar schatting 213 nieuwe laadpunten per werkdag nodig, en in 2025 per werkdag 550. Overheden werken met netbeheerders en marktpartijen samen om te zorgen dat die laadpunten er op het juiste moment en op de juiste plek zijn.

Het kabinet vindt dat laden op reis op termijn net zo makkelijk moet zijn als het laden van een mobiele telefoon. Nederland is daarom sinds 2 jaar trekker van een Europees innovatieproject waarin 15 lidstaten samenwerken om in deze landen informatie over laadpunten te harmoniseren en in 2021 eenvoudig beschikbaar te maken voor gebruikers.

Meer lezen en een reactie geven op de consultatie van de maatregel van staatssecretaris Van Veldhoven? Klik hier .

‹ Naar overzicht