©Ivo | Dreamstime.com

Amsterdam start klushub en geeft adviessubsidie voor uitstootvrije zone

Nieuws|Laatste update:

Amsterdam voert op 1 januari 2025 de uitstootvrije zone waardoor de meest vervuilende bestel- en vrachtauto’s de zone binnen de S100 niet meer in mogen. Voor nieuwere voertuigen gelden overgangsregels. Omdat sommige ondernemers nog niet volledig voorbereid zijn, biedt de gemeente per direct ondersteuning om de overstap naar uitstootvrij vervoer haalbaar te maken.

Ontheffing
Om deze ondernemers te helpen, zetten Amsterdam in op persoonlijk advies, gerichte informatie, direct contact en een ontheffing.

Logistiek adviseurs staan klaar om ondernemers te begeleiden bij de overstap naar uitstootvrije voertuigen of het aanvragen van een ontheffing. De ondernemers hebben informatie ontvangen via brieven, speciale bijeenkomsten en teams die ondernemers opzochten, bijvoorbeeld in bouwmarkten. Vanaf deze maand is er bovendien een speciaal telefoonnummer voor ondernemers die snel persoonlijk advies willen. Ondernemers die nog geen elektrisch voertuig hebben of niet voldoende geld hebben om over te stappen, kunnen een ontheffing aanvragen. Voor foodtrucks is er al een landelijke ontheffing tot 2030.

3.000 euro subsidie
Sinds 1 december kunnen Amsterdamse mkb’ers en non-profit instellingen een subsidie van 3.000 euro aanvragen. Dit bedrag kunnen zij gebruiken om uitstootvrij deel- of logistiek vervoer in te kopen of uitstootvrije voertuigen te kopen of leasen. Zo kunnen ondernemers uitproberen wat voor hen het beste werkt. Deze regeling komt bovenop de sloopregeling en de landelijke subsidieregelingen die al gelden.

Er is in totaal 500.000 euro beschikbaar voor de ‘adviessubsidie’.

Klushub
In de Piet Heingarage start Amsterdam tot slot een proef met een overstappunt. Ondernemers kunnen hier hun voertuig parkeren en overstappen op een elektrisch voertuig. Een app maakt het mogelijk om parkeerplekken en voertuigen te reserveren. Grotere bedrijven doen dit al.

In de klushub kunnen ook kleinere ondernemingen kijken of dit voor hen werkt. De proef is onderdeel van een Europees project en wordt samen met de Hogeschool van Amsterdam uitgevoerd.

‹ Naar overzicht