
‘Netcapaciteit veel logistieke bedrijven voldoende voor elektrisch rijden’
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat veel logistieke bedrijven in Nederland voldoende netcapaciteit hebben om hun wagenpark deels of volledig te elektrificeren, vooral bij kleinere vloten.
35.000 locaties onderzocht
Voor het eerst zijn data uit het Centraal Aansluitingen Register (CAR) en het voertuiggegevenssysteem VESDI aan elkaar gekoppeld. Die koppeling maakt zichtbaar in hoeverre netaansluitingen op locaties van logistieke bedrijven geschikt zijn voor elektrisch laden. In totaal werden bijna 35.000 locaties onderzocht, goed voor 81 procent van alle vrachtwagens en een derde van de bestelwagens in Nederland.
Het onderzoek is uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), met ondersteuning van onder meer de Topsector Logistiek, de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL)-werkgroep Logistiek en adviesbureau Districon.
Voorsprong kleine wagenparken
De resultaten tonen dat vooral kleine wagenparken – tot 25 bestelauto’s of 5 zwaardere voertuigen – goed gepositioneerd zijn voor elektrificatie. Ruim 90 procent van deze locaties heeft voldoende netcapaciteit om deels te elektrificeren, en bij 41 procent is volledige elektrificatie zelfs mogelijk binnen de bestaande aansluiting. Dit betekent dat een groot deel van de logistieke sector relatief eenvoudig en zonder netverzwaring de overstap kan maken naar elektrisch vervoer.
Voor middelgrote en grote wagenparken is het beeld minder gunstig. Deze vormen een kleinere groep, maar kampen vaker met een te beperkte netcapaciteit. Ongeveer 5.000 locaties in deze categorie zullen zonder aanvullende maatregelen moeite hebben om hun elektrificatieplannen te realiseren.
1 op de 3
Bij ‘regulier laden’ blijkt 32 procent – oftewel 1 op de 3 – van de onderzochte aansluitingen niet toereikend voor een gedeeltelijk geëlektrificeerd wagenpark in 2030. Daarbij zijn de onderzoekers uitgegaan van 25 procent elektrische bestelwagens en 10 procent elektrische vrachtwagens.
Door over te stappen op ‘slim laden’ – waarbij voertuigen laden op gunstige momenten qua prijs en belasting van het stroomnet – daalt dit percentage naar 19 procent. Slim laden blijkt daarmee volgens het onderzoek een cruciale strategie voor het verkleinen van de kloof tussen ambities en praktische haalbaarheid.