©Sergii Kumer | Dreamstime.com

Kabinet presenteert ambities en visie voor elektrisch vliegen

Nieuws|Laatste update:

Minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de ambities en visie van het kabinet op het gebied van elektrisch vliegen. Dit naar aanleiding van een verzoek van D66. Nederland zet stevig in op de ontwikkeling van elektrisch vliegen als onderdeel van de verduurzaming van de luchtvaart. In de Kamerbrief licht de minister de voortgang toe.

Schiphol en korteafstandsvluchten
In deze brief beschrijft de minister concrete acties om zowel waterstof-elektrisch als batterij-elektrisch vliegen mogelijk te maken. Dit vormt een belangrijk onderdeel van de transitie naar schonere en stillere luchtvaart.

Volgens Madlener vindt circa 75 procent van de vluchten vanaf Schiphol plaats op afstanden tot 2.000 kilometer. Een groot deel van deze vluchten kan in de toekomst mogelijk worden uitgevoerd met waterstof- of elektrische vliegtuigen. De technologie ontwikkelt zich volgens hem snel, maar er zijn nog beperkingen op het gebied van actieradius en passagierscapaciteit voor commerciële toepassingen.

Duidelijke tijdlijn
In lijn met de Innovatiestrategie Luchtvaart schetst de minister een duidelijke tijdlijn: in 2030 moet de eerste CO2-vrije vlucht voor minimaal 9 passagiers een feit zijn. 10 jaar later, in 2040, moet dit opgeschaald zijn naar toestellen voor minstens 40 personen. Het einddoel is dat in 2050 alle korte vluchten tot 500 kilometer emissievrij worden uitgevoerd.

Airbus betrokken
Verschillende Nederlandse bedrijven, waaronder Fokker Next Gen, Conscious Aerospace, Elysian en Vaeridion, zijn actief in de ontwikkeling van waterstof- en elektrische vliegtuigen. Ook luchtvaartgigant Airbus heeft zich bij deze beweging aangesloten door de Airbus Tech Hub in Nederland te vestigen, een centrum voor onderzoek en innovatie.

Nationaal Groeifonds
Om deze technologische vooruitgang te ondersteunen, investeert Nederland 383 miljoen euro via het Nationaal Groeifondsproject Luchtvaart in Transitie (LiT). De luchtvaartsector legt daar eenzelfde bedrag naast, waardoor de totale investering uitkomt op ruim 766 miljoen euro. De focus ligt hierbij op waterstoftechnologie; batterij-elektrisch vliegen krijgt financiering via andere kanalen.

Uitdagingen
Voor succesvolle implementatie zijn diverse randvoorwaarden nodig. Dit betreft onder meer aanpassingen in wet- en regelgeving, de aanleg van laad- en tankinfrastructuur op luchthavens en voldoende ruimte voor testen en experimenteren. Ook netcongestie en een tekort aan gekwalificeerd personeel vormen uitdagingen.

Nieuwe wetgeving
Minister Madlener onderstreept het belang van internationale samenwerking. Nederland werkt nauw samen met de Benelux-landen en Noordrijn-Westfalen en heeft gezamenlijk een voorstel ingediend bij de Europese Commissie om de samenwerking verder te versterken.

Tot slot werkt het ministerie aan nieuwe regelgeving die een juridisch kader biedt voor test- en experimenteervluchten. Madlener stelt voor om de Wet luchtvaart aan te passen en een zogenaamde ‘vliegvergunning’ of permit to fly in te voeren, zodat dergelijke vluchten zonder aparte ontheffingen kunnen plaatsvinden.

‹ Naar overzicht