
TNO ontwikkelt batterijtest voor elektrische bussen
TNO heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die de batterijgezondheid van elektrische bussen meet tijdens het opladen. Dit gebeurt on-site en on-demand via een diagnoselader, zonder verstoring van de dienstregeling. De innovatie maakt deel uit van het Vitalise-project.
Slimme diagnose
De CheckUp-tool bestaat uit software die een bidirectionele lader aanstuurt. Tijdens het laden voert het systeem automatisch een gezondheidstest uit op de batterij. Het analyseert data uit het regelsysteem om de gezondheid en restcapaciteit van de batterij te bepalen.
Door deze metingen regelmatig uit te voeren, kunnen vervoerders de achteruitgang van de batterij nauwkeurig bijhouden. Deze informatie helpt bij het optimaliseren van zowel de inzet als het laadproces van de bussen, wat leidt tot een langere levensduur van de batterijen. Dit heeft positieve effecten op de duurzaamheid en kosten. Op dit moment werkt deze technologie alleen nog voor batterijsystemen in bussen en vrachtwagens.
Praktijktest loopt
De nieuwe meettechnologie wordt momenteel gedurende een heel jaar getest met 43 elektrische bussen van Arriva Nederland in Limburg. Hoewel de proef nog enkele maanden duurt, is nu al duidelijk dat de metingen succesvol verlopen, bruikbare data opleveren en goed passen in de dagelijkse bedrijfsvoering.
Het Vitalise-laadprotocol dat wordt toegepast richt zich op drie factoren die volgens wetenschappelijk onderzoek de levensduur van een batterij beïnvloeden: de laadsnelheid, het laadniveau en de temperatuur van de batterij tijdens het laden. De CheckUp-tool meet gedurende het jaar meerdere keren dezelfde bussen om de effecten op levensduurverlenging te bepalen.
Grote vooruitgang
Deze nieuwe technologie maakt het voor het eerst mogelijk om batterijen ‘s nachts tijdens het laden te diagnosticeren zonder de dagelijkse dienstregeling te verstoren. Dit gebeurt volledig autonoom en op aanvraag.
Tot nu toe moest voor een grondige analyse van de batterijkwaliteit het voertuig tijdelijk uit dienst worden genomen en gedeeltelijk worden gedemonteerd. Met deze innovatie blijven zowel het voertuig als alle operationele gegevens binnen het bedrijf, in plaats van dat deze naar een externe partij gaan.
De tool is ontwikkeld in samenwerking met vervoerder Arriva Nederland, Chargepoint en Heliox Energy. Het doel van dit Vitalise-project is het verlengen van de levensduur van batterijen, wat niet alleen een aanzienlijke kostenbesparing kan opleveren, maar ook bijdraagt aan een duurzamere bedrijfsvoering.