
De harde cijfers | Elektrisch wagenpark groeit, maar wel minder snel
Het Nederlandse wagenpark is gegroeid tot meer dan 9 miljoen auto's. Dat blijkt uit het trendrapport Personenauto's 2025 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Revnext. De groei van het aantal voertuigen was in 2024 sterker dan in voorgaande jaren. Het aantal elektrische auto’s neemt daarbij toe, maar minder snel dan voorheen. Dieselauto's verdwijnen geleidelijk.
Prijsverschillen verkleinen
Kleine elektrische auto’s zijn volgens de onderzoekers gemiddeld duurder dan vergelijkbare benzinemodellen. In de hogere segmenten is dit juist andersom: grotere elektrische auto's zijn vaak goedkoper dan benzinemodellen of plug-in hybrides. Middenklasse auto's worden het meest nieuw verkocht, waarbij particulieren voornamelijk kiezen voor kleinere tot middenklasse modellen. Zakelijke rijders zijn oververtegenwoordigd in de hogere segmenten.
De actieradius van elektrische auto's is een belangrijk criterium voor kopers. Deze is bij bijna alle formaten toegenomen, met zelfs 33 procent meer bereik in de afgelopen 5 jaar. Deze toename geldt echter niet voor de allerkleinste compacte elektrische modellen.
Zakelijk elektrisch
Het aandeel elektrische auto's in nieuwe verkopen is gestegen naar 35 procent, voornamelijk ten koste van benzineauto's. Nieuwe dieselauto's worden nauwelijks meer verkocht in Nederland. Van alle nieuwe auto's wordt ongeveer 60 procent gekocht door bedrijven, maar bij elektrische auto's staat zelfs 71 procent op naam van zakelijke rijders.
Eind 2024 reden er bijna 558.000 elektrische auto's in Nederland, wat neerkomt op 6,1 procent van het totale wagenpark. Iets meer dan de helft hiervan wordt gebruikt door zakelijke rijders.
Laadpunten toenemen
Nederland telde in 2024 bijna 1 miljoen laadpunten, waarvan 183.000 openbaar toegankelijk waren. Dit betekent een stijging van 26 procent vergeleken met het jaar ervoor. Eind 2024 voldeed 83 procent van de Nederlandse buurten aan de norm voor voldoende publieke laadpunten.
De verhouding tussen stekkervoertuigen en openbare laadpunten is licht toegenomen, wat duidt op iets drukkere laadpalen. Desondanks blijft deze verhouding in Nederland zeer gunstig in vergelijking met andere landen.
Het trendrapport, jaarlijks opgesteld door RVO en Revnext in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, geeft een overzicht van de ontwikkelingen in het Nederlandse wagenpark van 2013 tot en met 2024. Het rapport besteedt bijzondere aandacht aan elektrische voertuigen en laadinfrastructuur, omdat elektrisch rijden een belangrijk beleidsdoel is om vervuiling door auto's te verminderen. Het volledige rapport is hier te downloaden. De meeste actuele cijfers over elektrisch rijden vind je hier!