©ElaadNL

Provincies en gemeenten in Groningen en Drenthe bestellen 1.000 laadpalen

Nieuws|Laatste update:

De provincies Groningen en Drenthe gaan samen met 30 gemeenten 1.000 openbare laadpalen voor elektrische auto's bestellen. Eind vorig jaar tekenden beide provincies en energieorganisatie Enpuls hiertoe al de 'Green Deal Laadpalen', tijdens de Klimaattop Noord-Nederland.

Nu sluiten zich hier dus ook 30 gemeenten bij aan. Komende maand ondertekenen alle partijen een samenwerkingsovereenkomst. Om dit moment te markeren, onthulden gedeputeerden Nienke Homan en Fleur Gräper-van Koolwijk symbolisch een laadpaal bij P+R Hoogkerk. De provincies Groningen en Drenthe willen een Europese aanbesteding starten voor het plaatsen, beheren en exploiteren van publiek toegankelijke laadpalen in de openbare ruimte. Voor de financiering hiervan vraagt de provincie Groningen namens alle partijen subsidie aan vanuit de Green Deal Openbaar Toegankelijke Elektrische Laadinfrastructuur van de Rijksoverheid. Op basis van de samenwerking tussen provincies en gemeenten kunnen in 30 deelnemende gemeenten laadpalen geplaatst worden. Hierbij gaat het om 700 laadpalen in Groningen en 300 laadpalen in Drenthe. Het is de bedoeling dat de palen tussen 2019 en 2022 geplaatst worden.

Voorwaarde is dat de energie die aan de laadpalen wordt geleverd 100 procent lokaal duurzaam is opgewekt. Daarnaast onderzoeken provincies en gemeenten of het mogelijk is om meerdere energieleveranciers toegang te geven tot de laadpalen. Tot nu toe werden de concessies voor zowel het plaatsen van laadpalen als de energieleverantie voor 10 jaar vastgelegd. In de huidige energiemarkt is dat ongewoon. De uitdaging in deze aanbesteding is dat elke energieleverancier (bijvoorbeeld Grunneger Power of Drentse Kei) stroom kan leveren aan zijn klanten via eigen laadpassen. Daarmee krijgen elektrisch rijders de mogelijkheid stroom te gebruiken van bijvoorbeeld het zonnepark van de lokale coöperatie.

‹ Naar overzicht