©ElaadNL

Publicatie van de maand | Groeiend aantal elektrische trucks vraagt om nieuwe laadinfrastructuur

Publicatie van de maand|Laatste update:

Onderzoekers van kennis- en innovatiecentrum ElaadNL verwachten vanaf 2025 een forse groei van het aantal elektrische trucks in de nationale en internationale logistiek. Omdat op zeer hoge vermogens opgeladen wordt, moet volgens ElaadNL een nieuw laadnetwerk aangelegd worden.

Overheden, netbeheerders en de logistieke sector werken samen in de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) om de elektrificatie van het zwaar transport soepel te laten verlopen. In 3 scenario’s (laag, midden en hoog) geeft de ElaadNL Outlook inzicht in hoe deze voertuigen zijn verdeeld over Nederland en wat voor soort laadlocaties ze naar verwachting nodig zullen hebben. De onderzoekers hebben in de Outlook het aantal benodigde laadpunten berekend voor 4 soorten laadlocaties: bij depots, gedeelde laadhubs, truckparkings en verzorgingsplaatsen. Uit de analyse blijkt onder andere dat het realiseren van laadinfrastructuur bij de verzorgingsplaatsen langs de Europese transport corridors essentieel is voor de laadbehoefte van e-trucks.       

De ElaadNL Outlook ‘De ontwikkeling van batterij-elektrische trucks in (inter)nationale logistiek in Nederland tot en met 2035’ is hier te downloaden.

Titel publicatie: Truckers komen op stoom
Organisatie: ElaadNL
Publicatiedatum: Juli-augustus 2020

‹ Naar overzicht