
Jongeren onderschatten gevaren van opgevoerde e-bikes
Uit onderzoek van Ipsos I&O blijkt dat jongeren en hun ouders vaak niet weten dat zij aansprakelijk kunnen zijn voor duizenden euro's schade bij een ongeval met een opgevoerde e-bike. De verzekeringsdekking vervalt volledig.
Onverzekerd rijden
Een peiling onder 500 jongeren van 12 tot 24 jaar met een e-bike en 400 ouders toont aan dat ongeveer 4 op de 10 jongeren niet weten dat zij onverzekerd zijn als zij een ongeluk krijgen met een opgevoerde e-bike. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor de campagne ''t Kan hard gaan'.
Volgens het onderzoek geeft 1 op de 10 jongeren aan dat hun elektrische fiets of fatbike is opgevoerd, waardoor deze harder kan rijden dan 25 kilometer per uur. De helft van deze opgevoerde e-bikes kan zelfs snelheden boven de 35 kilometer per uur bereiken.
Financiële gevolgen
Voor elektrische fietsen die zo hard kunnen rijden, gelden strenge regels zoals een helmplicht, minimumleeftijd en rijbewijsplicht. Ondanks dat 8 op de 10 ouders weten dat hun kind niet verzekerd is op een opgevoerde fiets, begrijpt slechts 9 procent dat hun kind aansprakelijk kan zijn voor alle schade, ook als het niet zelf het ongeluk heeft veroorzaakt.
De gevolgen kunnen ernstig zijn. Naast het betalen van schade riskeren jongeren een boete van 320 euro voor het rijden met een verboden voertuig. Jongeren boven de 12 jaar kunnen zelfs een strafblad krijgen en bij een tweede aanhouding kan de fiets in beslag worden genomen.
Persoonlijke ervaringen
Sommige deelnemers aan de peiling deelden hun ervaringen. Eva werd aangereden terwijl ze op haar opgevoerde fatbike reed. Ze brak haar arm en liep een hersenschudding op, ondanks dat ze een fietshelm droeg. 'De verzekeraar heeft enkel de ziekenhuiskosten vergoed, maar niet mijn gederfde winst. Dit kwam omdat mijn fatbike met slechts 5 kilometer per uur te veel was opgevoerd,' vertelt ze.
Een andere deelnemer, Mirjam, raakte gewond toen een automobilist haar over het hoofd zag. 'Tot mijn verbazing bleek mijn verzekering niets te vergoeden, omdat mijn fatbike door de opgevoerde snelheid niet meer als reguliere e-bike werd beschouwd. Hierdoor moest ik zelf opdraaien voor alle kosten: de schade aan mijn fiets, de fysiotherapie en een kapotte telefoon. In totaal zo'n 1.000 euro.'
Voorlichting centraal
Om ouders en kinderen te helpen opgevoerde e-bikes te herkennen heeft het ministerie samen met de ANWB, RAI vereniging, Veilig Verkeer Nederland, het Verbond van Verzekeraars en TeamAlert een E-bike Reality Checklist opgesteld. Deze bevat tips en informatie over wettelijke regels, juridische gevolgen en het herkennen van opgevoerde e-bikes.
Er is al langer discussie over de risico's van vooral fatbikes. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voorstander van een helmplicht of minimumleeftijd, maar eerder onderzoek wijst uit dat aparte regels voor fatbikes niet uitvoerbaar zijn. Met de huidige campagne richt het ministerie zich specifiek op jongeren en hun ouders via radiospotjes, sociale media en posters om hen bewust te maken van de risico's.