©BAM

Video van de week | Elektrische bouwmachine vervangt spoor van tramlijn in Den Haag

Video's|Laatste update:

Bouwbedrijf BAM nam de afgelopen diverse elektrische bouwmachines in gebruik en heeft die nu voor het eerst ingezet. De krol-e komt voor het eerst in actie op het Buitenhof in Den Haag. Met het oog op de aanschaf van nieuwe tramstellen, wordt met behulp van krol-e voor gemeente Den Haag gefaseerd het spoor van tramlijn 16 vervangen.

Onder andere worden de ligging en infra aangepast op het traject van de Waldepiermankade tot het Buitenhof. Tram 16 is op de gebruikelijke route buiten dienst en wordt deels via een alternatieve route geleid.

Naast krol-e wordt op het project in Den Haag meer elektrisch materieel ingezet. Zo worden onder andere ook een elektrische hoogwerker, knikmops en Wacker-trilplaat gebruikt. De elektrische krol werkt in Den Haag aan een Light Rail-werk van BAM, maar ze zal ook veelvuldig ingezet worden op Heavy Rail-werken voor ProRail. Samen maken ze grote stappen naar een emissieloze bouwplaats.

De eerste volledig elektrisch aangedreven asfaltspreidmachine heeft eveneens haar eerste meters afgelegd tijdens werkzaamheden op de A35. De machine is ingezet tijdens het herstellen van het asfalt voor het project Integraal Groot Onderhoud in opdracht van Rijkswaterstaat. Op jaarbasis bespaart deze asfaltspreidmachine ruim 93.000 kilogram CO₂ en 115.000 gram stikstofoxide.

De elektrische asfaltspreidmachine zorgt voor een besparing van zo’n 150 liter diesel per draaidag van 8 uur. Dit komt neer op een reductie van ruim 93.000 kilogram CO₂ en 115.000 gram stikstofoxide op jaarbasis. Naast de emissievoordelen maakt deze elektrische asfaltspreidmachine aanzienlijk minder geluid dan de huidige machines.

Afgelopen januari werd de wereldprimeur van de elektrische asfaltmachine bekendgemaakt. Wirtgen en New Electric bouwden een asfaltspreidmachine om naar een elektrische variant, bestaande uit een vaste batterij van 270 kilowattuur en 2 slim geschakelde elektromotoren.

‹ Naar overzicht