©Efteling

Video van de week | Stroomtrein Efteling wordt elektrisch

Video's|Laatste update:

De stoomtrein in pretpark de Efteling wordt elektrisch. Sinds de komst van de eerste stoomlocomotief Aagje, 55 jaar geleden, rijden de treinen op steenkool. De Efteling wil klimaatneutraal zijn in 2030 en zelfs klimaatpositief in 2032. Om deze ambitie waar te maken is het noodzakelijk om de treinen duurzamer te maken. Met het stapsgewijs elektrificeren van de stoomlocomotieven zet Nederlandse grootste attractiepark hierin een belangrijke stap.

Uiterlijk behouden
Het uiterlijk van de treinen blijft behouden, alleen de aandrijving wordt aangepast. Om de nostalgische ervaring van een ritje in de stoomtrein zoveel mogelijk te benaderen zullen showeffecten worden toegevoegd. Vanaf de Winter Efteling kunnen bezoekers een rondje rijden in de eerste elektrisch aangedreven trein.

De nostalgische sfeer en de huidige beleving behouden, was een belangrijk uitgangspunt in de opdracht voor de leverancier en smalspoor-specialist Alan Keef uit Herefordshire in het Verenigd Koninkrijk. Alan Keef is geen onbekende voor de Efteling. In 1991 bouwde deze Britse leverancier de vierde en laatste locomotief voor de Efteling Stoomtrein Maatschappij, Trijntje. Het familiebedrijf is een autoriteit op gebied van smalspoor en vierde recent haar 50-jarig bestaan.

Patrick Keef, algemeen directeur van het Britse familiebedrijf, over het project: ‘Het is echt een bijzondere opdracht, waarbij we onze ruime ervaring in het elektrificeren van treinen goed kunnen inzetten. Uiteraard doen we dit met oog voor het unieke karakter van de stoomtreinen. We zorgen ervoor dat alle onderdelen blijven behouden ten behoeve van de historische waarde.’

‹ Naar overzicht