Video van de week | Duurzame stroom opslaan in elektrische auto’s
Nederland loopt voorop als het gaat om elektrisch rijden. Deze voorsprong kan men gebruiken om ook de volgende stap te zetten: duurzame stroom uit zon en wind opslaan in elektrische auto’s (en deze later weer gebruiken). Om dat voor elkaar te krijgen willen diverse partijen van Nederland een groot Living Lab voor Smart Charging maken. Hoe? Bekijk deze korte animatiefilm van Eelke Dekker en Chris Karthaus in opdracht van ElaadNL.
In een begeleidende essay stellen Eric van Kaathoven en Arjan Wargers van ElaadNL de 3 succesfactoren voor een glansrol van de elektrische auto in de energietransitie vast:
- Voldoende elektrische auto’s: de trend dat er steeds meer modellen op de markt komen met betere accu’s en ook tegen lagere prijzen, doet sterk vermoeden dat de elektrische auto niet te stoppen is. Maar fiscale stimuleringen en goede randvoorwaarden zoals een publieke laadinfrastructuur hebben Nederland wel een van de koplopers gemaakt en blijven nog van belang.
- Laadinfrastructuur die Smart Charging mogelijk maakt: de palen moeten het juiste signaal kunnen geven aan de auto om Smart Charging mogelijk te maken. ‘Domme palen’ kunnen alleen maar reageren op in en uitpluggen en wij vermoeden dat weinig mensen midden in de nacht op willen staan om hun auto in te pluggen omdat dan de wind waait.
- Regels die deze transitie niet in de weg zitten. Op dit moment is het systeem niet echt ingericht op de nieuwe rol van de elektrische auto. Elektrische auto’s betalen meer belasting voor het laden dan brandstofauto’s voor het tanken. De stroommarkten zijn niet ingericht op (grote aantallen) kleine aanbieders zoals elektrische auto’s en ook niet op de snelheid die deze kunnen bieden. Netbeheerders mogen alleen een vast tarief vragen en kunnen geen prikkel geven om stroom te vragen buiten de piek, terwijl ze daarmee wel dure netinvesteringen kunnen voorkomen. Bij het project in Lombok zien we bijvoorbeeld dat er drie keer belasting betaald wordt bij vehicle-to-grid. Eerst als de zonnepanelen stroom leveren op het net, dan voor de levering aan de publieke laadpaal en ten slotte voor het terug leveren. Ook op andere terreinen van de transitie naar duurzame energie zie je dit soort hindernissen in regeltjes die we ooit opstelden in andere tijden.
Van Kaathoven en Wargers concluderen: ‘Als we in staat zijn op deze drie terreinen winst te boeken, zijn er straks veel meer elektrische auto’s, kunnen deze via Smart Charging geschikte laadpalen opladen op de beste, meest duurzame momenten en wordt de winst die dat de maatschappij oplevert ook eerlijk beloond. Dan is niet alleen de motor van de auto veranderd van een verbrandingsmotor in een elektrische maar is de auto zelf van een onderdeel van het probleem een onderdeel van de oplossing geworden.’