©Mercedes-Benz

Het nieuws in 1 minuut | Serieproductie eActros van start, 1.000 laadpalen voor Brussel en nieuwe waterstoftankstations

Nieuws in 1 minuut|Laatste update:

Samenwerking Q-Park en GO Sharing
Q-Park en GO Sharing zijn een langdurige samenwerking aangegaan om vanuit locaties van Q-Park elektrische scooters en fietsen aan te bieden. De primeurs gaan naar Q-Park Laakhaven in Den Haag, Q-Park Schiecentrale in Rotterdam, Q-Park Arena in Den Bosch en Q-Park Bijenkorf in Eindhoven. Per direct zijn bij deze locaties meerdere e-deelscooters en e-deelfietsen van GO Sharing beschikbaar. Klanten kunnen via de website van Q-Park een parkeerplaats met e-scooter of e-bike boeken. Fred Wilkes, directeur Business Development Q-Park Nederland: ‘Met deze samenwerking bieden we een oplossing voor bezoekers die aan de rand van de stad parkeren en de “last mile” naar het centrum willen afleggen met een ander groen vervoermiddel.’ 

Serieproductie eActros in fabriek Mercedes-Benz van start
De serieproductie van de batterij-elektrische truck eActros in de Mercedes-Benz-fabriek in Wörth is gestart. Het hart van de eActros-serieproductie is het Future Truck Center, de productiehal die met de start van de serieproductie officieel in gebruik is genomen. In de toekomst zal hier ook de elektrificatie van andere CO2-neutrale trucks van Mercedes-Benz plaatsvinden. De serieproductie van de eEconic, speciaal ontworpen voor gebruik door gemeentediensten, staat gepland voor de tweede helft van 2022. Het is de bedoeling dat de batterij-elektrische eActros LongHaul voor langeafstandstransport in 2024 klaar is voor serieproductie.

Waterstof tanken kan vanaf nu in Nieuwegein
Het eerste waterstoftankstation in de provincie Utrecht is geopend. Waterstof-elektrische personenauto’s, bussen en vrachtwagens kunnen terecht in Nieuwegein. De komst van het waterstoftankstation van Hysolar/Greenpoint sluit aan bij het ‘Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht’. Het convenant is inmiddels door bijna 100 organisaties ondertekend. De volgende stap na de opening van het tankstation is productie van groene waterstof, gepland voor realisatie in 2022. Tot die tijd wordt bij het tankstation waterstof met CO2-compensatie aangeboden. ‘Dit is een grote mijlpaal binnen het Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht, en een belangrijke stap in de mobiliteitstransitie naar een gezonde leefomgeving, goede luchtkwaliteit en duurzamer vervoer,’ aldus Arne Schaddelee, gedeputeerde provincie Utrecht.

Bouw waterstoftankstation in Heinenoord van start
De provincie Zuid-Holland, gemeente Hoeksche Waard, waterstofleverancier Everfuel en vervoerder Connexxion werken samen aan de realisatie van een van de grootste waterstoftankstations van Europa in Heinenoord. Reizigers in de Hoeksche Waard – Goeree-Overflakkee stappen begin 2022 mogelijk in een van de 20 waterstof-elektrische bussen van Connexxion die ‘tanken’ bij het waterstoftankstation.

In de regio Hoeksche Waard – Goeree-Overflakkee rijdt vervoerder Connexxion sinds juni 2020 al met 4 waterstofbussen. Begin 2022 komen hier 20 nieuwe Solaris-waterstof-elektrische bussen van het type Urbino 12 Hydrogen bij. Het nieuwe waterstoftankstation bij de busstalling in Heinenoord voorziet straks deze voertuigen van waterstof. In eerste instantie tanken alleen de bussen van Connexxion bij het waterstoftankstation. Door het opschaalbare ontwerp kan het station in de toekomst ook worden gebruikt door ander zwaar vervoer zoals vrachtwagens. Dat geldt nog niet voor personenauto’s, omdat de tankdruk anders is.

Brusol rolt netwerk van 1.000 laadpalen uit in het Brussel
De komende maanden plaatst Brusol 1.000 laadpalen in het Brussels Gewest, kunnen klanten gratis rijden met elektrische deelwagens, en kunnen alle Brusselaars via crowdlending participeren in de energietransitie. Sinds de zomer van 2018 plaatste Brusol meer dan 3.500 gratis zonnepanelen voor Brusselse gezinnen en kleine en middelgrote onderneming. Sinds 2020 verkoopt Brusol ook 100 procent groene, 100 procent Brusselse energie, maar samen met de verhuizing naar een nieuwe hoofdlocatie in Jette, lanceert Brusol nu ook elektrische mobiliteit. De komende maanden plaatst het 1.000 laadpalen in Brussel. De snelladers die Brusol aan zijn eigen hoofdlocatie plaatste – meteen de 2 snelste laadpalen van het gewest – laden wagens op in minder dan 10 minuten. Zodra de Brusol-snelladers (350 kilowatt) operationeel zijn (naar verwachting nog in oktober), zal men in minder dan 10 minuten een elektrische wagen kunnen opladen. De 2 snelladers zijn het pronkstuk van een compleet laadplein met een 20-tal laadpalen. Alle palen functioneren op groene energie.

‹ Naar overzicht