©ANWB

ANWB Elektrisch Rijden Monitor: elektrische auto afgelopen jaar duurder geworden

Publicatie van de maand|Laatste update:

Elektrisch rijden is in 2022 duurder geworden. De aanschafprijs van de gemiddelde elektrische auto nam toe, terwijl ook de gebruikskosten stegen door hogere energieprijzen. Toch blijft elektrisch rijden met 61,4 eurocent per kilometer nog altijd goedkoper dan rijden in een benzineauto met 63,4 eurocent per kilometer. Dat blijkt uit de nieuwe editie van de Elektrisch Rijden Monitor van de ANWB. Het consumentenonderzoek is dit jaar uitgevoerd in 10 Europese landen.

Prijsbarrière
De totale kosten van een elektrische auto zijn het afgelopen jaar gestegen. Dat komt onder andere door hogere energiekosten en hogere verzekeringspremies. Daardoor heeft de consument volgens het onderzoek minder voordeel van elektrisch rijden. De gemiddelde aanschafprijs van een nieuwe elektrische auto steeg naar ruim 45.000 euro. Tegelijkertijd is de prijs die de consument wil betalen voor een nieuwe elektrische auto afgenomen naar 29.000 euro. Dat leidt tot een prijsbarrière van bijna 17.000 euro.

Binnen 5 jaar
Een kwart van de Nederlanders is van plan om binnen 5 jaar een elektrische auto aan te schaffen. Onder Nederlanders met een eigen parkeerplek en zonnepanelen ligt dit percentage echter fors hoger, te weten op 43 procent.

Zij kunnen hun auto voordelig thuis opladen en zijn minder afhankelijk van openbare laadfaciliteiten. Daar komen er in Nederland steeds meer van, het aantal snellaadlocaties nam toe van 614 in 2021 naar 972 in 2022.

Koplopers
De monitor van de ANWB is dit jaar uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel in 10 Europese landen. Nederland en Denemarken zijn koplopers als het gaat om elektrisch rijden. Het aantal elektrische voertuigen beslaat hier respectievelijk 3,7 en 4 procent van het totale wagenpark. Nederland heeft daarnaast het hoogste aantal openbare laadpunten. In andere landen laat de laadinfra nog vaak te wensen over.

In Nederland hebben 1934 mensen meegedaan aan het onderzoek. Het gaat om respondenten tussen de 18 en 70 jaar, met een representatieve verdeling naar geslacht, leeftijd, regio en inkomen. Het volledige onderzoek is hier te raadplegen.

‹ Naar overzicht