©Svleusden | Dreamstime.com

Publicatie van de maand | Gemiddeld onderhoudsbedrag elektrische auto gedaald

Publicatie van de maand|Laatste update:

Het gemiddelde bedrag dat rijders van een volledig elektrische auto (bev) en plug-in hybride elektrische auto (phev) afgelopen jaar kwijt waren aan het onderhoud van hun auto is gedaald. Dit terwijl het aantal onderhoudsmomenten en het bedrag per onderhoudsmoment voor brandstofauto’s juist is gestegen. Dit alles blijkt uit de Aftersales Monitor 2023 van BOVAG en RAI Vereniging.

Verouderende wagenpark
Het gestegen aantal onderhoudsmomenten – 2,1 gemiddeld per auto in 2023, tegen 1,69 in 2021 – is volgens het onderzoek te verklaren door het groeiende en verouderende wagenpark. Ten opzichte van 2015 is het wagenpark in 2023 gegroeid met 1,1 miljoen auto’s naar 9.407.578 auto’s.

Daar komt bij dat de gemiddelde leeftijd van het rijdend wagenpark in Nederland inmiddels 11,7 jaar is en dat een auto bijna 20 jaar oud als deze gesloopt wordt in Nederland.

Kinderziektes
Het gemiddelde bedrag per onderhoudsmoment was afgelopen jaar 334 euro tegen 319 euro een jaar eerder. Per auto werd in 2023 over een heel jaar gemiddeld 701 euro aan reparatie en onderhoud uitgegeven, tegen 641 euro een jaar daarvoor.

Ander beeld
Bev’s en phev’s laten een geheel ander beeld laten zien. Bij bev’s daalde het gemiddelde onderhoudsbedrag juist van 292 naar 263 euro. En bij phev’s daalde dat bedrag van 496 naar 472 euro. Ter vergelijking: bij auto’s met verbrandingsmotor was het gemiddelde onderhoudsbedrag vorig jaar 752 euro, tegen 672 euro een jaar eerder.

De verklaring hiervoor kan volgens de onderzoekers zijn dat de elektrische auto inmiddels een volwassen product is, met minder kinderziektes dan in de eerste jaren van de opkomst van de bev. Daarnaast is vorig jaar een stevige instroom van nieuwe en jong gebruikte ev’s en phev’s geweest en jonge auto’s hebben een lagere onderhoudsbehoefte dan auto’s met meer kilometers op de teller.

Lees hier de samenvatting van de Aftersales Monitor 2023.

‹ Naar overzicht