English
©BAM

Video van de week | BAM neemt ’s werelds eerste elektrische wals in gebruik

Video's|Laatste update:

BAM Infra Nederland heeft ’s werelds eerste elektrische 10-12 ton wals in gebruik genomen. Een ouder model wals is door het materieelbedrijf van BAM in de afgelopen 1,5 jaar omgebouwd tot een elektrische varaiant.

Rijden en sturen
De uitstootvrije wals werd onlangs voor het eerst ingezet op een project voor gemeente Almere en andere projecten volgen snel.

Door de elektrische aandrijving stoot de wals geen CO2 en stikstof uit. Hierdoor is BAM in staat schoner te bouwen. Daarnaast is de wals een stuk stiller dan de huidige walsen. Waar het lastig is om zwaar materieel te elektrificeren, leent een wals zich daar beter voor. Die hoeft volgens het bouwbedrijf namelijk niet keer op keer een zware last te hijsen of continu te graven in een bouwput. De wals heeft alleen energie nodig om te rijden en te sturen. De wals is natuurlijk wel zwaarder dan een gemiddelde auto, maar hoeft geen rijbereik van honderden kilometers te hebben om op de eindbestemming te komen.

3 tot 5 uur laden
Ten opzichte van de oorspronkelijke dieselmotor in deze carrosserie scheelt het 7 liter brandstof per uur; oftewel zo’n 73 liter per dag. Met de elektrische wals bespaart BAM zo’n 236 kilogram CO2 per dag. Op jaarbasis met 180 draaidagen is dat ruim 42.000 kilogram. Op volgeladen accu’s is de wals 8 uur inzetbaar. Na 3 tot 5 uur laden zijn de accu’s weer helemaal vol. Hierdoor kan BAM de wals dagelijks inzetten.

‹ Naar overzicht

Test & Reviews | Polestar 2

De ANWB heeft de Polestar 2  getest. Het voertuig heeft volgens de fabrikant een actieradius van 470 kilometer.
Test & reviews|Laatste update:

Test & Reviews | Volkswagen ID.3

De ANWB heeft de Volkswagen ID.3  getest. Het voertuig heeft volgens de fabrikant een actieradius van 426 kilometer.
Test & reviews|Laatste update:

Test & Reviews | Honda e 2020

De ANWB heeft de Honda e 2020 getest. Het voertuig heeft volgens de fabrikant een actieradius van 220 kilometer.
Test & reviews|Laatste update:

23 woningcorporaties presenteren mogelijkheden van laadpunten elektrische auto's voor huurders

23 woningcorporaties hebben samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de mogelijkheden onderzocht voor laadpunten bij huurwoningen. Het publiek beschikbare rapport bevat aanbevelingen voor beleid en uitvoering van projecten,...
Publicatie van de maand|Laatste update:

Prinsjesdag: bijtelling voor elektrische auto met zonnepanelen in 2021 gunstiger

Het kabinet heeft op Prinsjesdag bekendgemaakt een  elektrische auto met zonnepanelen in 2021 te gaan bevoordelen. Dat staat in het Belastingplan 2021. Voor elektrische auto’s met zonnepanelen geldt vanaf 2021 volgens de afspraken...
Nieuws|Laatste update: