©Topsector Energie | Lenten Scheepvaart

Foto van de week | Eerste elektrisch binnenvaartschip op waterstof komt eraan

Foto's|Laatste update:

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat trekt 4 miljoen euro uit voor de bouw, ontwikkeling en het in de vaart brengen van het eerste binnenvaartvrachtschip in Nederland dat elektrisch wordt aangedreven met waterstof.

In 2023 in de vaart
Waterstof is een belangrijk duurzaam alternatief voor binnenvaartschepen die varen op fossiele diesel. Door de bouw van het waterstof-elektrisch schip te ondersteunen, geeft Van Nieuwenhuizen verduurzaming van de binnenvaart een verdere impuls. In 2050 moet de Nederlandse binnenvaart zero-emissie zijn. Het nieuwe binnenvaartschip komt naar verwachting in 2023 in de vaart.

Minister Van Nieuwenhuizen: ‘Door dit schip te bouwen en er straks mee te varen, leren we in de praktijk wat er nodig is om waterstof veilig en op grotere schaal te gebruiken in onze binnenvaart. Dit is een heel mooie stap vooruit op weg naar een binnenvaart zonder uitstoot.’

135 meter lang
Het gebruik van waterstof in de binnenvaart staat nog in de kinderschoenen. Door nu een nieuw schip te ontwikkelen dat met een elektrische motor op groene waterstof vaart, kan straks in de praktijk verder worden geëxperimenteerd met productie, opslag en transport van waterstoftoepassingen. Op deze manier kan waterstof zich ontwikkelen als belangrijke duurzame aandrijving voor binnenvaartschepen naast bijvoorbeeld batterij-elektrisch aangedreven schepen. 

Het schip krijgt de naam Antonie, wordt 135 meter lang, 3.700 ton en wordt gebouwd door Lenten Scheepvaart. De bouw staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van het WEVA-project. Dit is de afkorting van ‘Waterstof Elektrisch Vrachtschip Antonie’. De Antonie gaat zout vervoeren van de fabriek van Nouryon in Delfzijl naar de Botlek in Rotterdam. Het project waar naast de reder en vervoerder ook de motorleverancier en brandstofcelproducent bij betrokken zijn, wordt begeleid door binnenvaartcoöperatie NPRC.

‹ Naar overzicht