©Fastned

Het nieuws in 1 minuut | maandag 8 juli – zondag 15 juli 2019

Nieuws in 1 minuut|Laatste update:

Fastned opent 100e snellaadstation
Fastned, het laadbedrijf dat een Europees netwerk van snellaadstations bouwt waar alle volledig elektrische voertuigen snel hun accu kunnen laden, heeft gelijktijdig zijn 100e en 101e snellaadstation in Europa geopend. Het gaat om de stations Molenkamp en Eigenblok aan beide zijden van de A15 tussen Gorinchem en Geldermalsen. Michiel Langezaal, chief executive officer Fastned: ‘Dit is goed nieuws voor elektrisch rijders en een mooie mijlpaal voor Fastned. In 2013 openden we onze eerste stations langs de Nederlandse snelweg. 6 jaar later hebben we meer dan 100 stations gebouwd in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk op A-locaties langs snelwegen en in steden. We zijn daarnaast ver gevorderd met de ontwikkeling van locaties in België en Zwitserland. Fastned is met dit snellaadnetwerk inmiddels een van de grootste spelers in Europa.’

Nieuwe Renault ZOE heeft actieradius van 390 kilometer
Renault heeft de nieuwe versie van de volledige elektrische auto ZOE onthuld. De derde generatie van de auto heeft een 52-kilowattuurbatterij, goed voor een actieradius van 390 kilometer volgens WLTP. De ZOE is geschikt voor 22 kilowatt AC-laden en nu ook 50 kilowatt DC-laden. Verder bezit de nieuwe ZOE innovatieve features en connectiviteitsdiensten via Renault EASY CONNECT. Rijhulpsystemen, het Renault EASY LINK-multimediasysteem en een nieuwe stadsmodus maken het rijden eenvoudiger en plezieriger. De nieuwe ZOE is vanaf eind 2019 leverbaar, prijzen worden later bekendgemaakt.

Bijna helft Nederlanders staat positief tegenover delen vervoermiddelen
Bijna de helft van de Nederlanders staat open voor Mobility as a Service (MaaS): een vervoersabonnement waarmee zij voor een vast bedrag per maand gebruik kunnen maken van alle mogelijke vormen van deel – en openbaar vervoer.  In dit toekomstbeeld kunnen zij met behulp van een ‘real time’ app worden geadviseerd over de meest efficiënte route, ongeacht het type vervoer. Ze stellen echter wel als harde voorwaarde dat deze wijze van vervoer hen net zo eenvoudig op de plaats van bestemming brengt als de eigen auto, motor of fiets. MaaS is volgens ABN AMRO in potentie een veelbelovende oplossing voor de onderbenutting van stilstaande voertuigen, steeds grotere verkeersdrukte en files, opstoppingen in stedelijke gebieden, en de luchtverontreiniging die dit tot gevolg heeft. Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van ABN AMRO, blijkt dat ruim 64 procent van de Nederlanders bereid is zijn reisgedrag te heroverwegen. Dat is opmerkelijk, omdat 60 procent nu slechts incidenteel of helemaal niet met het openbaar vervoer reist. Hoewel 93 procent nog geen gebruikmaakt van deelvervoer, verwacht 55 procent wel dat deelvervoer in de komende jaren populairder wordt.

63 procent Europeanen vindt aanschaf dieselauto geen optie meer
Uit Europees onderzoek van AutoScout24, de grootste onlineportal voor gebruikte en nieuwe auto’s in Nederland, blijkt dat 63 procent van de Europeanen geen dieselauto meer zouden kopen. Ook zegt 42 procent een elektrische auto te overwegen. Dieselauto’s worden steeds meer geweerd in steden en twee derde (63 procent) van de Europeanen zegt dan ook dat zij dit type auto niet meer zouden kopen. Nederlanders zijn hierin het meest stellig; zo geeft 81 procent aan dat dit geen optie meer is in de toekomst, waarbij meer vrouwen (85 procent) dan mannen (78 procent) dit vinden. Ook de meerderheid van de Italianen (66 procent), Belgen (65 procent), Duitsers (62 procent), Fransen (60 procent) en Spanjaarden (59 procent) deelt deze mening. Alleen in Oostenrijk overweegt meer dan de helft (56 procent) van de automobilisten nog de aankoop van een dieselauto.

Van de Europeanen zegt 42 procent het aanschaffen van een elektrische auto als optie te zien, waarbij vooral Spanjaarden (51 procent) hier voorstander van zijn, gevolgd door Italianen (45 procent), Nederlanders (41 procent) en Duitsers (39 procent). In Oostenrijk, België en Frankrijk ligt deze bereidheid momenteel het laagst (alle drie 37 procent). Wat opvalt is dat in Nederland meer mannen (47 procent) dan vrouwen (36 procent) de aanschaf van een elektrische auto als optie zien.

‹ Naar overzicht