©Hyundai

Het nieuws in 1 minuut | maandag 7 december – zondag 20 december 2020

Nieuws in 1 minuut|Laatste update:

Nederlands E-magy ontwikkelt technologie voor nieuwe generatie batterijen
Het Nederlandse E-mage heeft een technologieplatform ontwikkeld voor nanoporeus silicium dat de prestaties van de volgende generatie lithium-ionbatterijen voor elektrische voertuigen verbetert. E-magy is een van de eerste op dit gebied en een van de weinige spelers met een volledig operationele pilotlijn. De volgende stap is de productie opvoeren naar industriële schaal om te voldoen aan de verwachte vraag van producenten van batterijen en autofabrikanten. De huidige productielocatie kan tot 25 ton nanoporeus silicium per jaar produceren. E-magy bereidt nu de lancering voor van een aanvullende financieringsronde voor de bouw van een nieuwe productiefaciliteit in Nederland met een capaciteit van maximaal 3.000 ton die zou kunnen dienen voor de productie van ongeveer 500.000 nieuwe elektrische voertuigen per jaar.

10 waterstof-elektrische bussen in Achterhoek/regio Zutphen
Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland heeft besloten deel te nemen aan een Europees programma voor stimulering van emissieloos openbaar vervoer door inzet van 10 elektrische bussen op waterstof in de Achterhoek/regio Zutphen. Arriva gaat deze 10 bussen met ingang van december 2021 (dienstregeling 2022) inzetten in de Achterhoek en Cleantechregio.  De waterstof-elektrische bussen vervangen de huidige dieselbussen en gaan gezamenlijk meer dan 1 miljoen  kilometer per jaar elektrische rijden. Daarmee wordt met Europese subsidie een impuls gegeven aan de vergroening van de mobiliteit, de productie van groene waterstof en de realisatie van de waterstofinfrastructuur.

Hyundai KONA Electric krijgt in zomer van 2021 opvolger
Hyundai presenteert de vernieuwde KONA Electric. De volledig elektrisch aangedreven compacte SUV komt in de zomer van 2021 naar Nederland. Wereldwijd zijn de afgelopen 2 jaar 120.000 exemplaren verkocht, waarvan meer dan 53.000 in Europa. Sinds dit jaar wordt de KONA Electric behalve in Zuid-Korea ook geproduceerd in de Hyundai-fabriek in Tsjechië. Speciaal voor de KONA Electric is het productieproces daar verder gemoderniseerd. De vernieuwde KONA Electric zal net als het huidige model leverbaar zijn met keuze uit 2 verschillende batterijpakketten. De elektromotor in de versie met 64-kilowattuur-batterijpakket levert een maximaal vermogen van 204 pk (150 kilowatt). De KONA Electric met 39,2-kilowattuur-batterijpakket levert 136 pk (100 kilowatt). De maximumsnelheid van deze versie bedraagt 155 kilometer per uur. Het rijbereik van de KONA Electric met 64- kilowattuur-batterijpakket is 484 kilometer (volgens WLTP). De KONA Electric 39,2 kilowattuur heeft een actieradius tot 305 kilometer (volgens WLTP).

Complete reeks elektrische Volvo-trucks in Europa in 2021
Vanaf 2021 zijn volledig elektrische uitvoeringen van zware Volvo-trucks beschikbaar voor Europese transporteurs. Volvo Trucks biedt vanaf 2021 een complete heavy duty-reeks met elektrische aandrijflijn. Volvo Trucks voert nu tests uit met de elektrische heavy duty-trucks Volvo FH, Volvo FM en de Volvo FMX, met het oog op hun inzet voor regionaal transport en stedelijke bouwactiviteiten in Europa. Deze trucks hebben een treingewicht tot 44 ton. Afhankelijk van de accuconfiguratie is de actieradius maximaal 300 kilometer. De verkoop begint volgend jaar, de serieproductie start in 2022. Dit betekent dat Volvo Trucks vanaf 2021 in Europa een complete range elektrische trucks gaat verkopen voor distributietaken, afvalinzameling, regionaal transport en stedelijke bouwactiviteiten.

‹ Naar overzicht