
Bulkaanvragen voor laadpalen kan elektrificatie wagenpark versnellen
Een pilot voor het centraal aanvragen van openbare laadpalen heeft aangetoond dat elektrificatie van zakelijke wagenparken drastisch kan versnellen. Door bulkaanvragen mogelijk te maken, wordt de overgang naar elektrisch rijden voor bedrijven eenvoudiger en efficiënter.
Momenteel kunnen alleen individuele berijders laadpalen aanvragen, terwijl wagenparkbeheerders steeds vaker hun volledige vloot willen elektrificeren. De pilot bewijst dat een centrale aanpak voor bulkaanvragen de oplossing biedt. Dankzij deze methode kunnen bedrijven in één keer honderden aanvragen indienen, niet alleen voor directe behoeften maar ook voor toekomstige uitbreidingen van hun elektrische vloot. Dit creëert een win-winsituatie voor gemeenten, laadpaalexploitanten (cpo’s) en wagenparkbeheerders.
Digitalisering
Het gestandaardiseerde proces voor bulkaanvragen levert een significante tijdsbesparing op, verhoogt de transparantie en geeft alle betrokken partijen beter inzicht in de huidige én toekomstige laadbehoefte. Hierdoor kunnen elektrificatieplannen van bedrijven sneller worden gerealiseerd en wordt de administratieve belasting sterk verminderd.
Tijdens de pilot werden enkele uitdagingen geïdentificeerd die opgelost moeten worden, waaronder de noodzaak voor zorgvuldige verwerkersovereenkomsten rond adresgegevens, standaardisatie van dataformats, en eerlijke verdeling van aanvragen tussen cpo’s. Een belangrijk aandachtspunt blijft het gebrek aan exacte realisatiedata voor de laadpalen, wat onzekerheid creëert bij wagenparkbeheerders.
Schaalvergroting
In 2025 werken NKL Nederland en de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) aan de verdere ontwikkeling van deze centrale aanpak. Er is al veel interesse bij grote wagenparkeigenaren, waaronder 3 netbeheerders en diverse leden van Techniek Nederland, die samen meer dan 50.000 voertuigen vertegenwoordigen.
Met dit centrale systeem krijgen gemeenten betere planmogelijkheden en zien cpo’s nieuwe kansen voor hun businesscase. Hoewel een aanvraag geen plaatsingsgarantie biedt, geeft de toegenomen transparantie en inzicht in het bestaande laadpalennetwerk wagenparkbeheerders voldoende zekerheid om de overstap naar elektrisch te maken.
Doe mee aan
Voor een effectieve uitrol is voldoende schaalgrootte essentieel. Bedrijven die willen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van deze centrale aanpak voor bulkaanvragen kunnen contact opnemen met projectleider Stef Pierik.
Het rapport Bulkaanvragen openbare laadinfrastructuur is gebaseerd op een pilot uitgevoerd in opdracht van de NAL Werkgroep Logistiek. Grote wagenparkbeheerders zoals Liander en Unica hebben deelgenomen aan de pilot.