©E-Trucks Europe

Vanaf 2030 alleen nog elektrische vuilniswagens de weg op

Nieuws|Laatste update:

Vanaf 2030 geen nieuwe vervuilende vuilniswagens in de straat en in de jaren erna álle vuilniswagens volledig zonder uitstoot van uitlaatgassen. Die afspraak hebben het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, diverse gemeenten en een aantal partijen uit de reinigingsbranche gemaakt. Emissieloze elektrische reinigingsvoertuigen stoten geen CO2, stikstof en fijnstof uit tijdens het rijden. Daarmee zijn ze goed voor het klimaat en de schone lucht in de steden. En ze zijn vaak ook nog eens een stuk stiller, wat de leefbaarheid ten goede komt. Onder andere de gemeenten Leiden, Groningen, Den Haag en Breda maken deze afspraak. Gemeenten als Amsterdam , Rotterdam en Tilburg tekenden al eerder.

Belangrijke rol gemeenten
Verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vindt het een mooie stap in de uitvoering van het eerder gesloten klimaatakkoord: ‘De woorden schoon en vuilniswagen klinken misschien niet meteen als een logische combinatie. Maar als je bedenkt dat er zo’n 6.000 reinigingsvoertuigen door onze straten rijden moet het dat wel worden. Straks stoten ze in elk geval geen uitlaatgassen maar uit en dat is goed nieuws voor het klimaat en de schone lucht in onze dorpen en steden.’

De gemeenten hebben een belangrijke rol bij het verduurzamen van reinigingsvoertuigen en vuilniswagens. Zij zijn verantwoordelijk voor de inzameling van huisvuil, en kunnen daarom eisen stellen aan de voertuigen die vuilverwerkers en –ophalers gebruiken. Op dit moment rijden in een aantal gemeenten al emissieloze reinigingsvoertuigen. Het betreft zowel batterij-elektrische voertuigen, bijvoorbeeld kleine vrachtauto’s en bestelbussen, en waterstof-elektrische voertuigen, bijvoorbeeld de grotere vuilniswagens.

Convenant
De gemaakte afspraken liggen vast in het convenant ‘Duurzame brandstoffen en voertuigen in de reinigingsbranche’. Partijen die actief zijn in de reinigingsbranche verplichten zich hiermee om emissieloze voertuigen te bouwen en te gebruiken. Gemeenten verplichten zich om stapsgewijs naar een emissieloos wagenpark te gaan. En het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verplicht zich de overgang naar het gebruik van schone reinigingsvoertuigen te faciliteren. Denk aan de beschikbaarheid van goede financiële regelingen en fondsen, kennisuitwisseling en het ondersteunen van partijen bij de opzet van concrete projecten.

De deelnemende partijen zijn:

  • gemeenten: Amsterdam, Rotterdam en Tilburg (BAT), Den Bosch (Afvalstoffendienst), Breda, Groningen, Leiden, Den Haag

  • bedrijfsleven: E-Trucks Europe, Midwaste, Avalex, Circulus-Berkel, Waterstofnet, VDL-Translift, Holthausen, PitPoint, Buha, Baetsen, Meerlanden en Twente Milieu

‹ Naar overzicht