©© Natuur & Milieu

Straten in Noord-Holland gestart met elektrisch autodelen

Nieuws|Laatste update:

De bewoners van de Klipper in De Rijp en de Boterbloem in Purmerend hebben per straat 2 elektrische deelauto’s uitgereikt gekregen. Zij zijn de winnaars van ‘Auto van de Straat’; een initiatief van de provincie Noord-Holland en Natuur & Milieu om autodelen te stimuleren.

Kennis maken
Het idee is dat de bewoners van de straten zoveel mogelijk hun eigen auto laten staan en tegelijkertijd zoveel mogelijk mensen kennis maken met (elektrisch) autodelen.

Vertegenwoordigers van de deelnemende straten namen de elektrische deelauto’s van MobiGo in ontvangst. De bewoners mogen de auto’s nu 9 maanden lang gebruiken, voor een tarief van 2,50 euro per uur. Voor de elektrische deelauto’s zijn laadpalen geplaatst door MRA-Elektrisch. Hiermee krijgt de buurt de beschikking over 2 extra laadpunten.

Benenwagen
Gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid van de provincie Noord-Holland, Jeroen Olthof, kwam de auto’s zelf de straat in rijden: ‘Het wordt steeds drukker op de weg. Als we ons reisgedrag niet veranderen, staan we over een paar jaar allemaal stil. Mensen die een deelauto gebruiken in plaats van een eigen auto, gebruiken die auto veel bewuster en maken minder autokilometers. Ze pakken vaker de fiets, de “benenwagen” of het openbaar vervoer. Slimme apps maken het autodelen makkelijk en gebruiksvriendelijk. Ik vind het geweldig dat deze buurtbewoners het autodelen met elkaar gaan uitproberen en ben heel benieuwd naar hun ervaringen.’

Peter Soonius, programmaleider Mobiliteit van Natuur & Milieu reikte de auto’s samen met Olthof uit: ‘Het leuke van dit initiatief is dat de deelnemers niet alleen kennismaken met het delen van een auto met de buurt, maar ook met het rijden in een elektrische auto. Voor de meeste deelnemers is ook dat nieuw en een stap die ze anders nog niet zo snel zouden maken. Op deze manier slaan we meerdere vliegen in één klap. En een elektrische auto delen is schoner, goedkoper en het milieubelastende autobezit neemt af.’

‹ Naar overzicht