Foto van de week | Studenten TU Eindhoven winnen eerste race met zelfrijdende auto

Foto's|Laatste update:

Studententeam University Racing Eindhoven (URE) heeft op het Formule 1-circuit van Barcelona in zijn eerste race in de autonome klasse van de Formula Student-competitie het eindklassement gewonnen.

Uithoudingsvermogen
De zelfrijdende auto van de TU Eindhoven eindigde in 6 van de 7 disciplines in de top 3. Tijdens het onderdeel ‘uithoudingsvermogen’ haalde geen enkel deelnemend team de eindstreep. 

De elektrisch aangedreven racewagen scheurde zonder menselijke hulp over Circuit de Barcelona-Catalunya. De auto reed op een autonoom systeem dat volledig is ontworpen door studenten van de TU Eindhoven. De tegenstanders waren universiteiten uit de hele wereld.

URE wint een bedrag van 1.000 euro met de eerste plaats. Op de tweede en derde plek zijn de studententeams uit Barcelona en Lissabon geëindigd.

Smetje op het feest
Een smetje op het feest is het feit dat het onderdeel ‘uithoudingsvermogen’ niet volgens plan verliep. Het lukte de Eindhovense racewagen net als de 6 andere teams uit onder meer de Verenigde Staten, Portugal en Tsjechië niet om de 10 ronden van ongeveer 300 meter uit te rijden. Tijdens de testdagen maakte de Eindhovense racewagen die rondjes wel vol.

Dit heeft te maken met de omstandigheden in Barcelona. Kleine veranderingen ten opzichte van de testlocatie, zoals een ander type ondergrond, een flinke helling en de stand van de zon, hadden een grote impact op de zelfrijdende racewagens. Het bleek daardoor voor de auto lastiger dan gedacht om de baan optimaal in kaart te brengen. Een afwijking van een paar meter zorgde ervoor dat ze deze racediscipline niet konden uitrijden.

Tijdens de overige disciplines behaalde URE telkens een score die goed was voor een top 3- notering. Daarbij ging het niet alleen om racedisciplines als bochtensnelheid, acceleratie en een kwalificatieronde; ook het hele designproces is door juryleden uit de auto-industrie beoordeeld. Daarnaast moesten de deelnemende teams een gedetailleerd overzicht maken van al hun kosten, onderdelen en arbeidsprocessen en een winstgevend businessmodel opstellen.

‹ Naar overzicht