©Lightyear

Foto van de week | Serieproductie elektrische auto op zonne-energie Lightyear van start

Foto's|Laatste update:

Lightyear is gestart met de productie van de Lightyear 0: ’s werelds eerste elektrische auto op zonne-energie. De productie van het voertuig vindt plaats in de fabriek van Valmet Automotive in Finland. 

Het bedrijf wil 1 auto per week produceren en die productie geleidelijk opvoeren in het eerste kwartaal van 2023. Lightyear is het eerste autobedrijf dat een elektrisch voertuig produceert dat energie rechtstreeks uit zonlicht opwekt. Na 6 jaar eigen technologieën te ontwikkelen en optimaliseren, doorstaat Lightyear naar eigen zeggen een van de meest uitdagende fases voor nieuwe autobedrijven: de markt betreden met nieuwe technologie.  

Luchtweerstandscoëfficiënt
‘We hebben de afgelopen jaren veel mijlpalen bereikt: van belangrijke financieringsresultaten tot geweldige partnerschappen’, stelt Lex Hoefsloot, chief executive officer en medeoprichter van Lightyear. ‘Maar vandaag is het de belangrijkste en waarschijnlijk ook de meest uitdagende mijlpaal die we tot nu toe hebben bereikt. Met deze start van de productie wordt de Lightyear 0 de meest aerodynamische auto die ooit geproduceerd werd, met een luchtweerstandscoëfficiënt van amper 0,175. De start van de productie van de Lightyear 0, de allereerste zonnewagen, brengt ons een grote stap dichter bij onze missie om schone mobiliteit naar iedereen en overal te brengen. We mogen hierdoor dan wel de eerste zijn, maar ik hoop zeker niet de laatste.’

60 kilowattuur
De Lightyear 0 is de eerste stap van het bedrijf in zijn poging om de mobiliteitssector te veranderen. Door het creëren van een efficiënt voertuig met een kleinere batterijcapaciteit van 60 kilowattuur, wil Lightyear de consument in staat stellen het laadnetwerk te vermijden en duurzamer te rijden.

6 jaar na de oprichting is het hightechbedrijf uitgegroeid tot een scale-up met meer dan 500 werknemers, en heeft het een toeleveringsketen opgebouwd met partners als Valmet Automotive, Bridgestone en Koenigsegg. In 2019 lanceerde Lightyear zijn eerste rijdende prototype en in juni 2022 onthulde het bedrijf zijn zogenaamde productie-intentievoertuig, de Lightyear 0, die nu in productie gaat. De volgende serie, Lightyear 2, zal naar verwachting in 2025 op de weg komen.

‹ Naar overzicht