©Candela

Het nieuws in 1 minuut | Eerste waterstoftankstation Assen, elektrische Zorgfiets en Candela C-8 gelanceerd

Nieuws in 1 minuut|Laatste update:

Eerste waterstoftankstation Assen
Gedeputeerde Tjisse Stelpstra en wethouder Mirjam Pauwels hebben het eerste openbare waterstofvulpunt in Assen geopend. Een initiatief van de bedrijven OrangeGas en Resato International.  Het vulpunt is te vinden aan de Duitslandlaan 1 in Assen en levert groene waterstof. Naast dit vulpunt in Assen komen er nog 4 andere zogeheten small scale-waterstofvulpunten in Beilen, Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam en Peize. De bouw en plaatsing van deze waterstofvulpunten is mede mogelijk gemaakt door provincie Drenthe. Resato en Orange Gas ontvangen voor de realisatie van de vulpunten een subsidie van 250.000 euro.

Gedeputeerde Stelpstra:  ‘Deze openbare vulpunten zijn een belangrijke stap in het toegankelijk maken van waterstof en daarmee ook het rijden in waterstof-elektrische auto’s. Wij zien kansen voor het gebruik van waterstof in mobiliteit, maar ook in woningen en industrie. Daarnaast jagen we ook de productie, transport en distributie van waterstof aan. Uiteindelijk verwachten we de komende tijd voorbeelden van de hele waterstofeconomie in Drenthe terug te zien, met een grote rol voor waterstofmobiliteit’.

Louwman Group en Aon lanceren elektrische Zorgfiets
Aon en Louwman starten een samenwerking. De bedrijven bundelen hun krachten en brengen onderscheidende oplossingen binnen het thema mobiliteit op de markt. Een concreet voorbeeld van de samenwerking is de Zorgfiets, een speciaal ontworpen e-bike voor zorgmedewerkers. ‘De Zorgfiets is een goed voorbeeld van onze innovaties op het gebied van duurzame inzetbaarheid. In Louwman Group vinden we een partner waarmee we verder kunnen bouwen aan toekomstbestendige mobiliteitsoplossingen én bijdragen aan de vitaliteit van medewerkers’, aldus Marc van Nuland, countrymanager Aon Nederland.

De Zorgfiets, die Louwman en Aon gezamenlijk aanbieden is volledig afgestemd op de wensen van zorgmedewerkers. Dankzij de ingebruikname van de eerste Zorgfiets van Nederland – door thuiszorgorganisatie Vierstroom Zorg Thuis – werd de reistijd voor medewerkers flink verkort, kregen meer cliënten zorg en werd ook de CO2-uitstoot flink verminderd. Zij boekten 11 procent tijdwinst op 1 miljoen klantbezoeken per jaar. Dit komt neer op een netto besparing van 9.000 reisuren op jaarbasis. De Zorgfiets bespaart aanzienlijk op reistijd, reiskosten en verhoogt de efficiëntie van de inzet van de medewerkers. Daarnaast werkt de Zorgfiets preventief op ziekteverzuim.

Premium cruiser voor 8 personen: de Candela C-8
Het Zweedse Candela introduceert de Candela C-8. De C-8 is een premium cruiser die plaats biedt aan 8 passagiers en in de ruime voorkajuit de mogelijkheid heeft om te overnachten. De 8,5 meter lange boot heeft volgens het bedrijf een superieure zeewaardigheid, is onderhoudsvrij en volledig online te connecten. Door de draagvleugeltechniek is deze elektrische boot 95 procent goedkoper in gebruik dan vergelijkbare traditionele boten met een verbrandingsmotor. De nieuwe, in huis ontwikkelde C-POD-aandrijflijn zorgt daarnaast voor absolute stilte en een onderhoudsvrije boot. Met de Candela C-8 zetten de Zweden een volgende stap: die naar de productie van elektrische boten voor een groot publiek.

‹ Naar overzicht