Volledig elektrisch en intermodaal van Venlo naar Wenen
Het Partners for International Business-programma rond zero-emissiemobiliteit met Oostenrijk heeft middels een rit van Venlo naar Wenen laten zien dat emissievrij vervoer van een geconditioneerde lading ook over langere afstanden in principe haalbaar is.
Daarbij moet vooralsnog met meerdere modaliteiten gewerkt worden. Die eerste rit van Nederland naar Oostenrijk laat zien dat er een veelbelovend begin is.
De demonstratierit is georganiseerd door Eric Beers en Julia Williams in opdracht van de Nederlandse ambassade in Wenen, met steun van RVO. De demonstratie is uitgevoerd met medewerking van Oldenburger Transport (lading), Westerman Multimodaal Transport (kraanbare elektrische koeltrailer), Tinie Manders Transport (e-truck), TX-Logistics (trein) en Thinkport Vienna (organisatie aan de Oostenrijkse zijde). Werken met een trein naast de vrachtauto bleek voorlopig de enige manier om deze rit tot stand te kunnen brengen.
Hoewel het aanbod van volledig elektrische trucks en van stand-alone, emissievrije koeltrailers nu nog beperkt is, liet de demo zien dat inzet over langere afstanden in principe al kan. Het Limburgse bedrijf Tinie Manders heeft een volledig elektrische DAF CF op proef en koppelde die voor de gelegenheid aan een kraanbare New Cool trailer van Twan Heetkamp, die al 5 jaar ervaring heeft met koeltrailers die werken zonder dieselaggregaat. Heetkamp heeft diverse klanten die zulke trailers inzetten, onder andere Westerman Multimodaal Transport. De combinatie van Manders en Westerman legde 95 kilometer vol-elektrisch af om de lading van Oldenburger naar de terminal te brengen, waar de trailer op de trein werd gezet in het Duitse Herne, nabij Duisburg.
Ook in Oostenrijk wordt geëxperimenteerd met elektrisch vervoer, maar nog niet met de tonnages waar deze lading onder valt. Daarom werd voor deze keer besloten om de truck naar Oostenrijk te rijden op een dieplader en daar de trailer door de DAF CF van de trein weer mee te nemen naar de eindbestemming.
De bedoeling is nu dat er meerdere soortgelijke projecten opgestart gaan worden in een nieuw te ontwikkelen 5-jarig samenwerkingsprogramma onder de titel ‘Zero-e, van A naar B’. ‘Eerst tussen Nederland en Oostenrijk, maar we denken dat er ook vanuit Italië belangstelling ontstaat voor een volledig elektrisch transport, omdat er al bovengemiddeld veel goederen per spoor van Nederland naar Italië gaan’, zegt Julia Williams. ‘We streven ernaar om de komende 5 jaar met een consortium soortgelijke en andere ladingen naar diverse bestemmingen te vervoeren, meest de Alpenlanden, omdat die streven naar een groot aandeel van het spoor in het goederenvervoer’, aldus Williams.