Gelderland en Overijssel inventariseren wensen laadinfrastructuur op bedrijventerreinen
Oost NL gaat de wensen en mogelijkheden aan laadinfrastructuur voor elektrische bestelwagens en vrachtwagens op bedrijventerreinen in Gelderland en Overijssel in kaart brengen. Dat doet het in samenwerking met provincies Gelderland en Overijssel.
Samenwerkingsverband
Ook voor bedrijven wil Oost NL ervoor zorgen dat de laadinfrastructuur meegroeit met het aantal elektrische voertuigen van ondernemers. Het zet nu een eerste stap, door de wensen en mogelijkheden van bedrijventerreinen in kaart te brengen. In zijn opdracht gaat een samenwerkingsverband van een aantal partijen hiermee aan de slag. Het gaat om Arcadis, Panteia, CE Delft, Over Morgen en FutureProof.
628 bedrijventerreinen
Laadinfrastructuur voor de logistieke sector vraagt een eigen aanpak. In de eerste stap wordt nu in kaart gebracht hoeveel laadinfrastructuur en welke laadinfrastructuur er nodig is, en waar. Ook wordt in kaart gebracht of dat in het elektriciteitsnet past en om hoeveel fysieke ruimte dit vraagt. Zowel op eigen terrein als op openbare locaties. Dit onderzoek richt zich op 528 bedrijventerreinen in Gelderland en 100 bedrijventerreinen in Overijssel.
Plankaarten
Alle informatie wordt verwerkt in kaarten en weergegeven op bedrijventerreinniveau. Deze plankaarten geven inzicht in de behoefte aan laadinfrastructuur, het ruimtegebruik en de netcapaciteit. Met deze inzichten kunnen gemeenten, netbeheerders en bedrijven vervolgens de uitvoering slim voorbereiden. Dit is gezien het beslag op de infrastructuur van het elektriciteitsnetwerk, het ruimtebeslag en het verduurzamen van de mobiliteit een ingewikkelde puzzel. De plankaarten zijn eind 2023 beschikbaar.
GO-RAL
Een speciale ‘technisch adviseur logistieke laadinfrastructuur’ is beschikbaar voor vragen van gemeenten en ondernemers. Deze adviseur helpt hen bij vragen over het laden van logistieke voertuigen. Bijvoorbeeld over het laden op eigen terrein, het snelladen onderweg, het vormgeven van een collectief of openbaar laadplein. De technisch adviseur is bereikbaar via e-mail.
De provincies Gelderland en Overijssel werken samen als regio ‘Oost-Nederland’, in het kader van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur. Hiervoor is de Gelders-Overijsselse Regionale Agenda Laadinfra opgesteld (GO-RAL).