Foto van de week | Utrecht eerste stad ter wereld met stadsbreed netwerk van laadpalen die laden én ontladen
De gemeente Utrecht en het Utrechtse bedrijf LomboXnet gaan dit jaar ten minste 145 publieke laadpalen voor elektrische auto’s plaatsen. Deze laadpalen slaan zonne-energie op in de batterijen van elektrische auto’s. Het unieke aan deze laadpalen is dat auto’s namelijk kunnen laden en stroom terug kunnen leveren aan het lokale elektriciteitsnet. De laadpalen bieden dus zowel de mogelijkheid om een auto op te laden, als de auto te ontladen.
De technologie in deze laadpalen is de afgelopen jaren ontwikkeld door LomboXnet met partners Last Mile Solutions, Siers, autobedrijf Renault en ElaadNL, de samenwerking van netbeheerders op elektrisch rijden. Deze laadpalen worden nu in heel Utrecht geplaatst. Het is voor het eerst dat deze laadpalen in een groot stedelijk laadnetwerk geplaatst worden. Ook wordt voor het eerst een nieuwe internationale standaard voor de communicatie tussen laadpaal en auto toegepast. In de toekomst kunnen verschillende automerken met de laadpaal communiceren over hoe vol de batterij nog is en wanneer laden óf ontladen kan plaatsvinden. Utrecht heeft daarmee een wereldprimeur.
Robin Berg (LomboXnet) licht toe: 'De laadpalen leveren in de toekomst een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Door zonne-energie tijdelijk op te slaan in elektrische auto’s kunnen we deze energie gebruiken op het moment dat die nodig is. Met 16.000 elektrische auto’s kan je alle woningen in Utrecht een nacht lang voorzien van zonne-energie. Al dit jaar komen de eerste auto’s die dit ondersteunen op de markt.'
Inwoners van Utrecht die een elektrische auto hebben, kunnen een verzoek voor een of meerdere extra laadpalen indienen via www.utrecht.nl/utrechtelektrisch. Door toename van het aantal elektrische auto’s groeit het aantal laadpunten de komende jaren sterk. Naar verwachting staan er eind 2019 zo’n 600 tot 800 publieke laadpalen in de stad.