©ProRail

Foto van de week | Primeur ProRail met onderstation dat stroom elektrische bouwmachines levert

Foto's|Laatste update:

ProRail heeft een primeur: samen met bouwbedrijf BAM Infra Nederland is in Vught een pilot gestart om elektrisch bouwmaterieel op te laden met stroom vanuit een onderstation van ProRail. Op de bouwlocatie voor het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Den Bosch-Vught is een laadplein gerealiseerd.

Treinverkeer
Op het laadplein staat een grote container, die een transformator bevat om de stroom uit het onderstation geschikt te maken voor het laden. Dit gebeurt met 3 snelladers. Stroom uit een onderstation van ProRail is bedoeld voor het treinverkeer, maar voor deze pilot is toestemming van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) verkregen om het ProRail-onderstation te gebruiken.

Die toestemming geldt straks ook bij ons bouwproject in Wolfheze. ProRail zorgt er daarbij voor dat de stroomtoevoer voor de treinen niet in het geding komt. Het laden van het elektrisch materieel is in de keten goed afgestemd en veroorzaakt geen probleem voor de rijdende treinen.

Routekaart
ProRail werkt samen met de Rijksoverheid, gemeentes, provincies, waterschappen en vele sectorpartijen, waaronder Bouwend Nederland, aan de Routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). ProRail en de spoorsector geven hiermee invulling aan de emissiereductiedoelstellingen voor 2030 ten aanzien van stikstof (NOx), klimaat (CO2) en schone lucht (fijnstof).

De routekaart geeft aan hoe en in welk tempo bouwmachines de komende jaren worden vervangen door minder vervuilende exemplaren en stimuleert de inzet van emissieloze – elektrische – machines.

‹ Naar overzicht