Test & Reviews | Ford Focus Electric

Test & reviews|Laatste update:

De grootste troef van de elektrische Focus is zijn ‘wolf in schaapskleren’-uiterlijk; de gebruiker heeft het groene hart op de juiste plaats, maar de buurman zal hem er niet om uitlachen. In 2011 was de Renault Fluence Z.E. een pionier in de huidige stroom elektrische wagens.

Oorspronkelijk ontwikkeld als brandstofauto, verving Renault de benzine- en dieselmotoren door een elektrisch exemplaar. Voor het benodigde batterijpakket was echter geen plaats meer onder de motorkap. Dat vond een plekje in de kofferbak. De elektrische Focus is op een soortgelijke wijze gemaakt.

Hoe rijdt de Ford Focus Electric?
Het batterijpakket van de elektrische Focus weegt zo’n 300 kilo. Dat is behoorlijk wat gewicht om in de kofferbak te vervoeren. Het drukt dan ook een nadrukkelijk stempel op het weggedrag van de auto. Normaal gesproken staan Fords hoog aangeschreven om hun rijdynamiek, maar de Focus Electric is een uitzondering op die regel. Rechtuit merkt men weinig verschil, maar zodra men een rotonde neemt, voelt de gebruiker dat de auto licht wordt in de neus. De meeste elektrische auto’s nodigen niet uit tot een stevig potje sturen, al was het alleen maar omdat de actieradius dan aanzienlijk afneemt. Maar concurrenten als de eerder genoemde Leaf en i3 gaan een stuk soepeler de bocht om, omdat het batterijpakket van die modellen in de bodem is weggewerkt.

Hoe zit de Ford Focus Electric?
De Ford is van binnen nauwelijks van een reguliere uitvoering te onderscheiden. Het is niet de ruimste auto in zijn klasse, maar ook zeker niet de krapste. Op de bagageruimte na. Het batterijpakket heeft niet alleen een negatief effect op het weggedrag, maar ook op de hoeveelheid bagage die men mee kan nemen. De standaard Focus heeft een bagageruimte van minimaal 363 liter, de elektrische variant zit op 237 liter. Dat verschil wordt kleiner wanneer men de achterbank neerklapt; dan schelen beide uitvoeringen slechts 23 liter. Maar een vlakke laadvloer kan de gebruiker hoe dan ook vergeten. Het batterijpakket is weggewerkt als een kind onder het tafelkleed.

De Ford Focus Electric en het milieu
Ford geeft een overdreven aantal kilometers op als rijbereik. In het geval van de Focus Electric zijn dat er 162. Maar in de praktijk komt men in de Ford net zover als met een Leaf, Zoe of i3: een kilometertje of 120. Niet slecht voor een auto die is opgezet volgens een verouderd principe. Het klepje waarachter de laadopening schuilgaat, is kwetsbaar.

Bekijk hier de bijtelling van deze en andere elektrische auto's.

‹ Naar overzicht