Test & Reviews | Kia Soul EV

Test & reviews|Laatste update:

De Kia Soul is terug van weggeweest. Zijn bijzondere uiterlijk stond voorheen een grote liefhebbersschare in de weg, maar nu de cross-over een elektrische aandrijflijn heeft gekregen, wordt hij alsnog aantrekkelijk.

De Kia Soul EV ontpopt zich met de nieuwe, elektrische aandrijflijn van een lelijk eendje tot een mooie zwaan: het is een rijk uitgeruste EV die dankzij zijn snellaadaansluiting optimaal inzetbaar is. Jammer dat de bagageruimte wat klein is uitgevallen. Feitelijk is de Kia Soul een oude bekende. Het model werd van 2009 tot 2013 al in ons land gevoerd, maar kon hier met zijn opmerkelijke vormgeving geen potten breken. Nu maakt de cross-over zijn comeback met een volledig elektrische aandrijflijn onder de motorkap. Het voormalige lelijke eendje krijgt bovendien een unieke positie binnen het modellengamma: het is niet alleen de eerste, maar ook de enige Kia op stroom.

Hoe rijdt de Kia Soul EV?
Dat de Soul zich voortaan geruisloos voortbeweegt en pijlsnel bij het verkeerslicht weg spurt, zijn niet z’n meest kenmerkende rijeigenschappen. De auto staat tegenwoordig op de bodemplaat van de Kia Cee’d en daardoor is het een veel plezierigere wagen om mee onderweg te zijn. De Soul helt in bochten minder over en ligt sowieso strakker op de weg. Dat de EV bijna 300 kilo meer weegt dan zijn broers op reguliere brandstof, is nauwelijks merkbaar. Misschien dat hij juist door dat extra gewicht wat volwassener rijdt. Helaas is de besturing nog altijd gevoelloos, ondanks de instelbare hoeveelheid bekrachtiging. Zijn aandrijflijn mag dan een toonbeeld zijn van technologische vooruitgang, qua veiligheidssystemen biedt de Soul weinig nieuws onder de zon. ABS en ESP zijn weliswaar standaard, maar men zoekt vergeefs naar een rijstrook-assistent of een systeem dat waarschuwt voor verkeer in de dode hoek. Het zicht rondom is redelijk, mede geholpen door de aanwezige achteruitrijcamera.

Hoe zit De Kia Soul EV?
Als elektrische auto steekt de Soul verdraaid slim in elkaar. Zijn hoge koets mag dan niet ieders smaak zijn; de carrosserievorm stelde de Koreanen wel in staat het batterijpakket onder het inzittendencompartiment weg te werken. Qua binnenruimte doet de elektrische variant daarom niet onder voor het reeds bestaande model; volwassenen kunnen prima op de achterbank zitten. De bagageruimte heeft wel te lijden gehad onder alle vernieuwingen: met de achterbank op zijn plek valt die een kleine 60 liter (!) kleiner uit. Als schrale troost is de Soul EV voorzien van een dubbele laadvloer, waaronder men bijvoorbeeld de laadsnoer kwijt kan. Baanbrekend is de airconditioning, die desgewenst alleen voor de bestuurder zijn werk doet. Normaal gesproken verwarmt het systeem de hele auto, ook al zit men er maar in alleen in. De knappe koppen van Kia hebben de airco dusdanig gemodificeerd, dat de luchtstroom alleen de man of vrouw achter het stuur bereikt. In combinatie met de tussen twee verwarmingselementen ingepakte batterijcellen doet dat wonderen voor de actieradius.

De Kia Soul EV en het milieu
Volgens de Koreanen komt men op een volle lading stroom 212 kilometer ver met de Soul EV. In de praktijk realiseerden wij - in de spaarstand en met de verwarming uit - een rijbereik van 160 kilometer. De schadelijke uitstoot bedraagt niks, noppes, nada. Daarmee komt de Soul EV in aanmerking voor een gunstige fiscale bijtelling. Opladen duurt minimaal een half uurtje (de auto is standaard uitgerust met een Chademo-snellader) en maximaal 5 uur aan een openbare laadpaal.
 

Bekijk hier de bijtelling van deze en andere elektrische auto's.

‹ Naar overzicht