©Jarretera | Dreamstime.com

Het nieuws in 1 minuut | maandag 6 juli – zondag 19 juli 2020

Nieuws in 1 minuut|Laatste update:

Start-up ‘Laadje’ laadt elektrische auto’s voor negatieve prijs
Volgens de Amsterdamse makers van Laadje, de slim laden-app voor elektrische auto’s die onlangs live ging, is geld toe voor een volle accu geen toekomstmuziek meer. ‘Iedereen kan nu laden voor spotmarktprijzen’, zegt chief executive officer Otto Barten. ‘En als die negatief zijn, zoals steeds vaker het geval is, krijgt de consument geld toe voor de stroom. Je betaalt alleen nog belasting.’

Spotmarktprijzen voor elektriciteit waren lange tijd alleen beschikbaar voor grote bedrijven. Maar door de introductie van de slimme meter is daar verandering in gekomen. Laadje werkt samen met kleine energie-aanbieders, die de energie direct van de beurs doorgeven. De consument betaalt alleen een klein vast bedrag per maand voor de energielevering. De Laadje-app is gratis. De app zorgt ervoor dat de consument automatisch zijn auto oplaadt op het moment dat de prijs het laagst is, liefst negatief. Dat is vaak op momenten waarop er veel duurzame energie beschikbaar is. ‘Het is win-win-win’, zegt Barten. ‘De gebruiker hoeft geen opslag per kilowattuur boven op de beursprijs meer te betalen. Daarbij zorgt de app ervoor dat hij z’n auto automatisch vollaadt op de goedkoopste momenten. Dat levert dus dubbel besparing op. En dan is er nog de klimaatwinst.’ De start-up claimt een reductie in CO2-uitstoot van 15 procent, en een besparing op netverzwaringskosten. Laadje is te downloaden via de website laadje.nl. De app ondersteunt voorlopig alleen Tesla’s.

Start pilot pakketbezorging Nijmeegse binnenstad met elektrische transportfiets
In Nijmegen is een pilot gestart met een nieuw type elektrische transportfiets voor het emissievrij bezorgen van pakketten in de binnenstad. De pilot, die tot september loopt, moet inzicht geven in het functioneren van de speciaal voor dit doel ontwikkelde transportfiets, het logistieke concept van stadslogistiek per fiets en de ondersteunende, technische hulpmiddelen. De pilot is een initiatief van Fulpra en PostNL en wordt uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Nijmegen. De transportfietsen worden geleverd door het Nederlandse bedrijf Fulpra. De ontwikkeling en de bouw van de speciale transportfietsen zijn mede gefinancierd door de provincie Gelderland. Na evaluatie van de pilot besluit PostNL of de bezorging per transportfiets in Nijmegen voortgezet wordt en of het nieuwe concept voor stadsdistributie ook toepasbaar is in andere binnensteden. Voor de pilot in Nijmegen wordt gebruikgemaakt van elektrische, 3-wielige transportfietsen, die door het bedrijf Fulpra speciaal voor logistieke toepassingen in de stedelijke omgeving ontwikkeld zijn.

Verkoopstart Mercedes-Benz EQV
De nieuwe elektrische MPV van Mercedes-Benz, de EQV, is nu te bestellen. Bij de marktintroductie is dit derde elektrische voertuig van Mercedes-Benz Vans in de lange wielbasisversie verkrijgbaar als EQV 300. De EQV combineert emissievrije mobiliteit met overtuigende rijprestaties, een hoge mate van functionaliteit en een esthetisch design. De accu - met een bruikbaar vermogen van 90 kilowattuur - maakt een actieradius van maximaal 356 kilometer 2,3 mogelijk. Een snellaadfunctie behoort tot de standaarduitrusting. Dankzij de standaard maximale laadcapaciteit van 110 kilowatt bij een snellaadstation kan de EQV in ongeveer 45 minuten van 10 tot 80 procent worden geladen.

Fastned neemt snellaadnetwerk MisterGreen over
Fastned heeft het snellaadbedrijf van MisterGreen overgenomen. Daarmee heeft Fastned rechten verkregen om snellaadstations te exploiteren op 16 drukbezochte verzorgingsplaatsen langs onder andere de rijkswegen A1, A2, A4, A12 en A27. De locaties die veelal zijn gelegen in de Randstad, vormen een goede aanvulling op het netwerk van Fastned. Fastned is voornemens om op deze locaties grote snellaadstations te bouwen. Dit is van belang, gezien het groeiend aantal volledig elektrische auto's in Nederland. Fastned heeft per 1 juli 2020 100 procent van de aandelen in The Fast Charging Network overgenomen van Mistergreen voor 1,98 miljoen euro. De overnameprijs is voldaan door uitgifte van 165.000 nieuwe certificaten van aandelen Fastned (vertegenwoordigende 1,1 procent van het totaal aantal uitstaande certificaten van aandelen Fastned). Op 1 juli 2021 volgt een definitieve afrekening van de overnameprijs op basis van de gemiddelde slotkoers van de certificaten van aandelen Fastned aan Euronext gedurende een periode van 40 handelsdagen voorafgaand aan 1 juli 2021. Voor de certificaten van aandelen is met de verkoper een lock-up periode van 1 jaar overeengekomen, met slechts beperkte mogelijkheid om certificaten van aandelen te verkopen.

 

‹ Naar overzicht