©Wikimedia

Publicatie van de maand | ‘Nederland heeft wereldwijd beste papieren voor introductie zelfrijdende auto’s’

Foto's|Laatste update:

Nederland eindigt vóór autolanden als China, Duitsland en de Verenigde Staten in het uitrollen van zelfrijdende- en elektrische-mobiliteitsconcepten. Op onderdelen als elektrische laadinfrastructuur, interesse bij consumenten, digitalisering en een ontvankelijke overheid gooit Nederland hoge ogen. Dit blijkt uit de resultaten van de tweede editie van de Automotive Disruption Radar, een analyse van Roland Berger naar de transitie van mobiliteit in autolanden en -industrieën wereldwijd.

Voor dit onderzoek zijn onder andere 11.000 consumenten ondervraagd in 11 landen (red. China, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, India, Italië, Japan, Singapore, Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Nederland).

‘De toekomst behoort toe aan het autonoom rijden. De race is nog steeds open: Azië accelereert, maar Nederland heeft zeer goede kaarten’, stelt René Seyger, senior partner bij kantoor Amsterdam. ‘Nederland doet het bijzonder goed doordat de overheid hier ontvankelijk is voor experimenten, maar ook door de jarenlange subsidie voor plug-in- en elektrisch rijden en door de adequate uitrol van laad- en digitale infrastructuur. Bovendien hebben wij geen gevestigde automarkt zoals in Duitsland. Daar zijn ze momenteel vooral druk met het beperken van de schade aan de auto-industrie na het recente dieselschandaal. Dat remt de transitie tijdelijk enorm. Een gemiste kans.’

‹ Naar overzicht