©CityBarge

Het nieuws in 1 minuut | maandag 10 augustus – zondag 23 augustus 2020

Nieuws in 1 minuut|Laatste update:

Opel: elektrische vivaro-e vanaf nu te bestellen 
Opel heeft de orderboeken geopend voor de nieuwe, volledig elektrisch aangedreven Vivaro-e Edition. De levering van de emissievrije bestelauto start vanaf oktober. Kopers van de Opel Vivaro-e kunnen kiezen uit 2 lithium-ionbatterijpakketten: een met een capaciteit van 50 kilowattuur voor een actieradius van 230 kilometer en een met een capaciteit van 75 kilowattuur voor 330 kilometer. Het batterijpakket is onder de laadvloer ondergebracht, zodat de laadruimte onaangetast blijft. Bovendien verlaagt dat het zwaartepunt, wat de wegligging in bochten en de stabiliteit – en het rijplezier – verhoogt, zelfs als de Vivaro-e volledig beladen is.

Nieuwe citroën ë-jumpy nu te bestellen
De nieuwe citroën ë-jumpy, bestelauto van het jaar 2020, gaat elektrisch en is vanaf nu te bestellen. De 100 procent elektrisch aangedreven bedrijfswagen is vanaf de marktintroductie beschikbaar met keuze uit 2 lengtevarianten, 2 batterijopties en diverse uitvoeringen.  De Citroën ë-Jumpy is in eerste instantie leverbaar in de lengtevarianten M en XL van respectievelijk 4,95 en 5,30 meter lang. Beide versies zijn beschikbaar met een 50 kilowattuur- of 75-kilowattuurbatterij, goed voor een actieradius van 230 of 330 kilometer. De XL is tevens beschikbaar met een dubbele cabine. De kortere XS-variant (4,6 meter en alleen met 50- kilowattuurbatterij) en de Plancher Cabine volgen begin 2021.  De nieuwe Citroën ë-Jumpy is per direct te bestellen. Eind 2020 verschijnt tevens de 100 procent elektrische versie van de Jumper en in 2021 de elektrische Berlingo Van. Dat betekent dat vanaf 2021 alle lichte bedrijfswagens van Citroën worden aangeboden met elektrische aandrijving, naast de versies met efficiënte brandstofmotoren.

CityBarge bouwt elektrische duwboot
Start-up CityBarge werkt aan een elektrische duwboot voor het transport van goederen over de grachten van historische steden. Provincie Zuid-Holland, gemeente Delft en CityBarge hebben het startsein gegeven voor de bouw van de boot, die als primeur in Delft in productie wordt genomen. De huidige manier van het goederenvervoer naar de binnensteden heeft negatieve gevolgen voor de leefbaarheid. Vrachtwagens zorgen voor lawaai, uitstoot van CO2, luchtvervuiling en opstoppingen op de weg. Zeker in historische steden, die niet berekend zijn op grote vrachtwagens. Vervoer over bestaande grachten biedt hiervoor een duurzaam alternatief. CityBarge heeft met zijn partners Skoon Energy, KOTUG International en FYNLY, een elektrische duwboot ontwikkeld. In combinatie met een duwbak en een systeem van minihubs op de grachten kan vervoer van bijvoorbeeld afval of pakketten in de binnenstad verplaatst worden van de weg naar het water. Dit levert een schonere, veiligere en rustigere binnenstad op.  CityBarge start na de zomer van 2020 in de binnenstad van Delft met een eerste productietest voor het verzamelen van huis- en bedrijfsafval. Daarbij wordt nauw samengewerkt met bedrijven en inwoners. Zodra het concept zich hier heeft bewezen, staat de weg open naar nationale historische steden met grachten. En daarnaast is er ook internationale belangstelling uit diverse Europese steden.

Gelderland presenteert Stappenplan voor snelladers
De provincie Gelderland heeft een stappenplan Snelladers gemaakt om de uitrol van laadpalen te versnellen. Dit plan helpt overheden bij het afwegen waar snelladers passen en waar bij de uitvoering aan gedacht moet worden. Dit stappenplan geeft overheden handvatten om samen met de markt de ontwikkeling van snelladers te versnellen. Er zijn afspraken gemaakt met het Rijk om sneller te zorgen voor meer laadpalen. Zodat elektrische auto’s ook snel en gemakkelijk kunnen laden in Oost-Nederland en een tekort aan laadpalen de groei van elektrisch vervoer niet in de weg zit. Hiervoor wordt samengewerkt met provincie Overijssel.

‹ Naar overzicht