Video van de week | Studenten TU Eindhoven presenteren eerste circulaire elektrische auto
Studenten van de TU Eindhoven hebben een wereldprimeur onthuld: de eerste circulaire elektrische auto. TU/ecomotive is het studententeam van de universiteit die de auto ontwikkeld heeft.
Noah, de naam van de auto, zal worden vervaardigd uit recyclebare materialen die gemakkelijk kunnen worden gescheiden. Het chassis, de carrosserie en het interieur van Noah zullen volledig worden gemaakt van biobased materialen. De auto zal rond de 350 kilogram gaan wegen en plaats hebben voor 2 personen. Noah wordt elektrisch gevoed door 6 modulaire batterijen die gemakkelijk kunnen worden vervangen en opgeladen. Tijdens een evenement in de zomer van 2018 zal het team met Noah door Europa trekken om de auto te tonen aan het grote publiek.
Noah wordt aangedreven door 2 elektromotoren van 15 kilowatt die aangesloten zijn op een geoptimaliseerde aandrijving. Met deze aandrijvingen zal de auto een snelheid behalen van ongeveer 100 kilometer per uur en een bereik van 240 kilometer hebben. Aan het einde van zijn levenscyclus zal Noah volledig recyclebaar zijn, hierdoor krijgen de materialen een nieuw leven en kan er minder gebruik worden gemaakt van grondstoffen. Om de boodschap meer kracht bij te zetten wil het team laten zien dat een groene auto niet per definitie een compromis is met design en comfort. Noah zal daarom ook een zogenoemde ‘connected car’ worden. Dit houdt in dat Noah kan worden geopend met een mobiel door de ingebouwde NFC-scanners en hierdoor direct alle voorkeuren van de bestuurder kan instellen. Dit maakt Noah geschikt voor carsharing, iets dat het team ziet als een noodzaak voor de toekomst van mobiliteit. Om Noah een echte auto te noemen laat TU/ecomotive de auto ook keuren door de RDW.